Nieuws

18-12

HARDERWIJK - Unitas/Perspectief kon in de laatste wedstrijd van het kalenderjaar Rohda op drie punten zetten en daarmee een gat slaan met de degradatiezone. Het pakte heel anders uit: de Amsterdammers hadden vanaf het beginsignaal de regie in handen en Unitas speelde de eerste helft (6-14) vooral tegen zichzelf. De blessure van Marleen Ruitenbeek, die haar knie verdraaide, paste in dat het beeld. Toen Unitas zich na de pauze herstelde, liet Rohda zich de kaas niet meer van het brood eten: 18-27. Rohda nam de zesde plek over van Unitas, dat de kerstvakantie ingaat op een degradatieplek.

Kenny Lauf en Sherida Jansen zette Rohda op een 0-2 voorsprong. De start van de thuisploeg was stroef en pas na vijf minuten scoorde Thomas Hoekstra - vanaf de stip het eerst: 1-2. De thuisploeg probeerde aan te haken, maar bij 3-5 (Roy van der Knaap) stokte het. De verdedigende druk die Rohda gaf, bezorgde Unitas veel problemen en het leed in de aanval veel balverlies. De ploeg kwam niet onder de druk uit. Zelf was Unitas in de verdediging niet alert genoeg op de wegtrekballen van de Rohda-dames, die vrij spel hadden voor de pauze. Het leidde tot een 3-10 achterstand na 19 minuten, waarin Unitas tien minuten lang de korf niet vond. Marleen Ruitenbeek viel in die periode uit met een blessure, waarbij ze haar knie verdraaide. Ze werd onder applaus van het veld gedragen en vervangen door Ineke de Boer.

Unitas kon zich voor de pauze niet herstellen want bij de kansen en vrije ballen die er toch kwamen ontbrak de overtuiging. Silvana ten Hulsen zorgde met haar derde treffer voor de 6-14 ruststand.

De tweede helft ging Unitas wel scoren. Thomas Jongma maakte er drie in vijf minuten, maar werd naar de kant gehaald, omdat zijn tegenstander Giovanni Massing in die periode ook tweemaal doel trof. Rohda bleef meescoren waardoor het gat niet kleiner werd dan zes punten. Maike van den Berg zette Unitas op 14-19 waarna de verdediging het vier minuten dicht hield. Unitas kon in die periode ook niet scoren en toen Sherida Jansen met een vrije bal de impasse doorbrak (14-20) was de wedstrijd gespeeld. Rohda liep uit naar tien goals verschil (17-27), waarbij invaller Jort Wiegersma namens Unitas nog tweemaal succes had. Mike van Boven, die ook inviel, bepaalde de eindstand op 18-27.

Malaise

,,Deze onderkant hadden we nog niet laten zien en ik had misschien de eerste helft al moeten ingrijpen. In de malaise heb ik zelf ook teveel laten liggen’’, bekende trainer Daniël de Bruijne. ,,Aanvallend deden we precies wat Rohda wilde: we kwamen in de één-tegen-één en daar gaf Rohda veel druk. Pas de tweede helft konden we er onderuit korfballen.’’

Maike van den Berg miste vuur bij het team. ,,Het was heel tam en niemand haalde zijn niveau. Je denkt in eigen hal met het thuispubliek er achter dat het wel komt en meestal trekken mensen elkaar wel mee, maar dat gebeurde niet. We trapten in hun val, het was kansloos.’’ Ze houdt vertrouwen dat de doelstelling handhaving haalbaar is. ,,We werden afgeschreven als degradatiekandidaat nummer één maar hebben tegen goede teams als Groen Geel en SCO goede prestaties geleverd. Nu verlies je omdat je zelf slecht speelt. Wij hebben ook een goede ploeg met kwaliteit en veel ervaring en ik ben ervan overtuigd dat we nog veel punten gaan pakken.’’

Unitas/Perspectief - Rohda 18-27 (6-14).

Scores Unitas/Perspectief: Thomas Jongma 5, Maike van den Berg 3, Roy van der Knaap 2, Jort Wiegersma 2, Mike van Boven 2, Mark Kreikamp 1, Thomas Hoekstra 1, Ineke de Boer 1, Daphne van den Berg 1.

Scores Rohda: Silvana ten Hulsen 7, Kenny Lauf 5 (2), Sherida Jansen 4, Giovanni Massing 4, Job Ammerlaan 3 (2),  Floor Blötevogel 2, Ivar Spierings 2.

Overige uitslagen hoofdklasse A: AW.DTV - SCO 22-20, Tweemaal Zes - Groen Geel 18-28, Wageningen - Nic./Alfa-college 24-15.

Stand: 1. Groen Geel 6-12, 2. AW.DTV 6-10, 3. Wageningen 6-6, 4. SCO 6-6, 5. Tweemaal Zes 6-5, 6. Rohda 6-5, 7. Unitas/Perspectief 6-4, 8. Nic./Alfa-college 6-0.

Voorstellen Unitas/Perspectief en Rohda.