Nieuws

16-12

Normaal gesproken vindt u hier een beschouwing over de actualiteit, op sluwe of snaakse manier gekoppeld aan onze club en de wedstrijd van vanavond. Omdat we vanavond een clubicoon te gast hebben, neem ik eenmalig de vrijheid om onze club even de club te laten; ik hoop dat u het me niet euvel duidt.

Toen Co Adriaanse gevraagd werd of hij Marco van Basten toe zou willen voegen aan de technische staf van Ajax, waar hij destijds hoofdtrainer was, sprak hij de legendarische woorden: ‘Een goed paard is nog geen goede ruiter.’ Het leek een wat pedante, hautaine reactie van een man die zich bedreigd leek te voelen door de eventuele komst van de legendarische oud-speler, maar nu, jaren later, bleek Adriaanse -zoals zo vaak- dichter bij de waarheid te hebben gezeten dan menigeen destijds bevroedde.

Het is natuurlijk ook een prachtige metafoor: de idee dat een van de sierlijkste raspaarden die de voetbalwereld ooit kende simpelweg vanwege de kennis van de hippische wereld ook een goede berijder zou zijn, is natuurlijk bespottelijk, maar je hebt een goed waarnemer nodig om die waarheid te kunnen zien. En iedereen gúnde Van Basten wel een lang en voorspoedig ruiterschap, maar de praktijk bleek helaas weerbarstiger. 

De huidige ruiter van Wit-Blauw was ooit ons eigen volbloedje. Schijnbaar oneindig veel seizoenen trok Marc bij ons de kar, hij en zijn generatiegenoten stuwden de club van de derde (!) klasse tot de ereklasse; we zullen bij de club weinig straffere paarden gehad hebben. En nu hij zijn hoefijzers aan de wilgen gehangen heeft, staat hij aan de rand van de weide in Kampen te briesen. Dat is toch een heerlijke gedachte: dat iemand zó van zijn sport houdt, dat hij vrijwel direct ná zijn spelerspensioen de trainersfunctie oppakt en gewoon doorgaat waar hij in het veld ook altijd mee bezig was: sturen, wijzen, anderen motiveren en het team beter maken.

Is Marc een goed ruiter? Het is nog wat vroeg, maar ik vermoed van wel; dit kreupele molenpaard heeft echter natuurlijk niet heel veel kijk op het spelletje. Wat ik wel zie, is dat hij sinds zijn aantreden in Kampen continu in de top van de overklasse eindigt, én dat de derby’s verdacht vaak gewonnen worden. Motiveren, op scherp stellen en resultaten halen kan hij blijkbaar zeker. Ik ben dus vooral heel benieuwd welk konijn hij vanavond uit de hoed tovert. Unitas lijkt op voorhand favoriet, maar wie weet steigeren de wit-blauwen boven zichzelf uit. Ik verwacht gewoon een heerlijk ouderwets potje knallen in de Sypel, zoals we er al zovele met Marc hebben gehad. Ik hoop eigenlijk maar één ding: dat er ook bij de Kampenaren een MIRJAM! rondloopt...