Nieuws

06-12

Ook dit seizoen zijn er weer veel trainers actief binnen onze mooie vereniging. Week in week uit staan zij op het korfbalveld om de jeugd weer veel plezier te geven en te laten ontwikkelen!

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de trainers zelf ook plezier hebben en zich weten te ontwikkelen. Begin dit seizoen is er ook een KT2 trainerscursus gestart. Maar liefst 10(!) train(st)ers doen hier aan mee vanuit Unitas! Vanuit het KNKV is er een ‘docent’ die de cursus leidt. Spelers leren korfballen door het spel te spelen. Tijdens de trainerscursus wordt er aandacht aan besteed hoe je dit voor elkaar kan krijgen als trainer. Er wordt gewerkt aan de hand van de vier inzichten over trainerschap. Tijdens de KT2 cursus wordt er aandacht besteed aan het lesgeven, de didactiek en de kernkwaliteiten van de trainer.

Maar wat gebeurt er nog meer?
Zoals jullie eerder konden lezen, is Unitas sinds een paar seizoenen ook actief begonnen met het begeleiden van trainers. Hiermee bieden we de trainers handvatten voor het geven van trainingen en coachen tijdens de wedstrijden.

Waarom doen wij dit?
Unitas wil jeugdtrainers helpen opleiden. Trainen geven is leuk! Je hobby doorgeven aan de jongere jeugd, wie wil dit nu niet!? Maar het is wel handig als hier enige vorm van begeleiding bij zit. Want waar moeten trainers beginnen? Hoe gaan zij om met verschillende kinderen? Trainers bepalen een doel, maar hoe maken zij dit trainbaar?

Hier is de trainersbegeleider voor. De trainersbegeleider is er niet om trainers te beoordelen of te zeggen hoe het beter moet. Nee, de trainersbegeleider is er om te helpen! De trainersbegeleider is minstens één keer per week actief op het veld, en onderhoud de rest van de week contact over de voorbereiding en andere zaken. De training wordt niet overgenomen, maar kan de trainers direct helpen wanneer ze eventueel vragen hebben. Soms komen er ook vragen vanuit de trainersbegeleider richting de trainers, om zo te stimuleren om na te denken over het geven van de training, over de inhoud, maar ook over de verantwoordelijkheid die je hebt als trainer, en wat er allemaal bij komt kijken.

De trainersbegeleider, ook wel TB, zal veel vragen gaan stellen aan de trainers. Waarom kiezen zij voor een oefening? Wat willen ze met de oefening bereiken? Hebben de kinderen plezier? Heeft de trainer plezier?

Want hier draait het allemaal om, dat trainers EN spelers plezier hebben in korfbal!
 

TB 2020-2021:

F-jeugd: Hessel van der Bij

E5 t/m E7: Pauline van de Greijn

D3 t/m D5: Thomas Jongma

Daarnaast is Nettie Klomps ook actief binnen trainersbegeleiding, maar via een andere, meer pedagogische rol. Zij staat niet vast op bepaalde teams.

Verder staan bovenstaande mensen voor nu specifiek op bepaalde teams. Dit is om een stukje structuur hierin aan te brengen, ook vooral voor de trainers. Zij staan wekelijks op het veld om trainers actief te begeleiden. Uiteraard mogen de trainers van alle andere teams ook altijd aankloppen voor vragen!!

Wat is er tot nu toe dit seizoen gedaan?
Er gebeurt een hele hoop, ondanks dat dit niet altijd even zichtbaar is voor de buitenwereld. Daarom hier een korte update van de ontwikkelingen van dit seizoen. Wat hebben de trainersbegeleiders gedaan en waar gaan we nog meer mee bezig?

Aan het einde van vorig seizoen zijn we aan de slag gegaan met het vragen van mensen voor het zijn van trainersbegeleider. Hier hebben we Hessel, Thomas, Pauline en Nettie toe bereid gevonden. Hartstikke leuk! Voorafgaand aan het begin van dit seizoen hebben we overlegd wat handig is om te gaan doen. Waar begin je mee, waar leggen we de focus op?

Vervolgens zijn we begonnen met:

  • Verdelen en voorstellen trainersbegeleiders aan de categorieën
  • Focus leggen op de praktische kant van het trainen geven, bijvoorbeeld: hoe sta je voor een groep? Hoe lang duurt een oefening? Hoe zorg je dat iedereen in beweging is?

De trainers pakken dit allemaal hartstikke leuk op. Iedereen is gemotiveerd en staat open voor feedback!

Waar zijn we op dit moment mee bezig?

  • De trainersbegeleiders blijven in nauw contact met de trainers. De doelen zijn ook besproken per leeftijdscategorie, wat leer je de kinderen aan?
  • De trainersbegeleiders hebben onderling contact over de manier van begeleiden. Wat gaat er goed, en wat kan er wellicht anders?
  • Nettie Klomps zal tussen alle teams door fungeren als een verbinden factor. Zij gaat de vraag ophalen; wat leeft er onder de trainers? Wat vinden ze prettig, en waar lopen ze tegenaan?

Interesse om te helpen?

Wil jij ook trainersbegeleider worden?! Graag! Je hoeft hier geen diploma voor te hebben. Wel is het handig om een achtergrond in het onderwijs en/of sport te hebben? Enthousiast geworden en wil je meer weten? Neem contact op met Lara Kreikamp (larakreikamp@hotmail.com)