12-01

Unitas/Perspectief schiet weinig op met punt tegen SDO

KAMERIK – In een spannende degradatiekraker moest Unitas/Perspectief een punt toestaan aan SDO: 24-24. Op basis van de hele wedstrijd was dat een terechte uitslag omdat beide ploegen tot het laatst bleven knokken voor de winst. Toch was de teleurstelling in het Harderwijkse kamp groot omdat de ploeg maar een paar keer op achterstand stond.

door Marco Jansen

Het begin van de wedstrijd was voor SDO, dat de score opende door Hilbert van Koerten en Jelmer Beijeman. Unitas nam daarna het initiatief over en liep van 3-2 naar 3-7 door toedoen van Thomas Jongma, Jonathan van der Beek en Mark Kreikamp. Van der Beek speelde voor de zieke Roy van der Knaap en deed dat verdienstelijk.

SDO moest al vroeg wisselen door een enkelblessure, maar de invalster betekende geen verzwakking. Toch was de thuisploeg van slag en Unitas kon steeds snel de bal in de verdediging onderscheppen.

Gaandeweg gingen de dames van Unitas zich met de score bemoeien en door treffers van Marleen Ruitenbeek, Lara Kreikamp en Ineke de Boer hield Unitas de voorsprong intact tot 11-14. Toen al was duidelijk dat Jelmer Beijeman de gevaarlijkste speler bij SDO was. De thuisploeg scoorde een minuut voor rust twee keer waardoor de wedstrijd halverwege nog allerminst gespeeld was.

De tweede helft begon stormachtig met zes doelpunten in drie minuten. Unitas dacht bij 14-17 (Mark Kreikamp) het gaatje geslagen te hebben, maar SDO antwoordde onmiddellijk met twee treffers. De hardwerkende teams gaven elkaar weinig toe, maar speelden door de spanning ook onrustig. De Harderwijkers konden steeds het eerste scoren, maar SDO wist gesteund door de fanatieke aanhang in de sfeervolle sporthal Schulenburg steeds aan te haken. Annelieke Claessen gaf Unitas met twee treffers kort achter elkaar even wat lucht (18-20), maar SDO bleef jagen op de gelijkmaker. De thuisploeg kwam door Dave van der Meulen bij 22-21 voor het eerst weer op voorsprong. De wedstrijd dreigde te kantelen, maar Lara Kreikamp en Ineke de Boer zorgden er op dat moment voor dat Unitas in de wedstrijd bleef: 22-23. Vijf minuten voor tijd scoorde Jonathan van der Beek vanaf de stip 23-24, maar op dat moment was Unitas de controle kwijt. In de verdediging werd nauwelijks nog een rebound gepakt waardoor SDO steeds langer kon aanvallen. Unitas was zelf aanvallend te gehaast en speelde met te weinig overleg. De gelijkmaker hing in de lucht en viel 30 seconden voor tijd door Kim van Leeuwen. Unitas en SDO kregen nog één aanval, maar er werd niet meer gescoord.

Door het punt loopt Unitas weliswaar iets in op aankomend tegenstander Groen Geel, maar de druiven waren zuur voor zowel aanvoerster Marleen Ruitenbeek als trainer Adriaan van Dijk. ,,Het voelt echt als een verloren wedstrijd, omdat zij telkens moesten volgen. Maar ik had de tweede helft geen moment het idee dat we afstand konden nemen. Er zat super veel druk op de aanvallen’’, sprak Ruitenbeek. De felheid op de afvallende bal kon Unitas na rust niet meer opbrengen. ,,Toch heeft de verdediging het super goed dichtgehouden, maar hebben wij aanvallend verzaakt. We hebben het slecht uitgespeeld.’’

Van Dijk vond dat Unitas na rust bang was om te verliezen. ,,Er lag een deken over ons heen. De eerste helft vond ik ons echt veel beter en speelde SDO mat. We hadden alleen geen grip op Jelmer Beijeman, maar de tweede helft moest Marc zijn tegenstander keihard werken om vrij te komen. We pakten te weinig rebounds en zij kregen veel halve kansen. We hadden geluk dat ze die niet maakten. We hebben vanaf 23-23 negen minuten fantastisch verdedigd, maar aanvallend namen de verkeerde personen de kansen.’’ Van Dijk houdt hoop. ,,Positief is dat we weer een keer een punt hebben. Alle wedstrijden zijn nu finales.’’ Ook Ruitenbeek heeft nog geloof. ,,Maar dan moeten we wel van Groen Geel winnen.’’

SDO/VerzuimVitaal – Unitas/Perspectief 24-24 (13-14). Scores Unitas: Ineke de Boer 5, Thomas Jongma 5 (1), Jonathan van der Beek 4 (2), Mark Kreikamp 3, Marleen Ruitenbeek 3, Lara Kreikamp 2, Annelieke Claessen 2.

Scores SDO: Jelmer Beijeman 7 (2), Hilbert van Koerten 5 (2), Rosanne Smit 3, Dave van der Meulen 3, Karin Kastelein 2, Kim van Leeuwen 2,  Alwin Smit 1, Dico Beijeman 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: 7/1: SDO/VerzuimVitaal – DOS’46 26-29, 10/1: SCO – DOS’46 19-15, AW.DTV – Rohda 22-20, Groen Geel – Nic./Alfa College 24-27.

Stand: 1. DOS’46 8-14, 2. Nic./Alfa College 8-12, 3. AW.DTV 8-10, 4. SCO 8-10, 5. Rohda 8-8, 6. Groen Geel 8-6, 7. Unitas/Perspectief 8-3, 8. SDO/VerzuimVitaal 8-1.