18-01

HARDERWIJK – In de strijd om lijfsbehoud in de hoofdklasse A pakte Unitas/Perspectief twee broodnodige punten. Directe concurrent Groen Geel werd overtuigend met 26-22 verslagen, waardoor de Harderwijkse korfballers de ploeg uit Wormer tot op één punt zijn genaderd. De eerste zege sinds 8 november werd goed gevierd in de wetenschap dat er nog vijf finales resteren.

door Marco Jansen

De ploeg van Adriaan van Dijk, dit zaalseizoen nog weinig fortuinlijk, kende in de aanloop naar de wedstrijd een meevaller. Het KNKV had aanvoerder en sterspeler van Groen Geel Ivan Karsters verzuimd te schorsen tegen Nic. na zijn gele kaart tegen AW.DTV. Karsters – in de uitwedstrijd goed voor elf doelpunten - moest hierdoor tegen Unitas alsnog op de tribune plaats nemen. Dat scheelde een slok op een borrel en dat werd vooral het eerste kwartier van de tweede helft zichtbaar, toen Groen Geel machteloos oogde en op een onoverbrugbare achterstand werd gezet.

Aanvankelijk leek de thuisploeg stijf van de zenuwen te staan. Makkelijke kansen werden gemist, waardoor Groen Geel na tien minuten met 2-4 leidde. Bij 3-5 had Unitas de spanning van zich afgespeeld en nam met vier doelpunten op rij de regie over. Onder aanvoering van de ongrijpbare Ineke de Boer bouwde Unitas de voorsprong uit naar 11-7. De thuisploeg had alleen geen grip op Nanda Conijn, die Marleen Ruitenbeek de baas was, maar had de wedstrijd goed onder controle bij het ingaan van de rust: 15-9.

Waar Unitas gaf Groen Geel na rust niet de kans om terug te komen, maar zette de bezoekers op een steeds grotere achterstand. De hardwerkende Mark Kreikamp kwam steeds meer in zijn element en zijn schitterende doorbraak betekende halverwege de tweede helft 20-11. Roy van der Knaap en Marc Houtman heersten in de rebound en dat leverde veel extra kansen op. Houtman legde bovendien Florian Gendrault aan banden en dat zorgde voor irritatie bij de schutter van Groen Geel, met een gele kaart tot gevolg.

De mindere fase van de Harderwijkers duurde tien minuten en daarin kon Groen Geel toch nog tot 22-17 naderen. Roy van der Knaap stopte de opmars door de belangrijke 23-17 te scoren en die marge was met nog zes minuten op de klok genoeg om de wedstrijd uit te spelen: 26-22.

Spelers en coach straalden uit dat ze hard toe waren aan een succes. ,,Het gaat niet om mij, de ploeg had dit heel erg nodig. Elke wedstrijd hebben we fases dat we heel goed spelen en ploegen op grote achterstand zetten. Maar dan laten we ze toch weer terugkomen. Nu kwamen ze ook wel van acht naar vier punten, maar je verliest hem niet. Daar verdient de ploeg alle credits voor. Het vak van Marc Houtman heeft geweldig verdedigd en het vak van Roy heeft aanvallend 26 procent raak geschoten. Je ziet spanning bij Thomas en Annelieke en het is gaaf dat de ploeg het zo oppakt. Dat maakt het tot een teamprestatie’’, sprak Adriaan van Dijk. ,,Adriaan gaf een krachtige voorbespreking en zei dat dit niet onze laatste kans was, maar wel een belangrijke kans. Hij doet het tactisch geweldig en het komt zeker niet door hem dat wij zo moeten strijden’’, vindt Thomas Jongma. ,,Het is mooi dat we eindelijk een keer winnen, maar we moeten nog meer punten pakken, want dat gaat Groen Geel ook doen.’’

Unitas/Perspectief – Groen Geel 26-22 (15-9). Scores Unitas/Perspectief: Mark Kreikamp 8 (4 strafworpen), Thomas Jongma 6 (2), Ineke de Boer 5, Roy van der Knaap 4, Marleen Ruitenbeek 2, Lara Kreikamp 1.

Scores Groen Geel: Nanda Conijn 6, Jordy Rietdijk 4, Florian Gendrault 4 (2),Kevin Dik 2, Ilse Bruijn 2, Sandra Commandeur 2, Jeroen Nootebos 1 (1), Daan Koning 1.

Overige uitslagen Hoofdklasse A: DOS’46 – AW.DTV 22-17, Rohda – SDO/VerzuimVitaal 24-23, Nic./AlfaCollege – SCO 24-28.

Stand: 1. DOS’46 9-16, 2. SCO 9-12, 3. Nic./Alfa College 9-12, 4. AW.DTV 9-10, 5. Rohda 9-10, 6. Groen Geel 9-6, 7. Unitas/Perspectief 9-5, 8. SDO/VerzuimVitaal 9-1.