02-10

Het is ook in de 5e competitieronde van de overgangsklasse Unitas/Perspectief niet gelukt te overtuigen. Dit maal bleek ook Valto een sta-in-de-weg voor Unitas. Via een gelijkopgaande 1e helft welke afgesloten werd op een stand van 14-14, waarbij Valto continu de leiding nam speelde Unitas uiteindelijk met 27-27 gelijk. Het mocht met het resultaat niet eens klagen, gezien de laatste seconden waarin Valto een vrije bal niet meer wist te benutten.

De wedstrijd kwam moeizaam op gang, pas na enkele minuten was het Unitas wie als eerst op voorsprong kwam. Daarna was het echter Valto wie het initiatief nam en dit tot 5 minuten voor rust kon volhouden. Valto, gesteund door het thuispubliek, nam brutaal de leiding met 5-2. Hierdoor werd direct duidelijk dat, ondanks dat het verschil in de zaal 2 niveau's is, Valto zijn huid duur zou gaan verkopen in De Lier. Na de 5-2 kwam Unitas meer in haar spel door een beter verzorgde rebound. Met name over de dames van Unitas werden er veel goals geproduceerd, maar het waren Judith Goedendorp en Frank de Rijcke wie bij Valto zorgden voor een blijvende voorsprong gedurende de eerste helft. Via 12-9 maakte Unitas een run en kwam op 12-13. Het was echter Judith Goedendorp wie middels een vrije bal de 14-14 ruststand op het scorebord zette.

In de tweede helft leek Unitas de wedstrijd naar zich toe te gaan trekken. Via een aantal snelle goals stond er via 15-15 een 15-19 tussenstand op het scorebord. Valto wist deze run door middel van een time-out te doorbreken en kwam direct op 16-19. Unitas kon de marge vasthouden tot een stand van 20-23, maar het werd al snel duidelijk dat de verdediging teveel onder druk kwam te staan. Valto speelde volwassen aanvallen en bracht de juiste mensen in stelling. Via continu om-en-om scorende ploegen kwam Unitas 10 minuten voor tijd op een 24-26 voorsprong, dit was echter wel de laatste voorsprong van de wedstrijd. Aanvallend kreeg de ploeg het zwaar, en Valto zette Unitas aan de andere kant onder hoge druk. Dit resulteerde uiteindelijk in de 26-26 gelijkmaker, en zelfs 27-26 voorsprong door Frank de Rijcke, goed voor 8 goals. Het was Jolien Landman wie direct pareerde met 27-27. In de laatste minuten kreeg Unitas nog de beste kansen op een voorsprong, maar het had wederom voor de 3e keer kunnen verliezen met 1 punt verschil. In de laatste 5 seconden kreeg Valto de bal en wist via een overtreding bij de middellijn nog een vrije bal te versieren. De verdediging van Unitas kon deze onder goede druk zetten waardoor Valto niet tot kans kwam en de goed leidende scheidsrechter affloot bij een stand van 27-27.

Doordat onder meer SKF en Nieuwerkerk hebben verloren heet Fiks, spelend op gras uit Oegstgeest, de nieuwe koploper. Na 5 competitieronden wist Unitas/Perspectief tot dusverre alleen nog te winnen in Middelburg van Swift. Met nog 2 wedstrijden te gaan is door de minimale kwaliteitsverschillen in de overgangsklasse tussen de ploegen onderling het gat met de nummer laatst slechts 1 punt. Kijkend naar boven is het gat met Fiks opgelopen tot 4 punten. De voorbereiding naar de hoofdklasse zaal loopt dus allerminst soepel, en Unitas zal dwingender moeten worden in de 2 wedstrijden welke nog gespeeld worden. Worden beide wedstrijden gewonnen is er nog een prima uitgangspositie voor de tweede helft van het veld. Met name verdedigend zal de ploeg van de nieuwe coach Daniël de Bruijne de schroeven flink moeten aandraaien om grip te krijgen op tegenstanders en daadwerkelijk wedstrijden naar zich toe te trekken. Het heeft hiervoor nog 2 wedstrijden en enkele oefenwedstrijden in de zaal, om te gaan laten zien dat het thuis hoort in de Hoofdklasse.

Komende zaterdag moet Unitas hiermee beginnen, het speelt om 15.30 thuis tegen Sporting Trigon op sportpark Het Slingerbos, mede-degradant uit de hoofdklasse. Na een stroeve start lijkt Sporting Trigon het met 2 overwinningen uit 3 wedstrijden opgepakt te hebben. Het moge duidelijk voor Unitas zijn dat het nu aanhaken of afhaken is en dat er een stijgende lijn ingezet moet worden richting de zaalperiode.