07-12

HARDERWIJK - Tegen Rohda liet Unitas/Perspectief 25 minuten waarin bijna niets lukte volgen door een zelden vertoonde inhaalrace. De Harderwijkers werkten een 12-22 achterstand in achttien minuten bijna weg (24-25) en misten de kans op de gelijkmaker. Aan de andere kant gooide Rohda-aanvoerder Ivar Spierings met een schot van afstand de deur dicht: 24-26.

door Marco Jansen

Het was voor Unitas tegen concurrent Rohda aanhaken of afhaken. De Harderwijkers konden zich geen nederlaag permitteren, aangezien de beoogde concurrenten SCO en Groen Geel ook al een voorsprong van twee punten hadden. Met een schot van Lara Kreikamp na tien seconden maakte de thuisploeg meteen de bedoelingen duidelijk. Ineke de Boer schoot in de eerste acht minuten drie keer raak en bij 5-3 leek een goed resultaat voor Unitas zeker mogelijk. Rohda had een kwartier nodig om in de wedstrijd te komen en nam vanaf 7-6 de regie over. Met name Silvana en Amber ten Hulsen straften elke verdedigingsfout van Unitas rond de korf genadeloos af. Zo kregen Lara Kreikamp en Lisa Kouwenberg in de eerste helft gezamenlijk acht tegentreffers. Rohda sloeg een gat naar 7-10 en 9-12 en Unitas kon de Amsterdammers niet meer volgen. De bezoekers heersten de laatste minuten tot de rust en leidden halverwege met 10-16.

Extra tegenvaller voor de Harderwijkers was het uitvallen van aanvoerster Marleen Ruitenbeek. Zij verstapte zich na doorslaan van haar tegenstandster Kira Scheerman en kon niet meer verder spelen. In het ziekenhuis bleek dat de banden van haar middenvoetsbeentje zijn ingescheurd.

Na rust werd de misère voor de thuisploeg aanvankelijk nog groter. De dames van Rohda bleven raak schieten: van afstand, rond de korf of met strafworpen. Toen Rohda tien minuten na rust was uitgelopen naar 12-22 dreigde een monsterscore.

Rohda schakelde echter een tandje terug en was daarna compleet uit het ritme. Mark Kreikamp, die met Ineke de Boer voor de meeste aanvallende dreiging zorgde, scoorde twee keer achter elkaar. Annelieke Claessen viel verdienstelijk in en ook Daphne van den Berg, die Kouwenberg afloste, zorgde voor wat meer schwung in het Harderwijkse spel.

Rohda leidde tien minuten voor tijd nog met 16-24, maar daarna was het alleen Unitas wat de klok sloeg. Met vier treffers in twee minuten, was het zowaar weer een wedstrijd: 20-24. Het publiek ging erachter staan en toen Unitas na de 20-25 van Rohda weer vier treffers op rij maakte was een gelijkspel binnen bereik. Roy van der Knaap, maker van de 24-25, miste echter en aan de overkant was het door Ivar Spierings wel raak: 24-26.

,,We kregen ballen tegen die we niet tegen mochten krijgen en maakten tóch de overtreding na de lange pass waarvoor we uit moesten kijken. We hebben op de eerste helft verloren’’, vond Ineke de Boer. ,,De inzinking valt niet goed te praten, maar als we nu alleen naar het negatieve kijken, komen we niet uit deze spiraal’’, sprak de zesmaal scorende aanvalster. ,,De laatste twintig minuten hebben we volop geknokt en dat hebben we supergoed gedaan. De veerkracht moeten we in dit stadium vanaf de eerste minuut laten zien. Wij hebben vorig jaar laten zien dat we kunnen stunten tegen DOS’46 en daar gaan we snoeihard ons best voor doen.’’

Unitas/Perspectief – Rohda 24-26 (10-16). Scores Unitas/Perspectief: Mark Kreikamp 7 (2 strafworpen), Ineke de Boer 6, Thomas Jongma 5, Lara Kreikamp 2, Marleen Ruitenbeek 1, Marc Houtman 1, Annelieke Claessen 1, Roy van der Knaap 1.

Scores Rohda: Silvana ten Hulsen 8 (1), Amber ten Hulsen 5, Sherida Jansen 4 (3), Ivar Spierings 3, Giovanni Massing 3, Kenny Lauf 2, Kira Scheerman 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: Nic./Alfa College – DOS’46 23-26, SCO – Groen Geel 21-24, SDO/VerzuimVitaal – AW.DTV 24-36.

Stand: 1. DOS’46 5-10, 2. Nic./Alfa College 5-6, 3. SCO 5-6, 4. Groen Geel 5-6, 5. Rohda 5-6, 6. AW.DTV 5-4, 7. Unitas/Perspectief 5-2, 8. SDO 5-0.