11-09

Een nieuw seizoen!

Het korfbalseizoen is weer begonnen. Eind vorig jaar kwam de poule-indeling ons ter oren met daarin een aantal bekende tegenstanders maar ook verenigingen waar we de afgelopen jaren niet tegen gespeeld hebben. Toeval wil dat alle herkenbare teams in de eerste speelronde de punten mee mochten nemen.

De voorbereiding begon dit jaar op een zaterdag met een trainingsdag. Een beetje korfbal, kijken hoe fit iedereen uit de zomer kwam en uiteindelijk afgesloten met een potje regenachtig beachvolleybal. Daarna werd er vervolgens geoefend tegen Rohda, Wit-blauw, Ovvo en ASVD. Alle wedstrijden werden gebruikt om de selectie samen te stellen en combinaties te zoeken. In wedstrijden waarin het resultaat ondergeschikt was aan de uitvoering hebben we laten zien dat deze groep tot leuke dingen in staat zal kunnen zijn.

Dan de eerste competitie ronde voor het ‘Eggie’. Na zo een hele zomer geen korfbal is dat toch het moment dat bij iedereen de spanning weer een beetje boven komt. Net als vroeger met knikkeren komt er dan ineens een ander gevoel bij. Je wilt je mooiste knikkers niet verliezen aan je buurjongen maar moet deze wel inzetten om zijn mooiste knikkers te winnen. Of ben ik met deze vergelijking echt de ‘Opa’ van het stel? Tegenwoordig wordt er weinig meer geknikkerd, het zij zo.

Dit eerste moment om punten te halen bracht ons naar Hardinxveld-Giessendam, een plaats die ik voorheen alleen kende van de file informatie. Hier speelt Vriendenschaar hun thuiswedstrijden op een mooi complex. Na de analyses in de voorafgaande week blijkt dit een stugge ploeg te zijn die zich goed kan vastbijten in een tegenstander. Dit blijkt ook binnen de eerste paar minuten waarin Mike en Daan af en toe tegen hun wil in geknuffeld worden.

De wedstrijd lijkt snel los te komen, binnen twee aanvallen staat het 1-1 maar niets is minder waar. Vriendenschaar heeft de tactische keuze gemaakt om achter te verdedigen. Hierdoor spelen wij niet onze sprankelende aanvallen die we gewend zijn en hebben we moeite met de controle pakken in de eerste helft. Via een 1-3 voorsprong staat het na 20 minuten pas 7-7. Zoals gezegd Vriendschaar is een stugge ploeg en dat blijkt. We wisselen lange aanvallen af met snelle gehaaste aanvallen waarbij we vergeten kwalitatief af te ronden. Althans, niet allemaal…. Een doorloopbal van Lara achterwaarts brengt ons de grootste voorsprong van de hele wedstrijd (7-10). Hierna maakt Vriendenschaar nog een goal waardoor we gaan rusten met twee doelpunten in ons voordeel.

Na de rust werd de wedstrijd een saaie om naar te kijken. In het vak van Ineke/Jolien/Daan en Mike was er veel controle. Aanvallend hadden ze veel rebounds waardoor deze lang duurde en veel rust in het spel te zien was. Na rust is het dan ook snel wisselen bij 9-11. Ook verdedigend hebben ze de zaken op orde wat het andere vak in staat stelt om veel aan te vallen. Alleen het vak van Lara/Sabine/Mark en Thomas loopt het minder soepel. Er wordt gedurende een periode van 17 minuten niet gewisseld totdat Jongma wordt ingebracht. Hij schiet heel warm in het veld zijn eerste schot binnen en mag er eindelijk door beide vakken van functie gewisseld worden (10-12). Na de 10-13 van Jolien, waar de bank nog blijer mee is dan zijzelf komt vriendenschaar weer gevaarlijk dichtbij tot 13-14. Maar wij zijn niet bang want…. Juist Jongma staat aanvallend in het veld. Na een zorgvuldige aanval met rebound overwicht gooit hij in de laatste 40 seconden het beslissende doelpunt binnen 13-15. De ontlading is bij een aantal zichtbaar en hoorbaar. Vind wel dat we nog even moeten oefenen op normaal juichen?

Blij met deze eerste punten van het seizoen! Zaterdag speelt Unitas/perspectief tegen KVS uit scheveningen. Deze wedstrijd is volgens kenners zeker het bekijken waard. Tot dan!