10-09

HARDERWIJK - Unitas/Perspectief wacht na twee duels nog op de eerste punten in de overgangsklasse B. Na de nipte 26-25 nederlaag bij SKF, werd ook tegen Nieuwerkerk de laatste minuut de Harderwijkers fataal: 22-23.

De teleurstelling was dan ook groot in het Harderwijkse kamp, waar het gevoel overheerste dat de ploeg twee punten had laten liggen. Nieuwerkerk kon in het laatste kwartier te vaak aanleggen door het lengteoverwicht in de korfzône en hier had Unitas onvoldoende antwoord op.

Nieuwerkerk kende een turbulente aanloop naar het duel, want al na één competitiewedstrijd werd afscheid genomen van trainer Bas Harland en zijn assistent Edwin Hogendorf. De roerige week leek echter geen invloed te hebben op het spel van de Zuid-Hollanders.

Het eerste kwartier was voor de bezoekers, die na een 0-2 voorsprong tot 7-9 aan de goede kant van de score bleven. Unitas moest in deze fase zien bij te blijven en dat lukte, want het gat werd niet groter dan twee punten. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg opzetten. Thomas Hoekstra, Jort Wiegersma en Mark Kreikamp bogen de achterstand om in de eerste voorsprong zes minuten voor rust (10-9). Daphne van den Berg en Jolien Landman maakten de marge nog iets comfortabeler: 12-9. Ook waren er mooie verdedigingsacties te zien: Jelmer van der Beek en Mark Kreikamp blokten hun tegenstanders, wat het publiek en de Unitas-bank wel kon waarderen.

Unitas hoopte na rust het momentum vast te houden, maar Nieuwerkerk scoorde meteen uit de eerste aanval en maakte ook 12-11. Toch kon Unitas in de eerste 10 minuten na rust de gasten nog van zich afhouden, mede doordat Mark Kreikamp raak begon te schieten. Bij 16-13 waren ook Thomas Jongma, Nena Ellermeijer en Mike van Boven in de ploeg gebracht. Coach Daniël de Bruijne wilde verdedigend meer grip krijgen, maar moest toezien dat Nieuwerkerk twee keer van dichtbij doeltreffend was en weer op 16-16 kwam.

De spanning nam toe en beide teams hielden elkaar tot 19-19 in evenwicht. Tien minuten voor tijd maakte Jort Wiegersma na een mooie actie 20-19 en leek Unitas met de 22-20 van Daphne van den Berg op weg naar de overwinning. Maar in de laatste vijf minuten werd de Unitas-aanval onrustig en stagneerde het scoren. Nieuwerkerk bleef juist heel geduldig naar de kansen zoeken en de lange Lisette Datema zorgde met twee doelpunten opnieuw voor een gelijke stand: 22-22. Nieuwerkerk profiteerde optimaal van twee aanvallende overtredingen bij Unitas en scoorde zelf aan de overkant de winnende treffer.

Overgangsklasse B: Unitas/Perspectief – Nieuwerkerk 22-23 (12-9).

Scores Unitas: Mark Kreikamp 5 (2), Jort Wiegersma 4 (1), Daphne van den Berg 4, Maike van den Berg 3, Marleen Ruitenbeek 1, Jelmer van der Beek 1, Thomas Hoekstra 1, Jolien Landman 1, Thomas Jongma 1, Mike van Boven 1.

Overige uitslagen overgangsklasse B: Valto - SKF 22-26, Sporting Trigon - Swift 16-19, Fiks - KVS/Maritiem 21-20. Stand: 1. SKF 2-4, 2. Nieuwerkerk 2-4, 3. Fiks 2-4, 4. Swift 2-2, 5. Valto 2-2, 6. Unitas/Perspectief 2-0, 7. KVS/Maritiem 2-0, 8. Sporting Trigon 2-0.

Foto's: WVZ Fotografie