21-12

HARDERWIJK – Unitas/Perspectief heeft de kans om het jaar goed af te sluiten met een overwinning laten liggen. Een 11-3 voorsprong na 20 minuten moest de basis zijn voor de eerste winst sinds 8 november, maar Nic./Alfa College wist het spel van de Harderwijkers daarna zo te ontregelen dat de Groningers zelf een voorsprong van drie punten namen: 14-17. Unitas vocht in de slotfase nog wel terug, maar Nic. ging met zege aan de haal: 20-21.

door Marco Jansen

Na een stroeve openingsfase van beide kanten stond het na 10 minuten 3-2 voor de thuisploeg. Unitas speelde dynamisch, al verdwenen er enkele dieptepasses over de achterlijn. Toch stichtte de thuisploeg gevaar met het gevarieerde spel. Toen het na een kwartiertje ging lopen, nam de thuisploeg in rap tempo afstand. Spelers zetten elkaar goed vrij en schutters Mark Kreikamp, Lara Kreikamp, Ineke de Boer en Thomas Jongma rondden prima af. Van 5-3 liep de thuisploeg in tien minuten uit naar 11-3. Nic. had geen antwoord op het goede spel van Unitas en de Groningers schakelden na een time-out over op achterverdedigen.

Unitas kreeg minder tijd om aan te vallen en na enkele doelpuntloze aanvallen sloop er onzekerheid in het Harderwijkse spel. Door twee treffers van Tim Flokstra nam bij Nic. het geloof toe en de Groningers verkleinden het verschil tot 12-8. In de laatste vijf minuten scoorde voor Unitas alleen nog Roy van der Knaap (13-8), terwijl de mannen van Nic. hun ritme hadden gevonden waardoor de grote voorsprong bij rust als sneeuw voor de zon verdwenen was: 13-11.

Ook de eerste twee treffers na rust kwamen van Nic. zodat Unitas bij 13-13 weer opnieuw kon beginnen. De thuisploeg ging weer beter spelen en Mark Kreikamp zorgde met een strafworp voor 14-13. Unitas had Nic. vijf minuten in bedwang maar slaagde er niet in te scoren. Dat brak de ploeg op, want Nic. kwam weer onder de druk uit en liep in drie minuten uit naar 14-17. Thomas Jongma kon Tymo de Wit niet onder controle houden en moest in deze fase drie goals toestaan. Het was echter Marc Houtman die verrassend naar de kant werd gehaald. In de laatste tien minuten wist Unitas zich toch nog op te richten. Lara Kreikamp bracht Unitas dichtbij, terwijl Mark Kreikamp koel bleef vanaf de strafworpstip. Steeds had Nic. door Jetze de Jong en De Wit het antwoord, maar toen Lara Kreikamp twee minuten voor tijd 20-21 maakte, leek een punt toch nog haalbaar. Haar laatste schot draaide tot grote teleurstelling van alle Unitassers uit de korf.

Trainer Adriaan van Dijk zag het hoge schotpercentage na 20 minuten kwartier drastisch kelderen. ,,De eerste helft ging het perfect en kon Nic. ons niet bijbenen. Daarna gingen ze achterverdedigen en lieten we ze helemaal terugkomen in de wedstrijd. We raakten vaak de mand niet eens en daardoor brachten we onszelf in problemen. Het duurde daardoor veel te lang voor we de rebound hadden.’’

De broodnodige punten bleven dus achterwege, waardoor Unitas halverwege de competitie een teleurstellende zevende plaats inneemt. Na een veelbelovend begin tegen SDO (33-25) pakten de beoogde concurrenten Groen Geel, SCO, en Rohda allemaal de winst tegen de Harderwijkers. Tegen DOS’46 en Nic. deed Unitas grote delen van de wedstrijd niet onder, alleen tegen AW.DTV was de ploeg van Adriaan van Dijk kansloos. Door er op beslissende momenten niet te staan is de schamele oogst slechts twee punten. De situatie is nog niet uitzichtloos, maar de duels in januari tegen SDO en Groen Geel zijn wel bepalend voor de rest van het seizoen.

Unitas/Perspectief – Nic./Alfa College 20-21 (13-11). Scores Unitas/Perspectief: Mark Kreikamp 7 (4), Lara Kreikamp 5, Thomas Jongma 3, Ineke de Boer 3, Marleen Ruitenbeek 1, Roy van der Knaap 1.

Scores Nic./Alfa College: Tymo de Wit 6, Tim Flokstra 5, Jetze de Jong 5 (3), Hylke van Gorkum 3, Elke Stenvers 1, Roos Verheugt 1.

Overige uitslagen hoofdklasse A: SCO – Rohda 22-18, Groen Geel – AW.DTV 22-28, SDO/VerzuimVitaal – DOS’46 uitgesteld.

Stand: 1. DOS’46 6-12 160-131 +29, 2. Nic./Alfa College 7-10 158-153 +5, 3. AW.DTV 7-8 197-164 +33, 4. SCO 7-8 156-145 +11, 5. Rohda 7-8 146-150 -4, 6. Groen Geel 7-6 164-180 -16, 7. Unitas/Perspectief 7-2 166-183 -17, 8. SDO/VerzuimVitaal 6-0 128-169