05-10

DORDRECHT – Na een acceptabele eerste helft (6-7) zakte Unitas/Perspectief door de ondergrens tegen DeetosSnel. De Harderwijkers stagneerden na de pauze en kwamen de achterstand niet meer te boven. DeetosSnel won de wedstrijd met 17-12 en passeerde Unitas in de stand. De ploeg van Adriaan van Dijk staat een puntje boven de degradatiestreep.

Unitas begon wel goed aan de wedstrijd en nam een 0-3 voorsprong. De Harderwijkers deden het verdedigend goed door de speerpunten van DeetosSnel voor rust amper velddoelpunten te laten maken. ,,Zij hebben vier fantastisch goede heren en twee goede meiden, alleen het draait niet bij hun. We hebben de spelers die bij hun moesten scoren uitgeschakeld en kregen de eerste helft maar één velddoelpunt tegen. Het enige kritiekpunt dat ik aangaf was dat we vijf vrije ballen en strafworpen tegen kregen’’, zei coach Adriaan van Dijk.

Unitas kon de voorsprong vasthouden tot het rustsignaal: 6-7. Van Dijk wilde de verdediging nog meer aanscherpen, maar zag dat de wedstrijd Unitas de tweede helft helemaal uit handen glipte. ,,Het sloeg net na rust helemaal om. Wij schoten elke eerste bal in plaats dat we de kans uitstelden. We kregen de bal er niet in en Deetos proefde dat er wat te halen viel tegen ons.’’

De Harderwijkers keken tien minuten in de tweede helft tegen een 9-7 achterstand aan. Roy van der Knaap was ongelukkig vanaf tweeënhalve meter. Hij miste twee strafworpen achter elkaar en vier strafworpen over de hele wedstrijd. Wel scoorde Van der Knaap van afstand de aansluitingstreffer: 9-8.

Op dat moment was Unitas de regie over de wedstrijd echter al kwijt. De ploeg was aanvallend het spoor bijster, speelde chaotisch en teveel mensen zaten niet in de wedstrijd. Deetos voelde dat en voerde de druk op. ,,Deetos liep uit naar 12-8 en we kwamen geen moment nog weer terug in de wedstrijd. Ook niet op vechtlust. De eerste helft was er nog wel beleving en uitstraling, maar de tweede helft was de vechtlust ook helemaal weg.’’ Van Dijk zag Annelieke Claessen goed invallen en de stand op 12-9 brengen. Hij nam nog een time-out om een ommekeer te bewerkstellingen maar dat zat er niet in. Deetos scoorde weer uit een strafworp 13-9 en een kwartier voor tijd wist Unitas al dat de strijd verloren was. ,,Het was eigenlijk klaar. Het is jammer dat je het op deze manier weggeeft, want het was totaal onnodig. Het is wel erg lekker als je er een strafworp of vrije bal in gooit als het even niet draait. We misten er nu wel erg veel. Missen en scoren doen we met elkaar, maar als je er maar 12 scoort wordt het erg lastig.’’

Na de derde plaats van vorige week zijn de Harderwijkers maar één puntje verwijderd van de degradatiestreep. ,,Dat is jammer en dat had beter gemoeten en gekund. We krijgen voor de zaal nog een flinke dobber aan Avanti.’’

DeetosSnel – Unitas/Perspectief 17-12 (6-7). Scores Unitas/Perspectief: Mark Kreikamp 2 (1 strafworp), Lara Kreikamp 2, Roy van der Knaap 2 (1), Ineke de Boer 2, Annelieke Claessen 2, Marc Houtman 1, Lisa Kouwenberg 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: SDO/VerzuimVitaal – Oranje Wit 15-17, Avanti – DSC 16-19, Nieuwerkerk – SKF 14-17.

Stand: 1. Oranje Wit 6-12, 2. SKF 6-7, 3. Avanti 6-6, 4. DeetosSnel 6-6, 5. Unitas/Perspectief 6-5, 6. SDO/VerzuimVitaal 6-4, 7. DSC 6-4, 8. Nieuwerkerk 6-4.