Nieuws

29-01

HARDERWIJK – Met nog vijf wedstrijden te gaan waren er belangrijke punten te verdelen tussen Unitas/Perspectief en Tweemaal Zes. De ploeg uit Maartensdijk kon vorige week net niet stunten tegen AW/DTV (24-25) waar Unitas wel bonuspunten pakte tegen Wageningen (36-31) en ten koste van TZ de veilige zesde plaats pakte. De Harderwijkers boekten een nipte, maar verdiende zege op de concurrent uit Maartensdijk (27-26) en staan nu drie punten los.

Na een minuut stilte voor de overleden korfbalontwikkelaar Adri Zwaanswijk kwam TZ het best uit de startblokken. Unitas oogde in de aanvangsfase niet scherp en moest toezien hoe de bezoekers een 2-4 voorsprong namen. Na tien minuten (4-6) zette Ineke de Boer, Mark Kreikamp en Nena Ellermeijer de ommekeer in: 7-6. Vanaf dat moment stond Unitas steeds een of twee punten los. Waar Unitas gevarieerd wilde spelen, was de opzet van TZ met een schutter en rebounder voorspelbaar, maar wel effectief. Door de lengte van TZ onder de korf konden de bezoekers bovendien vaker aanleggen. Het lukte Unitas hierdoor niet om echt los te komen en 3 minuten voor rust schoot Randy Bruijntjes de gasten weer langszij: 13-13. Mark Kreikamp zorgde met een benutte korte kans voor een kleine marge halverwege (14-13).

Ook de start van de tweede helft was voor de bezoekers, die door Rianne Kruit en opnieuw Bruijntjes 14-15 voor kwamen. De fase waarin Unitas ongeconcentreerd speelde was afgelopen na een vroege time-out van coach Daniël de Bruijne. Unitas voerde de druk op en met name Ineke de Boer zette de Harderwijkers op het goede spoor. Met zes treffers in de tweede helft was De Boer nadrukkelijk aanwezig en kon door haar acties en zuivere schoten niet worden afgestopt. Zij zorgde bij 20-16 voor het eerste verschil van vier. Bruijntjes en Kruit hielden TZ in de race (22-21), terwijl scheidsrechter Vries voor de tweede keer een treffer van Nena Ellermeijer afkeurde. Tien minuten voor tijd had Unitas door Maike van den Berg toch weer een verschil van drie: 24-21. Het stugge TZ streed voor wat het waard was en gaf zich nog niet gewonnen. Anouk van Breda maakte 24-23, maar opnieuw De Boer (2x) en Nena Ellermeijer hielden de voorsprong in stand: 27-24. Kruit en Bruijntjes (vrije bal) zorgden voor een spannende slotminuut. Hierin kreeg TZ nog één aanval voor de gelijkmaker, maar met een onderschepping zorgde De Boer ervoor dat Unitas de tijd rustig kon volspelen.

Hoofdklasse A: Unitas/Perspectief – Tweemaal Zes 27-26 (14-13).

Scores Unitas: Ineke de Boer 9, Thomas Hoekstra 4, Maike van den Berg 3, Mark Kreikamp 4 (3), Daphne van den Berg 2, Nena Ellermeijer 2, Roy van der Knaap 2, Jort Wiegersma 1 (1).

Scores TZ: Randy Bruijntjes 9, Rianne Kruit 5, Joep Gerritsen 5 (2), Luke van Kouterik 2, Milenka Meering 2, Anouk van Breda 2, Antoinette Enschedé 1.

Overige uitslagen: Rohda - Groen Geel 23-24, Wageningen - SCO 25-17, Nic.-AW.DTV 19-24.

Stand: 1. AW.DTV 10-18, 2. Groen Geel 10-18, 3. Wageningen 10-12, 4. Rohda 10-9, 5. SCO 10-8, 6. Unitas/Perspectief 10-8, 7. Tweemaal Zes 10-6, 8. Nic. 10-2.

Foto's: WVZ Fotografie