Nieuws

09-11

Unitas/Perspectief is het vijfde seizoen in de zaalhoofdklasse prima begonnen met een 33-25 thuisoverwinning op SDO/VerzuimVitaal. Het Oranjecollectief was te sterk voor de bezoekers uit Kamerik, die in Hilbert van Koerten hun beste speler hadden. Het was de eerste keer dat Unitas in de hoofdklasse de grens van dertig doelpunten passeerde.

,,Mark Kreikamp had er negen, maar iedereen heeft gescoord en dat maakt mij heel erg blij als coach. Dat is te danken aan de trainingen en de voorbereiding die we hebben gehad. We weten hoe we het moeten doen: niet meer over één of twee schijven, maar over acht schijven spelen. Daar hebben we tijdens het trainingsweekend heel erg lang en goed bij stilgestaan en dat kwam allemaal uit. Er stond één heel hecht collectief tegen SDO. Alles bij elkaar was het gewoon fantastisch’’, genoot coach Adriaan van Dijk van de sfeer en power bij zijn team en het publiek dat daarin mee ging.

Na een aftastende beginfase (3-3) ging het bij Unitas aanvallend lopen. De thuisploeg sloeg het eerste gaatje en na de 5-4 van Hilbert van Koerten liepen de Harderwijkers uit naar 9-4. Unitas ging steeds beter spelen en vergrootte het gat naar 13-7. Groot pluspunt was dat de scores breed verdeeld werden, waar SDO toch afhankelijk was van Van Koerten en in mindere mate Alwin Smit. Unitas hield het verschil van zes tot de rust vast: 16-10.

In de tweede helft ging de thuisploeg goed door en bleef de korf makkelijk vinden. Na acht minuten in de tweede helft was het verschil zelfs opgelopen naar acht (22-14) en leek de wedstrijd beslist. SDO wist met een laatste inspanning nog terug te komen tot 23-19, maar met vier treffers in vier minuten stond er tien minuten voor tijd 27-19 op het scorebord. Hoewel Unitas moeite bleef houden met Van Koerten, werd Smit gaandeweg wel steeds beter aan banden gelegd door Roy van der Knaap en zijn vak en uiteindelijk gewisseld. De Harderwijkers speelden een gewonnen wedstrijd en lieten de touwtjes in de slotfase wat vieren. Hierdoor kon SDO de 32-21 tussenstand bij het eindsignaal een iets beter aanzien geven: 33-25. 

,,Ons rendement was 29,7 procent en dat is gewoon bijzonder hoog. Als je dan in de eerste wedstrijd een clubrecord neerzet zorgt dat voor een euforische sfeer. Iedereen stond te stralen’’, zag Van Dijk, die Lisa Kouwenberg een publiekswissel gaf. ,,Zij was gewoon heel erg belangrijk door op het juiste moment te scoren. Ze was gewoon niet te houden door haar dame, waardoor of Lisa scoorde óf Ineke, die er ook vijf ingooide. In het andere vak had Lara veel druk op haar dame. Zij gooit er twee in, maar Marleen vier. Ook Thomas  was heel belangrijk in het collectief door het publiek op sleeptouw te nemen. Het was voor de spelers een feestje om deze wedstrijd te mogen spelen en dat hoop ik heel vaak terug te zien.’’

Unitas/Perspectief – SDO/Verzuimvitaal 33-25 (16-10). Scores Unitas/Perspectief: Mark Kreikamp 9 (3 strafworpen), Thomas Jongma 7 (1), Ineke de Boer 5, Lisa Kouwenberg 4, Marleen Ruitenbeek 4, Lara Kreikamp 2, Marc Houtman 1, Roy van der Knaap 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: Rohda – AW.DTV 22-20, DOS’46 – SCO 24-15, Nic./Alfa College – Groen Geel 35-23. Stand. 1. Nic./Alfa College 1-2, 2. DOS’46 1-2, 3. Unitas/Perspectief 1-2, 4. Rohda 1-2, 5. AW.DTV 1-0, 6. SDO/VerzuimVitaal 1-0, 7. SCO 1-0, 8. Groen Geel 1-0.