Nieuws

12-11

De r zit weer in de maand, dus het is weer houtkachelweer. Pa Puffelmans had een mooi adresje gevonden voor goed openhaardhout, en dus vond ik afgelopen vrijdag een kuubje haardblokken op de oprit. Mijn houtstek staat in de achtertuin, dus vol goede moed begon ik het hout in de kruiwagen te laden, ik reed het via de steeg naar de achtertuin, kieperde de hele zwik op een hoop en blokje voor blokje groeide mijn verse voorraad. Na drie keer heen en weer gereden te zijn merkte ik dat de moed me in de schoenen zonk: de lading in de zak was amper geslonken en mijn houtstek leek nog net zo leeg als de dag ervoor. En toen was daar mijn buurman…
Ik wil u niet jaloers maken, maar ik heb volgens mij de beste buurman van Nederland. Als de wereld bestond uit mannen zoals hij, dan was er geen oorlog meer in de wereld en hingen er continu regenbogen in de lucht. Met z’n tweeën was de klus zo geklaard: hij opperde en ik vulde de houtstek; in een ommezien had ik een prachtige stapel vers hout gestapeld. Het gezegde ‘een goede buur is beter dan een verre vriend’ (b)leek nog nooit zo waar!

Nu zijn we bij Unitas ook gezegend met een fijne buurman: onze nieuwe trainer Daniël maakte furore bij Dindoa, de club op een steenworp afstand. Ware hij een slechte buurman, dan had hij gnuivend aanschouwd hoe de laatste tijd de glans er een beetje af lijkt te zijn bij ons clubje.  Maar toen we dringend verlegen zaten om een goede en fanatieke trainer, schroomde hij niet om de mouwen op te stropen en te komen helpen. Goede buren hebben dat voor elkaar over… in Drenthe noemen ze zoiets ‘noaberschap’: omzien naar elkaar. Plat gezegd: moet er hout gesjouwd worden, dan kom je helpen. Moet er een fijne club een heerlijk zaalseizoen draaien, dan kom je helpen!
En dan niet zoals het illustere tweetal Buurman en Buurman, dat -ajeto!- alles met de beste bedoelingen in de soep laat lopen, maar meer zoals mijn buurman en ik deze week: gewoon de schouders eronder, dan is de klus (handhaving? Om de bovenste plaatsen meedoen?) heel snel piekfijn voor elkaar. Het is namelijk houtkachelweer, dus laat het maar een warm zaalseizoen worden!