Nieuws

05-03

HARDERWIJK - Voor een volle tribune slaagde Unitas/Perspectief er na een spannende wedstrijd in Rohda op afstand te houden (26-20) en handhaafde zich daarmee op eigen kracht in de hoofdklasse. Concurrent SDO/VerzuimVitaal won op bezoek bij SCO ook (25-31) maar de Harderwijkers blijven de ploeg uit Kamerik een punt voor in de eindrangschikking.

Na afloop van het duel werd uitgebreid afscheid genomen van Marc Houtman, die na 13 jaar in het eerste team stopt met korfbal. Coaches en medespelers blikten in video-interviews terug op zijn mooie korfbalcarrière.

De thuisclub begon de wedstrijd daverend en voor Rohda er goed en wel erg in had stond het 6-1 achter. Er waren toen pas vier minuten gespeeld en van zenuwen of druk bij Unitas leek totaal geen sprake. Met een onderschepping van Mirjam Postma en een blok van Maike van den Berg maakte Unitas de intenties duidelijk. Rohda vluchtte bij 5-1 in een time-out en kwam vervolgens beter in de wedstrijd. Om en om scorend stond het halverwege de eerste helft 10-6 en leek er weinig aan de hand voor de Harderwijkers. Maar het vak van Mark Kreikamp ging slordiger spelen en had moeite met de verdedigende druk die het kreeg opgelegd. Balverlies in de aanval leverde zelfs direct een tegentreffer op Gevolg was dat Rohda met scores van vooral de dames helemaal terugkwam in de wedstrijd. Job Ammerlaan maakte van dichtbij 11-11, maar Thomas Jongma hield Unitas vanaf de stip aan de leiding. Met nog drie doelpunten in korte tijd brak de rust aan met 13-13. Op dat moment stond SDO in Wolvega met 9-15 voor.

Rohda bleef ook na rust op het vinkentouw, al was het Unitas dat steeds als eerste scoorde. Mark Kreikamp en Thomas Hoekstra zorgden voor een gaatje van twee (17-15), maar Rohda was nog niet afgeschud. De Amsterdammers voerden een vakwissel door die voor Unitas goed uitpakte, want daardoor kreeg het vak van Kreikamp meer speelruimte. Roy van der Knaap, die na rust opstond en belangrijk was met zijn goals en reboundkracht, zorgde met twee treffers voor 21-17. Het antwoord van Rohda volgde door Ammerlaan en de vierde treffer van Fleur Blötevogel: 21-19. Daphne van den Berg maakte 23-19, waarna Jolien Landman werd ingebracht in de verdediging. Bij 25-20, met nog 7 minuten te gaan, loste Marc Houtman Thomas Jongma af. Unitas ging de wedstrijd met lange aanvallen uitspelen en slaagde daar goed in, ook doordat Rohda de laatste tien minuten stagneerde en geen vuist meer kon maken.

Marc Houtman kreeg een applauswissel en Unitas vierde dat het volgend jaar weer in de hoofdklasse mag uitkomen.

Samen met OVVO/De Kroon moet SDO/VerzuimVitaal terug naar de overgangsklasse. Bovenin eindigde de topper tussen Dalto/BNApp.nl en Nic./Alfa-college in 24-24, zodat de Groningers kampioen werden van de hoofdklasse A en het thuisvoordeel hebben in de play-offs.

Trainer Adriaan van Dijk had zich totaal niet bezig gehouden met wat er in Wolvega gebeurde. ,,Ik wilde het niet weten en alleen maar bezig zijn met onze wedstrijd. We wisten waar het om ging. Het is tegen Rohda moeilijk spelen omdat niemand tegen hen makkelijk vrij komt. De start heeft heel veel gedaan en daarna hebben we heel hard gewerkt. De klasse van Rohda is dat ze altijd weer terug komen. Wij hadden rebound over en daardoor kregen zij kortere aanvallen. Wij zetten geduldig lange aanvallen neer en daarin was Roy heel belangrijk.’’

Van Dijk noemde de handhaving ‘enorm terecht’. ,,Ik heb vanaf het begin gezegd dat we 12 punten nodig hadden, al waren we er met 11 ook geweest. Met name op basis van de tweede zaalhelft en in januari hebben we het heel goed gedaan. Ik gun het ook de vereniging. De A1 en het tweede doen het goed en dus zou degraderen echt zonde zijn. Ik baal wel enorm van alle blessures omdat ik dit jaar graag wilde oogsten. We hebben dit met de hele selectie gepresteerd en hebben elkaar keihard nodig gehad.’’

Afscheid

Marc Houtman kreeg voor een volle tribune een gepast afscheid. Zijn rol bleef dit jaar door blessures beperkt, maar hij kon terugzien op een prachtige carrière met elf kampioenschappen bij het eerste. ,,Dertien jaar is een heel mooie periode. Ik word in april 32 en er zijn spelers die langer doorgaan. Maar ik kreeg steeds meer last van mijn knie en allerlei kleine blessures erbij. Dat moest ik niet willen. Vijf weken opbouwen en dan weer vier weken niet spelen is irritant. Ik ben iemand die het vooral van het werken moet hebben en alles bij elkaar is het zo goed geweest. Ik heb in de hoofdklasse en ereklasse gespeeld en heb er als teamspeler het maximale uit gehaald. Nu is het trainerschap iets dat ik ambieer.’’

Hoofdklasse A: Unitas/Perspectief – Rohda 26-20 (13-13). Scores Unitas/Perspectief: Roy van der Knaap 7, Thomas Jongma 7 (2 strafworpen), Ineke de Boer 3, Mark Kreikamp 5 (1), Daphne van den Berg 2, Maike van den Berg 1, Thomas Hoekstra 1.

Scores Rohda: Job Ammerlaan 7 (1), Fleur Blötevogel 4, Mike van de Reep 3 (1), Silvana ten Hulsen 3, Leanne Aurik 2, Ferdgie Imambaks 1.

Overige uitslagen hoofdklasse A: Dalto/BNApp.nl - Nic./Alfa-college 24-24, SCO - SDO/VerzuimVitaal 25-31, OVVO/De Kroon - Wageningen 24-25.

Eindstand: 1. Nic./Alfa-college* 14-20 343-305 +38, 2. Dalto/BNApp.nl** 14-19 395-340 +55, 3. Wageningen 14-18 349-333 +16, 4. Rohda 14-13 306-332 -26, 5. SCO 14-13 327-334 -7, 6. Unitas/Perspectief 14-12 339-350 -11, 7. SDO/VerzuimVitaal*** 14-11 334-363 -29, 8. OVVO/De Kroon*** 14-6 293-329 -36 *kampioen, speelt play-offs tegen Avanti **speelt play-offs tegen KCC, ***gedegradeerd naar overgangsklasse

Foto: WVZ Fotografie