Nieuws

23-10

RTC Randmeren U15, onderdeel van RTC Oost, kreeg de kans om, op uitnodiging van het KNKV, deel te nemen aan een vriendschappelijk toernooi in Krotoszyn, Polen, van vrijdag 14 t/m zondag 16 juli. De organisatie van dit toernooi was in handen van gastvrije en bevlogen Poolse korfballers die aan de wieg hebben gestaan van de introductie van korfbal in Polen.

RTC Randmeren U15 bestaat uit spelers uit de regio Randmeren die in 2023 nog niet de leeftijd van 15 jaar bereiken. De regio Randmeren loopt binnen KNKV van Noord naar Zuid van Sparta Zwolle tot aan Spirit en van West naar Oost van ASVD tot aan KV Apeldoorn en alle verenigingen daar tussenin. Unitas is maar liefst vertegenwoordigd met 6 deelnemers (Ellen Blom, Annemijn den Hartog, Sven van Uxem, Emré Yildirim, Daan van der Beek en Mats Luijendijk). Een mooie uitdaging die met beide handen is aangegrepen. Vakanties werden aangepast, autorijders geregeld.

Op vrijdagmiddag 14 juli verzamelden de spelers (9 meisjes en 9 jongens) zich bij de slaapaccommodatie in Krotoszyn, hotel Wodnik. Voor sommige kinderen de eerste keer dat ze zonder ouders naar het buitenland toegingen of überhaupt naar het buitenland. Een spannende ervaring bij voorbaat. De sfeer zat er direct goed in en de met behulp van sponsoren (door de kinderen geregeld) bedrukte shirtjes werden aangetrokken. De begeleiding bestond uit 2 trainers (Maarten van Erp en Lenno Vroegh, beiden van Wit-Blauw uit Kampen) en de coördinator/teammanager (Pieter Luijendijk) van het RTC Randmeren U15 team. Vanuit het hotel liepen we naar de fraaie sporthal, met airconditioning, van Krotoszyn voor de vrijdagmiddag training.

Het RTC Randmeren U15 team 2023

Op vrijdagavond vond de General Meeting plaats op het fraaie plein van Krotoszyn.

Tijdens deze meeting werd onder het genot van een drankje de verbinding gemaakt tussen trainer/coaches, teammanagers van de verschillende landen en werden afspraken gemaakt over de gang van zaken tijdens het toernooi. In totaal deden er 5 teams aan het toernooi mee.

2 nationale Teams van Tsjechië U16 en het nationale Poolse Team U15. RTC Randmeren deed mee met 2 teams en wij werden gepresenteerd als Team NL U15 1 en 2.

Op zaterdagochtend zaten er gespannen koppies aan het ontbijt. Zin in de eerste dag van het toernooi, maar ook in spanning hoe het er sportief aan toe zou gaan. Opnieuw gingen we lopend naar de sporthal. Een mooie warming-up van 1,5 km bij in de ochtend al tropische temperaturen.

Het toernooi begon met een indrukwekkende openingsceremonie. Hierin werd het accent gelegd op het vriendschappelijke karakter van het toernooi en dat we als mensen, ongeacht waar we wonen, op elkaar lijken en veel met elkaar gemeen hebben. De teams van Tsjechië en Polen kwam gedisciplineerd oplopen, wij Nederlanders hadden daar toch zichtbaar wat meer moeite mee.

Op zaterdag werden diverse onderlinge wedstrijden gespeeld tussen de deelnemende landen. Vermeldenswaardig is dat Peter van Uxem spontaan de rol van onafhankelijke scheidsrechter op zich nam voor de wedstrijden tussen Polen en de Tsjechische Teams. Na de poule-wedstrijden van deze dag, waarbij Ellen helaas in de eerste wedstrijd al geblesseerd raakte, ging een deel van de groep lekker zwemmen in een meertje en de anderen trokken hun eigen plan. In de avond hebben we een leuke korfbalquiz gedaan en aansluitend is het zwembad, dat naast het hotel lag, onveilig gemaakt. Daarna was het nog lang onrustig, maar om middernacht werden de kinderen gesommeerd om toch maar eens te gaan slapen, want de volgende ochtend wachtte nog een poule-wedstrijd voor beide teams, alvorens in de middag de halve finale en de finale op het programma stonden. Daarvoor moesten we ons natuurlijk wel gaan plaatsen.

Op zondagochtend werd vroeg met het ontbijt gestart, zodat er voldoende tijd was om de kamers op te ruimen voor de kamer-checks zouden plaatsvinden. Misschien was dit wel het spannendste onderdeel (voor mij) van het toernooi. Gelukkig kwamen we hier wonderwel goed doorheen. Na de wedstrijden van de zondagochtend stond het ene NL-team in de halve finale en het andere in de finale. In beide wedstrijden moest tegen de Tsjechen worden aangetreden. De halve finale (met Annemijn daarin) werd helaas verloren, dat maakte de druk extra hoog voor het andere team in de finale. De Tsjechen waren groot en fysiek sterker, maar wij hopelijk korfballend slimmer. Een ongelooflijk spannende en turbulente finale volgde met een brakende speler en gele kaarten voor de coaches van beide landen. De vriendschappelijkheid was even uit beeld. Het was een enerverende finale waarin het beste korfbal van het toernooi werd neergezet. De Nederlandse tribune liet van zich horen. Met 4 heren was Unitas sterk vertegenwoordigd in de finale en lieten Daan, Sven, Emré en Mats zien dat Nederland tot de wereldtop behoort. Met een eindstand van 11-8 (met 9 doelpunten van de Unitas heren) was er een grote ontlading als ware het dat we wereldkampioen geworden waren.

Met een passende afsluitingsceremonie werd het toernooi in harmonie afgesloten. De kinderen gingen met een fantastische en onvergetelijke ervaring naar huis. Als eindverantwoordelijke (ja, het was intensief met zo’n groep pubers) voor de RTC Randmeren was het na hun vertrek opeens erg stil. Voldaan en met een grote glimlach kijk ik terug op dit mooie Poolse avontuur!

Pieter Luijendijk, coördinator RTC Randmeren U15