08-02

AMSTERDAM – Het was een wedstrijd die twee kanten op kon, maar die Unitas/Perspectief uiteindelijk geroutineerd over de streep trok. De Harderwijkers hielden hun hoofd koel ondanks een nadrukkelijke rol van de arbitrage en revancheerden zich voor de eerdere thuisnederlaag tegen Rohda: 20-21. De twee punten waren absoluut noodzakelijk voor lijfsbehoud omdat Groen Geel ook wist te winnen van SCO (23-22).

door Marco Jansen

In deze fase van de competitie is iedereen nodig. De selectie onderstreepte dat door mee te betalen om een supportersbus te laten rijden. De Harderwijkse aanhang zag dat Rohda aanvankelijk de zenuwen niet in bedwang had. De thuisploeg is als promovendus vol in de race voor de kruisfinales, maar miste in de eerste tien minuten twee strafworpen. Unitas begon beter en nam een 2-5 voorsprong. Rohda kwam beter in de wedstrijd en nam het initiatief over, in een fase dat Unitas in een kwartier slechts één vrije bal scoorde. De Amsterdammers pakten een voorsprong van 9-7, maar Unitas leefde weer op met drie treffers in amper twee minuten (9-10). Toch had Rohda een klein voordeel halverwege: 11-10.

Thomas Jongma was in de eerste helft goed op dreef, maar miste aan het begin van de tweede helft een strafworp. Hij maakte dat snel daarna goed. Lara Kreikamp maakte gelijk (12-12), maar kreeg daarna twee doelpunten tegen. Zo bleef Rohda tot ver in de tweede helft een kleine voorsprong houden. Unitas wist wel steeds aan te haken. Twaalf minuten voor tijd was het 17-16 waarna Rohda zijn derde strafworp miste. Unitas profiteerde optimaal met een doelpunt van Annelieke Claessen en twee treffers van Roy van der Knaap 17-19. Voor het eerst in de tweede helft had Unitas weer een voorsprong. Unitas bracht in de eindfase steeds vaker de dames in stelling. Dat betaalde zich uit, want op een belangrijk moment scoorde Ineke de Boer de 18-20. De wedstrijd was echter nog niet gespeeld. Scheidsrechter Van der Griend, die in de ogen van Unitas met twee maten mat, gaf Rohda een strafworp en een vrije bal waar de thuisploeg wel raad mee wist: 20-20. In de spannende eindfase was opnieuw Ineke de Boer van grote waarde voor de Harderwijkers. Anderhalve minuut voor tijd schoot ze de 20-21 op het scorebord. Unitas speelde daarna de wedstrijd zeer rustig uit door bij twee vrije ballen de schotklok vol te spelen.

De gevaarlijke dames van Rohda die in de eerste wedstrijd teveel ruimte kregen, werden ditmaal beter bestreden. ,,We hebben iets meer individueel dan collectief verdedigd. Silvana ten Hulsen heeft er nog wel wat ingegooid, maar bij lange na niet zoveel als de vorige keer en Amber was absoluut niet zo goed als in de eerste wedstrijd. Rohda moest het voorin maar maken, maar dat konden ze eigenlijk niet. We hebben redelijk verdedigd, maar deze scheidsrechter gaf heel makkelijk vrije ballen en strafworpen weg’’, vond coach Adriaan van Dijk. ,Wij kregen in zulke situaties hooguit een vrije bal of spelhervatting. Dat was frustrerend.’’ Van Dijk kreeg een waarschuwing en liep in de tweede helft alsnog tegen een gele kaart aan. Datzelfde overkwam Mark Kreikamp en Thomas Jongma. ,,Dat gebeurde net in een fase waarin zij terugkomen, dus dan voel je je zo benadeeld. Het leek wel alsof wij die wedstrijd niet mochten winnen. Zo kreeg Marc Houtman echt alles tegen in de korfzone. Daardoor was het heel lastig, want we moesten anders gaan spelen. Ineke was in de slotfase heel belangrijk en daarna hebben we heel rustig de wedstrijd uitgespeeld.’’

Bovenaan en onderin zijn de eerste beslissingen gevallen. DOS’46 pakte het kampioenschap, want is door het betere onderlinge resultaat ten opzichte van AW.DTV niet meer te achterhalen. SDO is ondanks een opleving in januari gedegradeerd.

Met zeven punten uit de laatste vijf wedstrijden heeft Unitas zich weer helemaal in de competitie geknokt. Met nog twee duels te gaan zijn de Harderwijkers echter nog steeds afhankelijk van Groen Geel.

Groen Geel speelt nog tegen Rohda (thuis) en AW.DTV (uit). Unitas speelt zaterdag thuis tegen DOS’46 en gaat op de slotdag van de competitie op bezoek naar Nic.

Rohda – Unitas/Perspectief 20-21 (11-10). Scores Unitas/Perspectief: Thomas Jongma 7, Ineke de Boer 4, Mark Kreikamp 4 (3), Roy van der Knaap 3, Annelieke Claessen 1, Lara Kreikamp 1, Marleen Ruitenbeek 1.

Overige uitslagen hoofdklasse A: DOS’46 – Nic./Alfa College 27-25, AW.DTV – SDO/VerzuimVitaal 28-18, Groen Geel – SCO 23-22.

Stand: 1. DOS’46 12-20*, 2. AW.DTV 12-16, 3. Rohda 12-14, 4. SCO 12-12, 5. Nic./Alfa College 12-12, 6. Groen Geel 12-10, 7. Unitas/Perspectief 12-9, 8. SDO/VerzuimVitaal 12-3**. *kampioen en naar kruisfinale **gedegradeerd.