Nieuws

12-04

Vrijwilligerswerk Alcoa bij Unitas/Perspectief: win-win

HARDERWIJK - In ruil voor het vier uur bezig houden van tien Alcoa-medewerkers ontvangt Unitas/Perspectief een forse vergoeding van het Amerikaanse bedrijf. Deze vorm van maatschappelijk ondernemen is voor Unitas en Alcoa Harderwijk met recht een win-win-situatie.

door Marco Jansen

Zaterdagmorgen deed een groep van tien medewerkers van Alcoa vrijwilligerswerk bij de Harderwijkse korfbalvereniging. Het dak van het clubgebouw werd schoongemaakt, evenals de dug-outs en de reclameborden. Daarnaast werden de Kangoeroes geholpen bij de training en prullenbakken geplaatst. 

,,De Alcoa Foundation stimuleert vrijwilligerswerk in de regio door schenkingen aan instellingen en ziekenhuizen. Dat kan als individueel zijn of als groep. Wij hebben met tien medewerkers van Alcoa vier uur vrijwilligerswerk gedaan voor de korfbalvereniging in onze eigen tijd. Daarvoor schenkt Alcoa drieduizend dollar aan Unitas’’, vertelt Jan van der Velde, medewerker verkoop binnendienst bij Alcoa Architectuursystemen in Harderwijk. De connectie is tot stand gekomen doordat zijn dochter Sanne bij Unitas korfbalt in de E1 en Unitas-lid Mark van de Greijn is zijn neef.

De foto’s en een activiteitenprogramma worden als bewijs opgestuurd naar Alcoa.

Om in aanmerking te komen voor de donatie heeft Unitas eerst een goedkeuringsproces doorlopen bij de Alcoa Foundation. ,,Zij willen zeker weten dat het geen commerciële instelling is en er geen winstbelang aanwezig is. Daarvoor zijn de statuten en de boekhouding doorgenomen’’, vertelt Mark van de Greijn, bestuurslid van Unitas/Perspectief.

,,Een onverwacht extraatje dat in het begin te mooi leek om waar te zijn. We hebben er dankbaar gebruik van gemaakt’’, reageert Van de Greijn op de voor de vereniging hoge gift. ,,We zijn blij dat Alcoa zoiets doet en dat Jan aan Unitas dacht. Drieduizend dollar (tegen de huidige wisselkoers 2830 euro, red.) is een behoorlijk substantieel bedrag en het geld wordt besteed aan de accommodatie, die we willen vernieuwen.’’

De samenwerking is voor Van de Greijn een echte win-win-situatie. ,,We zien bij Unitas dat het soms lastig is om vrijwilligers te krijgen en als vereniging houd je dat probleem altijd. De klusjes worden nu door Alcoa gedaan en we verdienen er ook nog eens drieduizend dollar mee. We willen hiermee het vrijwilligerswerk promoten.’’


Het team vrijwilligers van Alcoa. Midden: Jan van der Velde, vierde van links: Mark van de Greijn. Foto: Alcoa.