30-11

AMSTERDAM – Na het doelpuntenrecord op 8 november tegen SDO (33-25) vestigde Unitas/Perspectief tegen AW.DTV een negatief record. Met 35-22 leed de ploeg niet alleen een kansloze nederlaag; nooit eerder kregen de Harderwijkse korfballers zoveel doelpunten tegen in de hoofdklasse.

AW.DTV stond de laatste twee jaar als kampioen van de hoofdklasse in de kruisfinales, maar had dit seizoen uit de eerste drie wedstrijden nog geen punten gehaald. Tegen Rohda, DOS’46 en Nic. werd nipt verloren. Unitas had de pech dat het daardoor een tot in de tenen gemotiveerde tegenstander trof. Bovendien waren de Harderwijkers zelf niet op volle sterkte. Marc Houtman ontbrak door een duimblessure en werd vervangen door Jelmer van der Beek. Ook Marleen Ruitenbeek (gekneusde duim) en Lisa Kouwenberg (nekklachten) waren niet helemaal fit.

AW.DTV had daar geen boodschap aan. De thuisploeg liet onmiddellijk zijn intenties blijken en leidde na negen minuten met 6-1. ,,AW.DTV was zeer getergd en schoot enorm scherp. Ook wonnen ze zo ongeveer elke rebound. Zowel de duels als de afvallende ballen waren voor hun. De ploeg heeft een beetje pech gehad en tegen ons kwam hun klasse wel naar boven. Ze waren heel alert en na een time-out gingen ze meteen weer erop en erover. Ze schoten 35 procent raak in het ene vak en 30 procent in het andere’’, analyseerde coach Adriaan van Dijk.

De thuisploeg plaatste nog een demarrage en na dertien minuten was het 10-2. Voor Unitas hadden op dat moment Thomas Jongma een strafworp en Ineke de Boer een schot gescoord. Met drie treffers op rij deden de Harderwijkers wel wat terug (10-5) en tot 12-7 bleef het verschil vijf. AW.DTV was echter niet te stoppen en maakte weer vier doelpunten op rij. De ruststand was 18-9.

De tweede helft kon Unitas een kwartier lang meescoren met de thuisploeg (24-16) in de wetenschap dat de wedstrijd al beslist was. Coach Adriaan van Dijk had intussen Annelieke Claessen, Daphne van den Berg, Youri Aartsen en Jonathan van der Beek uit het tweede ingebracht.  De thuisploeg gaf het slotkwartier nog eens flink gas en eindigde op 35 goals. De Harderwijkers kwamen tot 22 treffers. ,,Wij verdedigden de tweede helft wel wat beter dan de eerste helft, toen het wat te slap was. We lieten het gat toen veel te groot worden. AW.DTV scoorde in de laatste vijf minuten best veel. Ze gooiden een bal met een hand achterover in de korf. Dat geeft wel aan dat alles lukte bij hen.’’

Unitas staat na een goed begin na vier duels op een plek onder de streep waar het team niet wil eindigen. Van Dijk: ,,Dat je deze wedstrijd verliest kan gebeuren, maar wij hadden meer punten moeten hebben. Nu komt er iets meer druk te liggen op de thuiswedstrijd tegen Rohda komende zaterdag.’’

AW.DTV – Unitas/Perspectief 35-22 (18-9). Scores Unitas: Thomas Jongma 3 (2 strafworpen), Roy van der Knaap 3, Ineke de Boer 3, Mark Kreikamp 3 (1), Lara Kreikamp 2, Lisa Kouwenberg 2, Marleen Ruitenbeek 2, Jelmer van der Beek 1, Youri Aartsen 1, Daphne van den Berg 1, Jonathan van der Beek 1 (1).

Overige uitslagen Hoofdklasse A: Rohda – Nic./Alfa College 17-20, Groen Geel – DOS’46 26-28, SCO – SDO/VerzuimVitaal 29-19.

Stand: 1. DOS’46 4-8, 2. SCO 4-6, 3. Nic./Alfa College 4-6, 4. Rohda 4-4, 5. Groen Geel 4-4, 6. AW.DTV 4-2, 7. Unitas/Perspectief 4-2, 8. SDO/VerzuimVitaal 4-0.