28-09

HARDERWIJK – Unitas/Perspectief was het grootste deel van de wedstrijd beter dan DSC en drukte dit uit in een verdiende 23-18 overwinning. DSC dreigde de wedstrijd halverwege de tweede helft te kantelen, maar Unitas was op tijd weer bij de les.

DSC eindigde vorig jaar nog als tweede in de hoofdklasse, maar de Eindhovenaren staan dit seizoen pas op één overwinning. De bezoekers begonnen niet goed en Unitas kon ondanks een gemiste strafworp in vijf minuten een 3-0 voorsprong pakken. Die voorsprong kon de hele eerste helft worden vastgehouden. De doelpunten vielen snel over en weer en na een kwartier stond het 7-5 in Harderwijks voordeel. Lara Kreikamp vergrootte de voorsprong naar 9-5 met twee schoten, maar haar tegenstandster Maaike Roubos deed niet voor haar onder en scoorde twee keer tegen. Kreikamp (vijf treffers) en Roubos (zes goals) hadden een mooi onderling duel. Unitas bleef gevarieerd en vanuit beweging aanvallen en hoewel DSC gaandeweg de eerste helft wel beter in de wedstrijd kwam was de 11-9 voorsprong bij rust volgens de veldverhoudingen.

De tweede helft schakelde DSC over tot achterverdedigen waardoor het dynamische aanvalsspel van Unitas minder werd. De voorsprong bleef aanvankelijk in stand door schoten van Ineke de Boer en Mark Kreikamp. Toch wist DSC door weer twee treffers van Roubos, de gevaarlijkste dame, langszij te komen: 12-12. De thuisploeg kon tot tien minuten in de tweede helft de voorsprong vasthouden door twee strafworpen van Mark Kreikamp en een schot van Roy van der Knaap (15-13). DSC voelde dat er meer in zat en kwam door drie treffers op rij voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong: 15-16. De ploeg uit Eindhoven kon de wedstrijd echter niet kantelen. Na vijf minuten zonder doelpunten scoorde Ineke de Boer de gelijkmaker. Het hardwerkende Unitas voerde de druk op en ging weer meer vanuit beweging spelen. De thuisploeg drukte door en trok met vier doelpunten in vier minuten de wedstrijd naar zich toe: 20-16. Dit bleek de beslissing en Unitas wist de voorsprong in de eindfase nog wat te vergroten: 23-18.

,,We speelden een goede eerste helft en 11-9 had meer kunnen en moeten zijn. Verdedigend werden de opdrachten aardig goed uitgevoerd. We hebben hun speerpunten er goed uitgehaald’’, vond coach Adriaan van Dijk. Hij vond Unitas met dynamisch spel de hele wedstrijd beter. ,,We hebben minder direct gekorfbald en over meerdere schijven aangevallen, ook veel meer achter de korf. Toen zij gingen achterverdedigen zijn we niet in de fuik gelopen. Toch kwam de tegenstander in de flow, maar we waren op tijd bij de les. Toen Ineke 16-16 binnenschoot, hebben we de wedstrijd in vier minuten naar ons toegetrokken. Lara, Roy, Lisa en Mark waren daar belangrijk in.’’

Van Dijk is blij met de thuiszege op de concurrent. ,,Dat is lekker. We staan nu derde, maar bij verlies kan je zo weer voorlaatste staan.’’

Unitas/Perspectief – DSC 23-18 (11-9). Scores Unitas/Perspectief: Mark Kreikamp 6 (3 strafworpen), Lara Kreikamp 5, Thomas Jongma 3, Roy van der Knaap 3 (1), Ineke de Boer 3, Lisa Kouwenberg 2, Jelmer van der Beek 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: Oranje Wit – DeetosSnel 20-15, SKF – Avanti 19-18, SDO/VerzuimVitaal – Nieuwerkerk 15-18. Stand: 1. Oranje Wit 5-10, 2. Avanti 5-6, 3. Unitas/Perspectief 5-5, 4. SKF 5-5, 5. SDO/VerzuimVitaal 5-4, 6. DeetosSnel 5-4, 7. Nieuwerkerk 5-4, 8. DSC 5-2.