01-02

HARDERWIJK – Unitas/Perspectief was net als in Amsterdam een maatje te klein voor AW.DTV. De Amsterdammers hebben scorend vermogen over veel schijven en een sterke rebound en etaleerden deze kwaliteiten in sporthal de Sypel. De Harderwijkse korfballers konden tot 10-9 op voorsprong blijven, maar daarna stoomde AW.DTV in één keer door naar 10-17. De tweede helft kon Unitas ondanks een korte opleving niet meer dichterbij komen: 24-33.

door Marco Jansen

Het waren voor de Harderwijkers op voorhand bonuspunten tegen AW.DTV, met de nodige Korfbal-League ervaring in de ploeg. De Harderwijkers hadden drie voorgaande ontmoetingen verloren. AW.DTV moet nog punten halen in de race voor de kruisfinales en stond op scherp.

Toch was het begin van de wedstrijd hoopgevend voor de thuisploeg. Na een 1-3 voorsprong voor AW.DTV kwam Unitas door twee vrije ballen van Lara Kreikamp langszij (3-3). AW.DTV nam weer de leiding, maar na de 5-5 van Roy van der Knaap nam Unitas bij 7-5 en 9-7 twee keer een voorsprong van twee punten. Thomas Jongma, Ineke de Boer en Marc Houtman zorgden ervoor dat de thuisploeg tot 10-9 aan de goede kant van de score bleef. ,,Het was op dat moment een prima gelijkopgaande wedstrijd, maar ik merkte toen al dat wij heel weinig rebounds hadden, maar een hoog percentage schoten. Ik zat er mee dat ik geen rebound had’’, sprak coach Adriaan van Dijk. Mark Kreikamp had het zwaar tegen Jim Snel en Thomas Jongma legde het af in de reboundduels tegen de lange Steffen Pang. In de laatste dertien minuten van de eerste helft liepen de bezoekers uit naar 10-17. ,,Zij schoten vier, vijf schoten per aanval en wij hadden niets in te brengen en zetten er éénschots-aanvallen tegenover’’, aldus Van Dijk, die naar een time-out greep maar zijn ploeg voor rust niet meer op de rails kreeg.

In de tweede helft kon Unitas door een tactische ingreep iets vaker de afvallende bal pakken, waardoor het schotpercentage van AW.DTV omlaag ging. Unitas kon ook weer mee scoren al kwam het niet echt dichterbij. Bij 14-20 met nog 19 minuten op de klok werd Jelmer van der Beek ingebracht voor Thomas Jongma en dit bleek een goede zet. Unitas kende een opleving en door Roy van der Knaap, Lara Kreikamp en Ineke de Boer werd het 18-22 met nog een ruim 10 minuten te spelen. ,,Het werd toen weer helemaal een wedstrijd en het publiek ging er goed achterstaan. De ploeg had er weer vertrouwen in en dat voelde AW.DTV ook, want ze namen twee time-outs.’’

AW.DTV hervond echter de scherpte en maakte in een mum van tijd een einde aan de Harderwijkse illusies door onder leiding van Stijn Hoekstra en Ilona van den Berg uit te lopen naar 19-26. Met nog vijf minuten op de klok was de wedstrijd beslist en waren de krachten bij Unitas op. Via 20-28 en 22-32 kwam het einde bij 24-33.

,,Ik had Daphne van den Berg ingebracht voor Ineke de Boer. Zij had het heel zwaar doordat ze Ilona van den Berg moest verdedigen en aanvallend alles moest brengen. Lisa  Kouwenberg had ik ook nog klaar staan, maar het had uiteindelijk geen zin meer. AW.DTV had zoveel kwaliteit in de afronding en de rebound, dat ik onze ploeg echt helemaal niets kwalijk kan nemen. Zij waren gewoon te goed.’’

De schade voor de Harderwijkers bleef beperkt doordat Groen Geel ook onderuit ging, met 30-24 tegen DOS’46. Het verschil blijft hierdoor één punt.

Unitas/Perspectief – AW.DTV 24-33 (10-17). Scores Unitas/Perspectief: Lara Kreikamp 5, Annelieke Claessen 4 (1), Thomas Jongma 4 (1), Roy van der Knaap 3, Mark Kreikamp 3 (2), Ineke de Boer 2, Marleen Ruitenbeek 2, Marc Houtman 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: DOS’46 – Groen Geel 30-24, Nic./Alfa College – Rohda 23-24, SDO/VerzuimVitaal – SCO 32-25.

Stand: 1. DOS’46 11-18, 2. AW.DTV 11-14, 3. Rohda 11-14, 4. SCO 11-12, 5. Nic./Alfa College 11-12, 6. Groen Geel 11-8, 7. Unitas/Perspectief 11-7, 8. SDO/VerzuimVitaal 11-3.