12-02

HARDERWIJK - Na de heroïsche zege op Dalto (28-27) waren de verwachtingen hooggespannen bij het vele publiek voor het thuisduel met Wageningen. Unitas/Perspectief kon dit keer echter niet de vechtlust en beleving opbrengen, waardoor het ook niet groots spelende Wageningen niet voldoende aan het wankelen werd gebracht: 22-24.

Bij Unitas haakte Roy van der Knaap in de aanloop af met hoofdpijnklachten. Daardoor verscheen Jort Wiegersma in de basis. De speler van het tweede deed het aanvallend verdienstelijk met vier treffers en verdedigde Rik Brouwer (vier treffers) naar behoren. De spits van Wageningen werd na rust zelfs vervangen door Marvin Toonen, die verdedigend meer grip had op Wiegersma.

In dat vak had Mark Kreikamp het erg lastig tegen de boomlange Jasper Broenink, zodat Unitas werd verleid tot het nemen van verkeerde kansen.

In het eerste kwartier was daar nog weinig van te merken. Unitas speelde gevarieerd en de eerste zes treffers werden door zes verschillende spelers gemaakt. In de verdediging onderschepte de thuisploeg snel de bal, zodat Wageningen niet in een ritme kwam. Er werd om en om gescoord, waarbij Unitas tot 7-7 niet de mindere was en drie keer voor stond.

Maar waar Unitas vervolgens stagneerde, ging Wageningen gewoon door. Steven Landman scoorde in deze fase vier keer en bij rust keek Unitas tegen een 11-14 achterstand aan. Thomas Jongma en Thomas Hoekstra maakten in deze fase de doelpunten voor Unitas.

Jort Wiegersma en Thomas Hoekstra zorgden na rust voor 13-14, maar een kentering kwam er niet. In plaats daarvan scoorde Wageningen vier keer op rij (13-18) en bleef vervolgens betrekkelijk eenvoudig op de been. Trainer Adriaan van Dijk bracht in de verdediging Marc Houtman voor Jongma. Houtman maakte na maandenlang blessureleed zijn rentree en schakelde met succes Landman uit. Zeven minuten voor tijd was het verschil echter nog steeds vijf goals (18-23) en leek Wageningen af te koersen op een overwinning. De eindsprint van Unitas kwam er toch nog, met vier treffers op rij van Ineke de Boer, Thomas Jongma, Thomas Hoekstra en Mirjam Postma: 22-23. Er resteerden nog slechts dertig seconden, waarin Luuk van de Kuilen het duel vlak voor tijd in het slot gooide: 22-24.

,,De eerste helft was Wageningen echt beter, gezien de tweede helft hadden we een gelijkspel verdiend’’, vond trainer Adriaan van Dijk. Hij zag dat Unitas hard moest werken. ,,Dat kwam omdat we de eerste helft niet als team hebben gespeeld. We hadden teveel moeite om doelpunten te maken. De tweede helft speelden we beter als team en dan wordt zo’n wedstrijd in de laatste tien minuten beslist. We zetten onze eindsprint net te laat in. De vechtlust en het teamgevoel, het was het deze keer allemaal net niet. Zaterdag tegen SDO staat de druk erop, maar als we winnen is het klaar.’’

Unitas/Perspectief houdt een voorsprong van drie punten op SDO/Verzuimvitaal, dat niet speelde vanwege een sterfgeval binnen de club. Zaterdag kunnen de Harderwijkers bij winst op SDO in Kamerik (20.00 uur) handhaven in de hoofdklasse.

Hoofdklasse A: Unitas/Perspectief – Wageningen 22-24 (11-14). Scores Unitas/Perspectief: Thomas Jongma 6 (1), Thomas Hoekstra 5, Jort Wiegersma 4, Maike van den Berg 2, Mirjam Postma 2, Daphne van den Berg 1, Mark Kreikamp 1, Ineke de Boer 1.

Scores Wagenngen: Luuk van de Kuilen 7 (1), Rik Brouwer 4, Jasper Broenink 4 (1), Steven Landman 4, Pia Donkers 3, Sandra Bukman 2

Overige uitslagen hoofdklasse A: OVVO/De Kroon - Dalto/BNApp.nl 25-28, Rohda - SDO/VerzuimVitaal uitgesteld, SCO - Nic.-Alfa-college 29-22. Stand: 1. Nic./Alfa-college 12-17, 2. Wageningen 12-16, 3. Dalto/BNApp.nl 12-16, 4. SCO 12-12, 5. Rohda 11-10, 6. Unitas/Perspectief 12-10, 7. SDO/VerzuimVitaal 11-7, 8. OVVO/De Kroon 12-6.