14-12

NIJEVEEN – Na nederlagen tegen directe concurrenten moet Unitas/Perspectief stunten tegen de topteams in de poule. In Nijeveen tegen koploper DOS’46 hing er lange tijd een sensatie in de lucht. Unitas speelde een prima eerste helft en kon tot een kwartier voor tijd de druk op de titelfavoriet houden. In de laatste tien minuten was het ‘op’ bij de Harderwijkse korfballers en trok de thuisploeg alsnog de winst naar zich toe: 29-23.

Hoewel het initiatief aanvankelijk bij de thuisploeg lag (4-2) kon Unitas aanhaken door Annelieke Claessen en Roy van der Knaap. Claessen is door Adriaan van Dijk teruggehaald naar het eerste team in plaats van Lisa Kouwenberg, die weer in het tweede speelt. Ook aanvoerster Marleen Ruitenbeek keerde terug na een voetblessure.

DOS’46 sloeg een gaatje naar 9-6, met een prominente rol voor Marco Zegwaard. Unitas was echter niet onder de indruk en sloeg in een sterke fase terug. Met vijf treffers op rij namen de Harderwijkers het initiatief over en prijkte plots een 9-11 voorsprong op het scorebord. Die voorsprong wisten de Harderwijkers in het restant van de eerste helft te behouden. Marleen Ruitenbeek zorgde zelfs even voor een marge van drie: 11-14.

Bij 12-14 kreeg Thomas Jongma een gele kaart na een harde overtreding op Zegwaard. Nadat het duel was hervat kwam DOS op 14-14, maar Jongma toonde zich nu van zijn goede kant en mikte een vrije bal raak. Lara Kreikamp zorgde voor 14-16 bij rust.

Unitas slaagde er ook nog de eerste tien minuten na rust in om DOS’46 voor te blijven. Daar was onder andere Annelieke Claessen met twee schoten verantwoordelijk voor. Bij 17-19 en 18-20 hadden de Harderwijkers nog een voorsprong van twee punten, maar DOS’46 bleef op het vinkentouw. De thuisploeg kwam op 20-20 na een vrije bal, waarna de goed spelende Roy van der Knaap Unitas voor het laatst op voorsprong zette: 20-21.

Toen DOS’46 tien minuten voor tijd de druk opvoerde moest Unitas het antwoord schuldig blijven. Alleen Roy van der Knaap scoorde nog twee afstandstreffers, waar DOS’46 in de slotfase erop en erover ging: 29-23. Het resultaat in punten bleef uit maar dat het team de koploper driekwart wedstrijd prima partij bood, geeft houvast voor de laatste thuiswedstrijd van 2014 tegen Nic. (20/12, 18.40 uur).

Marc Houtman zag dat de Unitas-aanval bij 18-20 stokte. ,,Toen deden zij er verdedigend een schepje bovenop en maakten wij aanvallend door een stukje spanning niet helemaal de juiste keuzes. We konden de aanval niet goed meer neerzetten en hadden teveel aanvallen zonder kansen. Dat werd aan de andere kant gelijk afgestraft. In die fase werd de wedstrijd beslist en toen stonden we er niet.’’

De eerste drie kwartier geven Houtman wel hoop. ,,Toen waren we zuiver en hadden we meerschotsaanvallen. Dat blijft zeker bij en daar moeten we op voortborduren. Helaas hadden we verdedigend op bepaalde spelers geen grip en dat heeft DOS’46 goed uitgebuit. Verdedigend is het nog niet goed genoeg. We laten nog veel te makkelijk door.’’

DOS’46 – Unitas/Perspectief 29-23 (14-16). Scores Unitas/Perspectief: Roy van der Knaap 5, Thomas Jongma 5 (1), Ineke de Boer 3, Mark Kreikamp 3 (1), Annelieke Claessen 3, Lara Kreikamp 2, Marc Houtman 1, Marleen Ruitenbeek 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: Rohda – Groen Geel 21-19, Nic./Alfa College – SDO/VerzuimVitaal 23-19, AW.DTV - SCO 29-23.

Stand: 1. DOS’46 6-12, 2. Nic./Alfa College 6-8, 3. Rohda 6-8, 4. AW.DTV 6-6, 5. SCO 6-6, 6. Groen Geel 6-6, 7. Unitas/Perspectief 6-2, 8. SDO 6-0.