Nieuws

25-01

WOLVEGA – Met een sterke teamprestatie heeft Unitas/Perspectief een knappe overwinning behaald in de uitwedstrijd tegen SCO. De thuisploeg had door een sterke reeks uitzicht gekregen op de kruisfinales, maar werd een halt toegeroepen door het volwassen spelende Unitas. De Harderwijkers kunnen door de 18-21 overwinning degradatie nog ontlopen.

door Marco Jansen

Doordat Groen Geel zoals verwacht won van SDO (27-20) was winst voor Unitas van groot belang om te overleven in de hoofdklasse A. De Harderwijkers begonnen daardoor gespannen, maar kwamen wel op een 0-2 voorsprong.

Hoewel Unitas een gaatje van vier punten wist te slaan (2-6) kon de ploeg SCO niet afschudden. In plaats daarvan nam de fysiek sterke thuisploeg na een doelpuntloze fase van zeven minuten bij 9-8 voor het eerst een voorsprong in de wedstrijd.

Unitas herstelde zich net op tijd en pakte bij het ingaan van de rust een 9-10 voorsprong door een benutte strafworp van Mark Kreikamp.

De tweede helft startte Unitas goed en door opnieuw Kreikamp en treffers van Annelieke Claessen en Ineke de Boer, die een gevaarlijk aanvalskoppel vormden, liep Unitas weg naar 9-13. SCO speelde veelvuldig de dames Marloes Frieswijk en Britt Rottink uit, omdat de puntspelers Henk Jan Bakker en Frank van Veen behoorlijk aan de ketting lagen bij Roy van der Knaap en Marc Houtman. Dit resulteerde echter in veel – in een aantal gevallen makkelijk gegeven – strafworpen voor SCO. De thuisploeg kreeg er negen tegen Unitas vier. Desondanks bleef Unitas een doelpunt voor staan, maar bij 16-16 kwam SCO langszij.

In die belangrijke fase miste Thomas Jongma een strafworp voor Unitas, maar snel daarna zorgde Ineke de Boer toch weer voor de Harderwijkse voorsprong (16-17), gevolgd door doelpunten van Annelieke Claessen en Lara Kreikamp: 16-19.

SCO kon dat verschil niet meer goedmaken, omdat Unitas de wedstrijd goed en volwassen uitspeelde. De ploeg van Adriaan van Dijk kon twee welkome punten bijschrijven en lijkt op tijd de vorm voor de beslissende fase van het seizoen te hebben gevonden.

,,We moesten winnen om in de race te blijven en hebben ook terecht gewonnen. We schoten scherp en zochten lang naar de goede kansen. Dat was belangrijk om hun niet de rebounds te geven. Het resulteerde in de wedstrijd zoals we die voorspeld hadden. We hebben daar goed op getraind en als het dan zo uitkomt, voel je je machtig. Dat straalde van de hele ploeg af’’, vond trainer Adriaan van Dijk. ,,We hebben echt als team gespeeld waarbij iedereen zijn taak goed uitvoerde. Dat verdient een compliment. In 2015 hebben we nog geen wedstrijd verloren, maar het programma dat we nog krijgen is niet makkelijk.’’

Zaterdag is AW.DTV in Harderwijk de tegenstander. De Amsterdammers wonnen na een spannend duel van Nic. (30-29), waardoor ook de strijd om de tweede plaats in de poule bijzonder spannend te noemen is.  

SCO – Unitas/Perspectief 18-21 (9-10). Scores Unitas/Perspectief: Ineke de Boer 4, Annelieke Claessen 4, Thomas Jongma 4 (1 strafworp), Mark Kreikamp 4 (2), Lara Kreikamp 3, Roy van der Knaap 2.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: Groen Geel – SDO/VerzuimVitaal 27-20, Rohda – DOS’46 20-19, AW.DTV – Nic./Alfa College 30-29.

Stand: 1. DOS’46 10-16, 2. AW.DTV 10-12, 3. SCO 10-12, 4. Nic./Alfa College 10-12, 5. Rohda 10-12, 6. Groen Geel 10-8, 7. Unitas/Perspectief 10-7, 8. SDO/VerzuimVitaal 10-1.