Nieuws

19-02

Korfballers verliezen hoofd in hectisch slot

KAMERIK - Unitas/Perspectief was tien seconden verwijderd van handhaving in de hoofdklasse (22-22), maar juist in de absolute slotfase ging het mis. Het schot van invaller Jort Wiegersma ketste uit de korf, de afvallende bal was voor SDO en in een ultieme poging brak Jelmer Beijeman door de verdediging van Roy van der Knaap. Zijn eerste poging miste nog, maar in de rebound trof Beijeman wel raak zodat SDO de laatste strohalm greep: 23-22. Unitas, dat aan een punt genoeg had voor handhaving, moet nu op 4 maart winnen of gelijkspelen tegen Rohda om zich alsnog op eigen kracht veilig te spelen.

Na de minuut stilte voor het overleden SDO-erelid lieten de supportersgroepen zich in de kleine maar sfeervolle sporthal Schulenburg luidruchtig horen en zorgden daarmee voor een heerlijke korfbalambiance. Beide ploegen lieten de eerste helft zien wat ze in hun mars hadden (15-15), na rust kreeg de spanning de overhand.

Dat er veel druk op het duel stond bleek ook in de openingsfase, waarbij SDO liet zien dat het voor de laatste kans streed en Unitas begon met veel gemiste schoten en gehaast spel. Thomas Jongma miste een strafworp en ook Maike van den Berg zag haar eerste pogingen de korf niet raken. Mirjam Postma opende de score maar SDO nam het initiatief door de makkelijk scorende heren: 3-1. Unitas kon het eerste kwartier niet meer dan aanklampen, omdat het veel duels verloor. Roy van der Knaap en Jongma zetten Unitas van 5-2 op 5-4, maar Hilbert van Koerten en Jelmer Beijeman vergrootten de marge weer: 9-5. Na een time-out van coach Adriaan van Dijk kwam Unitas veel beter in de wedstrijd en nam met vijf doelpunten op rij het commando over: 10-11 na 20 minuten. Unitas behield na die sterke fase de voorsprong, al bleef SDO binnen een marge van twee punten. Mark Kreikamp scoorde vlak voor het aflopen van de schotklok en Van der Knaap zorgde een minuut voor rust voor 13-15. Na twee treffers van Hilbert van Koerten was er halverwege nog niets beslist: 15-15.

Na de pauze werd er minder vaak gescoord en nam de spanning steeds meer toe. Beide ploegen hadden de verdediging ook beter op orde. Zo kreeg Roy van der Knaap van zijn nieuwe tegenstander Mark Meijers steeds minder ruimte en kwam Van Koerten na rust niet meer tot veldgoals. In plaats daarvan vielen er wel de nodige strafworpen. Een forse overtreding van Ineke de Boer en opzichtig doorslaan van Dave van der Meulen gaven nog maar eens aan dat de belangen groot waren. Tien minuten voor tijd was het 20-20 en gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed meer toe. SDO kwam voor het eest weer op voorsprong en deed dat bij 22-21 nogmaals. Mark Kreikamp zorgde voor 22-22, waarna er de laatste 7 minuten niet meer gescoord werd. Het vak van Roy van der Knaap onderschepte veel, maar het vak van Mirjam Postma had de kracht niet meer om vrij te komen en grossierde in balverlies en verkeerde keuzes. De impasse werd ook niet vanaf de kant doorbroken. Jort Wiegersma, die al enige tijd klaar stond, kwam anderhalve minuut voor tijd het veld in voor Thomas Hoekstra omdat het spel niet werd stilgelegd. In de hectische slotseconden had Unitas het punt moeten consolideren, maar werd het toch verleid tot het nemen van een schot. Dit keer met fatale gevolgen.

Trainer Adriaan van Dijk stak na de voor Unitas dramatische ontknoping de hand in eigen boezem. ,,Je zet Jort erin om de winnende laten te scoren, maar ik had hem in die cruciale fase niet gezegd dat we de bal over de achterlijn moesten gooien. Dat had ik anders moeten doen. Donderdag hadden we dat besproken en dat was bekend bij het vak dat daar stond. Ik snap ook dat het vak dat niet gezegd heeft in die hectische fase. Thomas Hoekstra was het niet vergeten en het is jammer dat ik net hem juist wisselde. Ik had al 3,5 minuut eerder willen wisselen, maar er kwam geen fluitsignaal.’’

Een gelijkspel was genoeg, maar dat kwam er dus niet. ,,Ik wilde die goal wel hebben, daarom bracht ik Jort. Ik dacht ook dat we die pot binnen zouden slepen, want verdedigend waren we na rust oppermachtig. De eerste helft hadden we het gaatje moeten maken, de tweede helft lukte dat niet meer. We hebben aanvallend teveel individuele foutjes gemaakt. Het kan hier hectisch zijn en dat is gebleken.’’

Nic. en Dalto, dat in een zinderende wedstrijd won van Wageningen, plaatsten zich voor de kruisfinales. OVVO/De Kroon is als eerste ploeg gedegradeerd.

Hoofdklasse A: SDO/VerzuimVitaal – Unitas/Perspectief 23-22 (15-15). Scores Unitas/Perspectief: Thomas Jongma 6 (3), Roy van der Knaap 5, Mark Kreikamp 5 (1)Mirjam Postma 2, Maike van den Berg 2, Thomas Hoekstra 1, Ineke de Boer 1,

Scores SDO/VerzumVitaal: Hilbert van Koerten 8 (4), Dico Beijeman 5 (1), Jelmer Beijeman 4, Dave van der Meulen 3, Naduah Breedijk 2, Karin Kastelein 1.

Overige uitslagen: Rohda - SDO/VerzuimVitaal 23-21 (do), Wageningen - Dalto/BNApp.nl 26-29, Rohda - SCO 22-22, Nic./Alfa-college - OVVO/De Kroon 22-17.

Stand: 1. Nic./Alfa-college 13-19* 2. Dalto/BNApp.nl 13-18*, 3. Wageningen 13-16, 4. Rohda 13-13, 5. SCO 13-13, 6. Unitas/Perspectief 13-10, 7. SDO/VerzuimVitaal 13-9, 8. OVVO/De Kroon**  *naar kruisfinales, **gedegradeerd naar overgangsklasse

Foto's: WVZ Fotografie