21-09

Unitas/Perspectief komt tekort tegen koploper

Oranje Wit wint door betere dames: 17-19

HARDERWIJK – Unitas/Perspectief kwam een paar keer dicht in de buurt van Oranje Wit, maar het lukte de Harderwijkers niet om de koploper uit Dordrecht echt aan het wankelen te brengen. De veelscorende dames (twaalf treffers) konden daarvoor onvoldoende aan banden worden gelegd: 17-19.

door Marco Jansen

Unitas was in de recente confrontaties met Oranje Wit altijd ongeslagen gebleven, maar waar de Dordse formatie de laatste jaren weinig wijzigingen onderging is er bij de Harderwijkse korfballers wel veel veranderd. Oranje Wit bleek verder te zijn in het allround spel waar Unitas naar toe wil.

Vooral aan het begin was Unitas zoekende, waar de spelers van Oranje Wit elkaar rond de korfzone makkelijk vrijspeelden. Doordat Unitas in een aantal gevallen niet kort genoeg verdedigde en veel vrije ballen tegen kreeg, kwam Oranje Wit makkelijk aan de doelpunten. De bezoekers scoorden voor rust vier vrije ballen en een strafworp. Vooral Maritte Isarin was een plaag met vier doelpunten in de eerste helft.

Bij Unitas was Roy van der Knaap de aanjager. De Ermeloër heeft de opdracht gekregen om zich aanvallend meer te laten gelden en schoot de eerste helft vier keer van afstand raak. Mede daardoor bleef Unitas bij en was de achterstand bij rust nog te overzien.

De tweede helft maakte de hardwerkende Mark Kreikamp direct de aansluitingstreffer, maar weer een vrije bal van Kleingeld zorgde ervoor dat de intact marge bleef. Unitas miste in het tweede aanvalsvak veel kansen en toen Marleen Ruitenbeek voor de tweede keer een strafworp miste greep coach Adriaan van Dijk in en bracht Lara Kreikamp voor Annelieke Claessen voor meer aanvallende impulsen. In het andere vak viel later ook Thomas Jongma in voor Jelmer van der Beek, maar beide ingrepen sorteerden niet het gewenste effect.

Bij 13-17 leek de strijd beslist, maar Unitas bleef erin geloven en trok door Lisa Kouwenberg en Roy van der Knaap de stand bijna gelijk: 16-17. Weer was Isarin beslissend met een geforceerde strafworp en toen Oranje Wit ook 16-19 maakte was de strijd beslist.

,,We waren rondom de paal niet bij de les en lieten gewoon gaten vallen. Oranje Wit was scherp en strafte dat gewoon af. Wij kregen ook bijna geen vrije bal, terwijl zij bij bepaalde duels wel gauw een discutabele vrije bal kregen. Daar waren ze dodelijk in’’, zag Marc Houtman die prima verdedigde en zijn opponent Henno Ploeg op nul hield. ,,Roy was de eerste helft op dreef en de tweede helft speelden we lekker vrij. Helaas pakten de wissels niet goed uit. Je weet dat ze een goal kunnen maken, maar ze pakten niet op de juiste momenten de kansen. We zitten in een stijgende lijn, maar moeten nog verbeteren.’'

Unitas/Perspectief – Oranje Wit 17-19 (10-12). Scores Unitas/Perspectief: Mark Kreikamp 6 (4), Roy van der Knaap 5, Lisa Kouwenberg 2, Marleen Ruitenbeek 2, Ineke de Boer 1, Marc Houtman 1.

Scores Oranje Wit: Maritte Isarin 7, Jasper Kleingeld 4, Roy de Vlaming 3 (2), Irene Ploeg-van Ballengooijen 3, Lianne Stomp 2.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: DSC – Nieuwerkerk 26-25, DeetosSnel – SKF 19-16, Avanti – SDO/VerzuimVitaal 18-16.

Stand: 1. Oranje Wit 4-8, 2. Avanti 4-6, 3. SDO 4-4, 4. DeetosSnel 4-4, 5. SKF 4-3, 6. Unitas/Perspectief 4-3, 7. DSC 4-2, 8. Nieuwerkerk 4-2.