Nieuws

27-01

As we speak zitten voor mijn neus 27 pubers uit havo 3 een toets te maken. Ze hebben de hele periode in mijn lessen nagedacht over argumentatie, grammatica, spelling en beeldspraak, en ze moeten nu presteren. Voor hen ligt een toets met 24 vragen, waarvoor ze in totaal 36 punten kunnen halen; een beetje zoals de Unitas Quiz van vorige week, eigenlijk…

Ik weet nog hoe nerveus ik vroeger op de middelbare school kon zijn voor een toets, zeker als je nietsvermoedend het lokaal in kwam lopen en de tafels stonden reeds uit elkaar: een onverwachte overhoring! Heel soms overvalt me die stress als leraar ook wel eens: dan komt een klas het lokaal inlopen en vraagt iets in de trant van: ‘Meneer, wordt hij moeilijk?’ Dan blijkt dat ik een toets had opgegeven die mij totaal ontschoten was. Het verschil tussen een volwassene en een puber is dat die eerste vaak beter kan bluffen en improviseren, dus je redt je meestal wel. Een beetje zoals de Unitas Quiz van vorige week, eigenlijk.

Voor Unitas staat er vanavond geen onverwachte overhoring op het programma. De wedstrijd staat al weken in de agenda aangestreept: vanavond moeten we presteren. En net als havo 3 heeft de selectie erg goed opgelet tijdens de lessen van meester De Bruijne, en net als havo 3 zijn de spelers straks prima in staat om de opgaven die ze te wachten staat ruim voldoende af te sluiten: de spelers hebben goed geleerd. Een goede toets doet daarnaast niet alleen beroep op wat geleerd moet zijn, maar laat ook het geleerde toegepast worden in nieuwe situaties. Een beetje zoals de Unitas Quiz van vorige week, eigenlijk.

Betekent dat dat wij als publiek net als ik vandaag gedaan heb met de armen over elkaar moeten wachten tot de tijd om is en iedereen z’n werk inlevert? Welnee. Bij de toetsen op school hoort een ijzige stilte, want bij de toetsen voor mijn vak presteer je het best in een ijzige stilte. De jongens en meiden van Unitas zijn op hun best als er geroepen, getoeterd, gezongen en aangemoedigd wordt; een beetje zoals de Unitas Quiz van vorige week eigenlijk…

Speaking of which: bij de Unitas Quiz won Quiet Night met een kleine voorsprong. Laat het vandaag maar andersom zijn: voor TZ rest hopelijk niets anders dan een heel stille nacht. En aan de bar bij ons blijft het nog lang onrustig… Een beetje zoals… nou ja, u snapt me wel.