Nieuws

17-03

Wat twee weken geleden na de 22-23 nederlaag tegen Mid-Fryslân onmogelijk leek, gebeurde toch nog. Unitas had aan een 17-17 gelijkspel tegen TOP Sassenheim genoeg om zich toch nog te plaatsen voor de play-offs. Mid-Fryslân bezweek in Zeeland onder de druk en verloor met 22-17 van TOP Arnemuiden.

Unitas had door de gunstige ontwikkelingen in Arnemuiden aan een punt genoeg, maar het was een dubbeltje op zijn kant. De 17-17 tussenstand bleef in een zinderende slotfase vijf minuten lang op het scorebord staan. Na het eindsignaal was de opluchting groot en werd letterlijk afgeteld tot de wedstrijd in Arnemuiden ook voorbij was. Toen het ook daar niet meer mis kon gaan voor de Harderwijkers, barstte het feest los op het veld en op de tribune van de volle sporthal De Sypel.


Mike van Boven (met bal), links Renee Havenaar

Beide wedstrijden begonnen om 20.00 uur, al liep de wedstrijd in Arnemuiden een paar minuten achter. Her en der werd op de tribune meegekeken op de telefoons naar de livestream in Arnemuiden, waar Mid-Fryslân zeker niet mocht winnen. Na vijf goals in drie minuten (3-2) sloeg Unitas het eerste gaatje naar 5-2, maar mede door drie treffers van Fenna Jagtman pakte TOP het over bij 6-7. Unitas moest een time-out nemen om TOP weer uit de flow te krijgen en Noah Bijsterbosch werd van vak gewisseld. Daan Reijgersberg viel in en zorgde met zijn risicovolle spel in de verdediging voor onrust bij TOP.  Renee Havenaar bracht Unitas bij 9-8 weer aan de leiding. Bijsterbosch kreeg in het andere vak wat meer ruimte om de thuisploeg bij rust op twee goals voorsprong te zetten: 11-9. In Arnemuiden stond TOP halverwege met 13-10 voor, dus bij deze tussenstanden was Unitas zeker van de play-offs.

Afstandsschot Mike van Boven

Unitas begon de tweede helft ook weer goed en liep verder uit naar 14-10. TOP, dat belangrijke krachten als Nick Pikaar en Julia Schuiling aan de kant hield, wilde zich met de wisselspelers echter niet zomaar laten verslaan. Invaller Ivo Ridder vormde bij TOP een gevaarlijk duo met de atletische Tim Dekker, die een sterke tweede helft speelde. Tien minuten na de pauze stond het zowel in Arnemuiden als in Harderwijk 14-12 en was er nog niets beslist. Sabine Verhoef, die geen centimeter ruimte kreeg van Milou Schuiling, wist wel twee vrije ballen te maken (15-13).

Vrije bal Sabine Verhoef

Waar het in Arnemuiden bij 17-13 gespeeld leek, stond de druk er voor Unitas, dat stagneerde bij 15-15, vol op. Milou Schuiling maakte 16-17 en Unitas overleefde een paar gevaarlijke aanvallen, waarna Mike van Boven met zijn vierde treffer de 17-17 scoorde. De gelijke stand bleef in de laatste vijf minuten onveranderd.

Zenuwslopende minuten
“Het was lekker dat Mike die bal erin schoot, want we hadden net het plan veranderd met de dames onder. Dat pakte meteen goed uit”, zei Renee Havenaar, die in de verdediging een belangrijke rol had en de aanvallen van TOP onschadelijk maakte. “De laatste minuten waren echt zenuwslopend, je weet dat die bal er zomaar in kan vliegen. Het bleef tot de laatste minuut spannend en de hele vereniging leefde mee.”

Van één van de reservespelers van TOP (Stan Postma) hoorde Mike van Boven dat Mid-Fryslân met 17-13 achterstond. “Ik wilde me niet te vroeg rijk rekenen. We moesten onze eigen plicht doen en gefocust blijven. Ik zat te wachten op de winnende treffer van Noah, maar die viel niet. Ik ben blij dat we het over de streep trokken”, sprak de aanvoerder opgelucht. “Zij speelden zonder druk en wij moesten. We maakten wat foutjes in de verdediging en gaven een paar goals cadeau, maar de laatste minuten waren we verdedigend ‘clean’ met belangrijke ‘steals’ van Renee.”

 

Onverwacht
Bij de spelers lag de hoop op de play-offs volgens Havenaar tot vorige week onder de grond, maar nadat Mid-Fryslân verloor van Dalto keerde het vertrouwen terug. “Het was een leukere week dan vorige week, we speelden nog ergens voor en dat maakte dat de hoofden dezelfde kant op stonden. Je merkte gedurende de wedstrijd aan het publiek dat het weleens kon lukken. Nu is het een onverwacht leuke dag geworden, want ook de A1, B1 en C1 hebben de play-offs gehaald.”

 

Uit en thuis
Havenaar en Van Boven zetten Unitas in de rol van underdog tegen AW.DTV. Zaterdag 23 maart is de eerste wedstrijd in Amsterdam, op 30 maart is de return in Harderwijk. Bij een derde wedstrijd mag AW.DTV thuis spelen. Havenaar: “Iedereen begint weer op nul, het zijn wedstrijden op zich en het kan alle kanten op. We hebben al een keer gewonnen en verloren van AW.DTV, maar moeten wel zorgen dat we beter spelen dan de afgelopen weken.”

Van Boven: “AW.DTV draait een fantastische tweede helft van het seizoen. Wij waren underdog, nu weet iedereen ook wie wij zijn, en dit seizoen hadden we moeite met die switch. We hebben er al een keer gestaan, maar AW.DTV heeft die ervaring zeker ook.”

 

‘Missie volbracht’
Marc Houtman vond dat Unitas slechts in fases kwaliteit had laten zien. “De sfeer in de hal was geweldig, maar in de tweede helft daalde ons niveau door de spanning met de minuut. We deden rare dingen en TOP had een reeks kansen.” Over het hele seizoen zag hij een vergelijkbare tendens. “Er waren veel hobbels en aanvallend en verdedigend haalden we ons niveau in beperkte fases. We konden niet stabiel kwaliteit leveren, maar bleven als ploeg wel bij elkaar. We pakken 21 punten en dat is normaal gesproken te weinig voor de play-offs. Dan mag je zeer blij en tevreden zijn dat je het toch haalt.”

De coach vindt dat een prestatie op zich. “Je was niet ‘in de lead’ maar flikt het toch. Dat zegt dat je nooit moet opgeven. Tot de laatste trainingsminuut zijn we ervoor gegaan. De missie om bij de eerste vier te komen is nu volbracht. Dan mag je een feestje vieren.”

Korfbal League 2: Unitas – TOP Sassenheim 17-17 (11-9).
Scores Unitas: Mike van Boven 4 (1 strafworp), Noah Bijsterbosch 3, Sabine Verhoef 3 (1), Thomas Hoekstra 2, Laura van Winkoop 1, Mark Kreikamp 1, Lara Kreikamp 1, Renee Havenaar 1, Daan Reijgersberg 1.
Scores TOP: Fenna Jagtman 3, Ivo Ridder 3, Tim Dekker 3 (1), Maaike van der Willik 2 (1), Bastiaan Overwater 2, Thijs van der Zwaag 1, Fleur Boeren 1, Thomas TIggelman 1, Milou Schuiling 1.


Spelers vieren het behalen van de play-offs.

Foto's Jan Hoekstra