16-11

WORMER – Unitas/Perspectief speelde tegen Groen Geel een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft waren de Harderwijkers qua spel en scores duidelijk beter, maar na rust (10-15) tapte Groen Geel uit een ander vaatje. De Noordhollanders gooiden alles in de strijd om Unitas uit het spel te halen. Daarin slaagde de thuisploeg met een 25-24 overwinning als resultaat.

Unitas startte goed tegen Groen Geel en nam al vroeg afstand (1-4). Unitas speelde goed en behield de voorsprong tot tien minuten voor rust: 7-11. De Harderwijkers vergrootten de marge zelfs naar 8-14. Groen Geel kon in die fase alleen maar volgen en de 10-15 ruststand gaf de verhoudingen goed weer.

Unitas startte de tweede helft moeizaam met een gemiste strafworp. Groen Geel scoorde twee keer tegen en Unitas miste weer een strafworp. Groen Geel ging er weer wat meer in geloven en toen Unitas bij 14-16 de derde strafworp miste in acht minuten kon Groen Geel de aansluiting maken: 15-16. Het was op dat moment weer helemaal een wedstrijd, ook omdat Unitas geen grip kreeg op de snelle Ivan Karsters. Hij werd verdedigd door Mark Kreikamp, maar kon niet aan banden worden gelegd.

Het laatste kwartier ging in bij 18-18 en kon alle kanten op. Karsters scoorde de 21-21 tegen Marc Houtman, die inmiddels de bewaking van Kreikamp had overgenomen. Voor Groen Geel vielen de ballen ineens goed door spelers die daarvoor nog niet of nauwelijks hadden gescoord: 24-21.

Unitas toonde veerkracht op het juiste moment doordat het de strafworpen nu wel benutte (24-24). Met nog twee minuten op de klok nam coach Adriaan van Dijk een time-out om het scenario voor de laatste aanvallen door te nemen. Er werd echter niet volgens afspraak gehandeld en te snel geschoten, waardoor de treffer aan de andere kant viel: 25-24. Unitas kreeg nog een kans, maar wist niet meer gelijk te maken.

,,Voor mijn gevoel hebben we een gewonnen wedstrijd verloren. We hadden de eerste helft veel beter spel en betere schot- en reboundpercentages. Groen Geel kon nauwelijks aanvallen op zetten, alleen kregen we geen grip op Ivan Karsters. Hij gooide er 11 in en is de tweede helft een probleem voor ons geweest’’, zei coach Adriaan van Dijk, die pas laat omwisselde met Marc Houtman als bewaker van Karsters. ,,Marc pakte eerst best veel rebounds, maar de tweede helft hadden we die ballen niet meer. Groen Geel vond ik na rust wel feller in de duels en speelde toen ook met veel meer fysiek geweld. Ze deden alles om ons uit ons spel te halen, zoals achter de korf rennen en springen tijdens strafworpen. De ellebogen op Marc Houtman waren aanslagen, en het is jammer dat zo’n jongen als Ivan dat blijkbaar nodig heeft om zichzelf op te peppen. We zijn daar volwassen mee omgegaan, maar we waren nog onervaren bij het geduldig uitspelen van de laatste kans.’’

Groen Geel – Unitas/Perspectief 25-24 (10-15). Scores Unitas: Thomas Jongma 8 (2 strafworpen), Mark Kreikamp 7 (3), Marleen Ruitenbeek 2, Ineke de Boer2, Lisa Kouwenberg 2, Roy van der Knaap 2, Lara Kreikamp 1.

Overige uitslagen hoofdklasse A: SDO/VerzuimVitaal – Rohda 18-23, AW.DTV – DOS’46 25-26, SCO – Nic./Alfa College 24-11.

Stand: 1. DOS’46 2-4, 2. Rohda 2-4, 3. Unitas/Perspectief 2-2, 4. SCO 2-2, 5. Nic./Alfa College 2-2, 6. Groen Geel 2-2, 7. AW.DTV 2-0, 8. SDO/VerzuimVitaal 2-0.

Mark Kreikamp (l) en Marc Houtman hadden hun handen vol aan de beweeglijke Ivan Karsters (m) - Foto: Winanda van Zwamen