23-11

HARDERWIJK – Met nog tien minuten op de klok en een 18-16 voorsprong op het scorebord leek Unitas/Perspectief na een fysiek gevecht de wedstrijd tegen SCO goed onder controle te hebben. Maar doordat de Harderwijkers daarna zeven minuten niet meer scoorden, vond SCO zijn tweede adem en ging met vijf  treffers erop en erover: 18-21. Unitas zette nog aan, maar dat was te laat: 20-22.

door Marco Jansen

Teleurstelling en ongeloof was na afloop groot bij spelers en coach die na de wedstrijd tegen Groen Geel voor de tweede keer een voorsprong in het zicht van de haven uit handen gaven. In plaats van goed in de subtop staat de ploeg van Adriaan van Dijk na drie duels pas op twee punten.

SCO begon scherper en scoorde in twee minuten twee goals achter de korf door Kim van Dalen en Marloes Frieswijk. Unitas verdedigde in het achterveld niet kort genoeg en het zouden niet de enige treffers zijn die SCO daar onder te weinig druk kon scoren.

Unitas herpakte zich met vier treffers op rij, maar duidelijk was toen al dat SCO onder de korf niets prijsgaf en Unitas hard moest werken voor de reboundpositie. Dat leverde stevige duels op tussen Marc Houtman en de fysiek sterke Pascal Frieswijk.

Na 20 minuten was het pas 6-6, waarbij de teams om beurten een voorsprong van een punt hadden. Thomas Jongma en Mark Kreikamp namen bij Unitas het voortouw en door een doelpunt in de zoemer van Kreikamp ging Unitas met een 10-9 voorsprong de rust in.

Na rust begon SCO weer met twee afstandstreffers van Jantine Hoogeveen en Marloes Frieswijk. De jeugdinternational won de strijd van Ineke de Boer, die genoegen moest nemen met een bijrol. Mark Kreikamp, die het voor rust lastig had met zijn felle opponent Frank van der Veen, scoorde een schot en een mooie doorbraak en dat was de start van een goede Harderwijkse periode. De thuisploeg domineerde bijna 20 minuten in de score en leek SCO in de tang te hebben. Maar steeds als het verschil twee was, kon SCO door strafworpen bijblijven. Bij 18-16 volgde de funeste doelpuntendroogte van zeven minuten, waar de Friezen optimaal van profiteerden: 18-21.

De eindsprint van Unitas kwam te laat, met een grote kater als gevolg: 20-22.

,,Gezien de wedstrijd hadden we gewoon kunnen winnen. De eerste helft kregen we er maar negen tegen, maar het stokte aanvallend. We hadden door hun fysieke geweld heel veel moeite om onze posities bij de korf goed in te nemen’’, zag coach Adriaan van Dijk. ,,Aanvallend liep het de tweede helft een stuk beter. Maar elke keer als wij twee goals voor kwamen, maakten we een domme fout waardoor zij weer in de wedstrijd konden komen. Tot we niet meer afrondden en zij elke fout van ons wel afstraften. Op zulke momenten vallen we niet slim en lang genoeg aan. SCO heeft ons goed uit ons spel gehouden.’’

Unitas/Perspectief – SCO 20-22 (10-9). Scores Unitas/Perspectief: Mark Kreikamp 7 (2), Thomas Jongma 7 (2), Roy van der Knaap 2, Lisa Kouwenberg 1, Marleen Ruitenbeek 1, Marc Houtman 1, Ineke de Boer 1.

Scores SCO: Henk Jan Bakker 5, Marloes Frieswijk 4, Pascal Frieswijk 4 (3), Kim van Dalen 2, Frank van der Veen 2, Jantine Hoogeveen 2, Wolter Achttien 2 (2), Britt Rottink 1.

Overige uitslagen hoofdklasse A: DOS’46 – Rohda 27-19, SDO/VerzuimVitaal – Groen Geel 23-25, AW.DTV – Nic./Alfa College 25-24.

Stand: 1. DOS’46 3-6, 2. Rohda 3-4, 3. SCO 3-4, 4. Groen Geel 3-4, 5. Nic./Alfa College 3-4, 6. Unitas/Perspectief 3-2, 7. AW.DTV 3-0, 8. SDO/VerzuimVitaal 3-0.

Typerend wedstrijdbeeld tijdens Unitas/Perspectief en SCO: een van de vele fysieke duels onder de korf. Foto: Winanda van Zwamen.