12-10

HARDERWIJK – Unitas/Perspectief heeft de eerste helft van het veldseizoen in stijl afgesloten door Avanti uit Pijnacker met maar liefst 23-13 aan de kant te zetten. De basis voor de grote overwinning werd in de eerste helft al gelegd, toen de Harderwijkse korfballers al een gat van tien punten sloegen (12-2).

Avanti was vooraf door coach Adriaan van Dijk als een zware opponent getaxeerd, maar had de tegenstander goed geanalyseerd en omdat de spelers verdedigend het strijdplan goed uitvoerden had Avanti geen kans in de stromende regen in Harderwijk.

,,Zij hebben Rick van den Blink die er elke week heel wat in gooit, en omdat zij zich tegen ons opstelden kwam Roy van der Knaap tegenover hem te staan. Dat was verrassend, maar Roy heeft Rick twee doelpunten gegund en daarna hebben we Rick niet meer gezien. Een verdienste van Roy en zeker van zijn vak. Hoe zij het met zijn vieren hebben opgelost was geweldig’’, genoot Van Dijk.

Van den Blink werkte met twee treffers de 2-0 achterstand weg, maar daarna liet Van der Knaap met twee treffers zien wat hij in zijn mars heeft. Hij revancheerde zich overtuigend voor zijn vier gemiste strafworpen tegen DeetosSnel. Tegen Avanti scoorde hij in de eerste helft vijf keer uit weinig pogingen en zou eindigen op zeven. Maar ook andere spelers waren goed op dreef. Marc Houtman en Mark Kreikamp zorgden ervoor dat de andere aanvallers van Avanti weinig te vertellen hadden en aanvallend scoorde Unitas over bijna alle schijven. Zo stond er na een halfuur een 12-2 tussenstand op het scorebord. Avanti herstelde zich iets van de dreun en halverwege stond het 13-5.

,,Zij scoorden de eerste helft twee schoten, een korte kans, een vrije bal en een strafworp. Er kwamen weinig tot geen ‘normale’ goals vandaan’’, zag Van Dijk, die erop hamerde dat Unitas de tweede helft moest doorgaan. ,,Eigenlijk was het wel gespeeld, maar Unitas heeft er een handje van om net voor rust een paar goals door te laten en de tweede helft slecht te starten, waardoor het nog een wedstrijd wordt. Dat is dit keer goed gegaan. Zij kwamen nog wel terug op zes, maar wij bleven gewoon meescoren.’’

Avanti ging over andere spelers aanvallen en kon iets terugdoen (16-10). Unitas vond tussendoor ook de korf en tien minuten voor tijd was het 18-12. Toen scoorden de Harderwijkers in vijf minuten nog vier goals en was het verschil weer tien: 22-12. Avanti verliet een illusie armer het Slingerbos en moest zich neerleggen bij een dikke nederlaag: 23-13.

,,Zowel verdedigend als aanvallend heeft deze ploeg laten zien waartoe het in staat is. Bijna iedereen weet te scoren. Dat is mooi en geeft de burger moed. Ik vond dat wij alleen tegen Deetos meer hadden moeten brengen, verder hebben we in alle andere wedstrijden kans gehad. We staan nu gelukkig een tijdje tweede, maar bij twee verliespartijen sta je zo op degraderen in deze knotsgekke poule. In de zaal moeten we keihard aan de slag, want die competitie schat ik een paar tandjes zwaarder in.’’

Unitas/Perspectief – Avanti 23-13 (13-5). Scores Unitas/Perspectief: Roy van der Knaap 7, Mark Kreikamp 5 (1 strafworp), Thomas Jongma 4 (1), Lara Kreikamp 2, Lisa Kouwenberg 2, Ineke de Boer 2, Marc Houtman 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: Oranje Wit – Nieuwerkerk 21-18, DSC – DeetosSnel 23-16, SKF – SDO/VerzuimVitaal 17-20.

Stand: 1. Oranje Wit 7-14 136-118, 2. Unitas/Perspectief 7-7 125-119, 3. SKF 7-7 123-126, 4. Avanti 7-6 118-113, 5. DSC 7-6 135-133, 6. SDO/VerzuimVitaal 7-6 121-121, 7. DeetosSnel 7-6 114-122, 8. Nieuwerkerk 7-4 113-133.