Nieuws

15-02

DOS’46 beëindigt Harderwijkse illusies: 24-28

HARDERWIJK - Unitas/Perspectief zag een imponerende inhaalrace zaterdag stranden. Uit de vijf duels in 2015 haalden de Harderwijkse korfballers zeven punten, maar dat was niet genoeg om Groen Geel voorbij te gaan. Door 24-28 verlies tegen kampioen DOS’46 zijn de Noordhollanders niet meer te achterhalen en kwam er een einde aan vijf jaar hoofdklassekorfbal in Harderwijk. Unitas moet terug naar de overgangsklasse en dat is een bittere pil voor de ploeg die de laatste maanden zo’n goede ontwikkeling doormaakte.

door Marco Jansen

De thuisploeg stond onder grote druk om tegen kampioen DOS’46 de punten thuis te houden. Gesteund door het trouwe publiek begonnen de Harderwijkers nerveus, maar ze kregen van DOS’46 geen tijd om adem te halen. De bezoekers wilden laten zien dat ze kampioen van de hoofdklasse A zijn en schoten de eerste helft met ongekende zuiverheid. Ook onder druk vlogen de ballen erin en Unitas kon niets anders doen dan het gat zo klein mogelijk zien te houden. In tien minuten liep DOS’46 onder aanvoering van Harjan Visscher weg van 4-7 naar 8-14. Bij Unitas nam de geweldig spelende Roy van der Knaap het voortouw. Hij heerste onder de korf en maakte in 20 minuten ook nog eens vijf doelpunten.

DOS’46 was echter over meer schijven gevaarlijk, want ook Loes Blacquière en Nynke Sinnema schoten met regelmaat raak. Door twee doelpunten van Mark Kreikamp net voor rust was de schade nog te overzien: 15-19.

De tweede helft haalde Unitas verdedigend de teugels aan. Marc Houtman elimineerde schutter Marco Zegwaard, terwijl Unitas over meer schijven ging scoren. Mark Kreikamp bewees zijn waarde en met twee treffers bracht hij Unitas op 20-22. Een kwartier voor tijd had Unitas de aansluiting (21-22) door een benutte strafworp van Jonathan van der Beek. In de belangrijkste minuten van het seizoen ging het echter mis. Spelers van de thuisploeg verkrampten en maakten onder druk verkeerde keuzes. Lara Kreikamp scoorde nog 22-23, maar daarna stagneerde de thuisploeg. Het vrijuit spelende DOS’46 liep weer weg, ditmaal naar een beslissende voorsprong: 24-28.

Het nieuws dat Groen Geel wel had gewonnen (met 28-23 van Rohda na een ruststand van 13-13) kwam keihard aan in het Harderwijkse kamp. Vorig jaar handhaafde de ploeg zich nog met elf punten, maar dat is dit keer niet genoeg. Unitas moet na vijf jaar terug naar de overgangsklasse.

Voor routinier Marc Houtman was het zijn eerste degradatie in de zaal. ,,Dit is gewoon een hoog niveau waar keihard wordt gewerkt en iedereen fysiek top is. Als je dat niet bent of niet kunt opbrengen, ga je eraf en dat is ons gebeurd. Ik baal ervan, maar realiseer me dat we het niet vandaag hebben laten liggen. Vijftien doelpunten in één helft is voor ons al heel veel en dan moet je blij zijn dat het verschil bij rust nog vier punten was. Wij kunnen niet over zoveel schakels aanvallen als DOS’46. Maar we weten al jaren dat als het aanvallend stokte, we konden leunen op onze verdediging. Dat kunnen we dit jaar niet. We konden niet terugvallen op oude kwaliteiten en dat maakt het zuur. We hebben een stap gemaakt naar dynamisch spel, maar konden het in de verdediging en de rebound niet brengen.’’

Coach Adriaan van Dijk: ,,Ik vond de ploeg deze week ontzettend rustig, maar vandaag stond er enorm veel druk op. Dat voelden we allemaal en in de eindfase stokte het door verkeerde keuzes en passfouten. Ik vind onze ploeg absoluut hoofdklassewaardig, maar we hebben er niks aan. Ivan Karsters deed het heel goed tegen ons, maar zonder hem is Groen Geel minimaal. Wij hebben de tweede helft bewezen dat we als team beter zijn maar helaas is het te laat. De eerste helft van het seizoen hebben we te vaak verloren waar het niet mocht. Ik ga ervan uit dat de ploeg bij elkaar blijft en probeert zo snel mogelijk terug te knokken.’’

Houtman: ,Als je een Unitasser bent zet je de schouders eronder en ga je er volgend jaar weer voor. Ik denk dat ik het nog wel kan opbrengen om nog een jaar door te gaan, maar niks is zeker.’’

Unitas/Perspectief – DOS’46 24-28 (15-19). Scores Unitas/Perspectief: Roy van der Knaap 6, Mark Kreikamp 6 (1 strafworp), Jonathan van der Beek 3 (3), Ineke de Boer 4, Marleen Ruitenbeek 2, Annelieke Claessen 1, Lara Kreikamp 1, Daphne van den Berg 1.

Scores DOS’46: Harjan Visscher 8, Loes Blacquière 5, Marco Zegwaard 3, Nynke Sinnema 3, Geertje Hoekstra 3, Bastiaan Nijmeijer 3 (2), Sven Jonker 3 (2).

Overige uitslagen Hoofdklasse A: SCO - AW.DTV 31-39, Groen Geel - Rohda 28-23, SDO/VerzuimVitaal - Nic./Alfa College 23-26.

Stand: 1. DOS’46* 13-22, 2. AW.DTV** 13-18, 3. Nic./Alfa College 13-14, 4. Rohda 13-14, 5. SCO 13-12, 6. Groen Geel 13-12, 7. Unitas/Perspectief*** 13-9, 8. SDO/VerzuimVitaal*** 13-4.