Nieuws

02-12

Zo, dat is even wennen! Ineens staan we los aan kop? Vorige week was het een ouderwetse vierpuntenwedstrijd, en ik weet nog hoe voorzichtig we als supporters waren: we hadden slechts eenmaal van hen gewonnen, zij hadden Mick Snel, Matté is er niet bij… alle seinen stonden op rood. Toch wonnen we, en op wat voor wijze! Soeverein werd de gedoodverfde kampioen aan de kant gezet, met als resultaat dat we ineens de te kloppen ploeg zijn. We zijn ineens favoriet?

Het lijkt leuk: favoriet zijn. Dat betekent dat jou kwaliteiten worden toegedicht, dat mensen angst voor je hebben, dat sommige ploegen wellicht met knikkende knietjes tegen je aantreden, of dat anderen bij voorbaat denken dat het al mooi is als de nederlaag beperkt blijft. Een beetje zoals wij vorig jaar speelden tegen bijvoorbeeld PKC. Toch kleven er ook nadelen aan deze rol: voor veel topsporters werkt het juist motiverend om een topwedstrijd te spelen. Kijk maar naar Mike, die extra gemotiveerd was om Mick Snel geen millimeter ruimte te geven.

Ook in andere sporten of bijvoorbeeld literatuur is er weinig sympathie voor de favoriet. Alleen door de wol geverfde Ajacieden vinden de Amsterdamse bluf (WZAWZDB) de normaalste zaak van de wereld, alle andere clubs gruwen ervan. In sprookjes loopt het steevast slecht af met de favoriet: Farquaad moet lijdzaam toezien hoe Fiona kiest voor de boertige Shrek, de schildpad wint van de haas en in Pretty Woman schopt een kansloos meisje uit de goot het tot mooiste meisje van het bal - de queen bees met open mond achterlatend. Favorieten moeten dus op hun tellen passen!

Daarom is het goed om met beide benen op de grond te blijven staan. Zoals de coach al zei vorige week: geen enkele ploeg staat straks op 36 punten, er zijn nog zat drempels waarover we kunnen en gaan struikelen. En misschien is dat maar goed ook: we zijn het als Unitassers ook nog niet gewend de favoriet te zijn. We hebben twee zaalseizoenen in de absulute underdogpositie verkeerd, en die rol paste ons prima: wij, de shrekkige schildpadden probeerden met strijdlust en wilskracht onze tegenstanders te overklassen - en als het echt móest, zoals op die legendarische 16 april 2022, dan lukte het wel. Dus laten we nog maar even wachten met die favorietenrol. Eerst november en december maar eens zonder schade doorkomen. Vanavond tegen Dalto, vooraf gezien als een van de favorieten van de titel. We weten dus wat ons te doen staat…