Nieuws

10-02

Deze week lanceerde Elon Musk een raket de ruimte in, met daarbij een  zelf ontworpen elektrische auto. Een aantal van de gebruikte raketten landde keurig zoals gepland verticaal op een klein platform. Totale kosten: een kleine 90 miljoen; daar kopen ze in de Premier League amper een roestige verdediger voor! De achterliggende boodschap van Musk: binnen afzienbare tijd kunnen we Mars actief koloniseren, we gaan de gebruikte materialen hergebruiken en op die manier wordt zo’n operatie nog betaalbaar ook!

Musk is een visionair, net als wijlen Chriet Titulaer ooit in Nederland was. In 1985 bereed hij in zijn programma Wondere Wereld een groene fiets met daarop een wat lompe videofoon bevestigd. Het bleek destijds een snaakse 1-aprilgrap, maar niemand kon toen bevroeden dat slechts twintig jaar later mobiele telefonie werkelijkheid werd, en weer een decennium later kunnen we amper zonder! We hebben nou eenmaal visionairs nodig om verder te komen. Elon en Chriet laten ons dromen, en slechts het verstrijken van de tijd zorgt ervoor dat onze dromen uiteindelijk vaak werkelijkheid worden.

Na onze overwinning op TZ kijkt Unitas niet zo heel angstig meer omlaag. Sterker nog, als (nee, wannéér)  vandaag gewonnen wordt van SCO, hoeven we ons een stuk minder druk te maken over degradatie. Het is dit seizoen te laat om nog omhoog te kijken, maar we kunnen wel onze conclusies trekken: vergeleken met vorig jaar scoren we meer, we hebben heerlijke talenten, we spelen weer frivool en we zijn weer ouderwets de baas in Harderwijk. We kunnen langzaamaan weer gaan dromen!

De angst voor degradatie werkt vaak verlammend. Niemand wordt echter  beter van naar beneden staren; visionairs weten niet eens dat ze een navel hébben. Nee, visionairs als Titulaer en Musk kijken omhoog: naar de sterren, en daar voorbij! En daarom is het zo mooi dat we na vanavond hopelijk veilig zijn. Dan kunnen we met z’n allen weer dromen van volgend seizoen, we kunnen weer omhoog kijken. Of het seizoen erna. Of anders hooguit het seizoen dáárna. Want Musk en Titulaer leren ons ook dat je groots mag, nee móet dromen. Nu lijkt een missie naar Mars nog onmogelijk, maar de mobiele telefonie deed er ook slechts twintig jaar over om tot in de haarvaten van ons systeem door te dringen. Dan is dromen van bijvoorbeeld een hoofdklassefinale helemaal zo’n gekke droom niet meer. Wat leven we toch in een wondere wereld!