Nieuws

02-04

Het was een raar gezicht, deze maand. Allemaal legervoertuigen die in colonne oostwaarts reden. Ooit, vroeger -ach, vroeger!- heb ik bij de rijlessen wel iets geleerd over colonnes: er was iets met een groene en een blauwe lamp, en dat je een colonne nooit mocht onderbreken. De bedoeling van een colonne is dat men, net als bijvoorbeeld in een begrafenisstoet, in een ononderbroken optocht blijft rijden. 

 

Er wordt in de wandelgangen van de vereniging door mensen die gevoelig zijn voor symboliek inmiddels ook wel wat gefluisterd en gesmiespeld over de colonnes supporters die dit seizoen van en naar De Sypel kwamen. Elke keer dat we per bus naar een uitwedstrijd gingen, verloren we de wedstrijd: dat gold voor HKC en Wageningen. Andersom, als we niet per bus maar in colonne vertrokken, wonnen we. Niet alleen Nieuwerkerk, maar vorige week dus ook bij Mid-Fryslân. En het waren warempel geen gestolen overwinningen! Het omgekeerde gold overigens gek genoeg ook: de tegenstanders die per bus arriveerden, konden allen zonder punten weer naar huis. Komen de Friezen vandaag per bus deze kant op, dan hebben ze niet alleen aan Unitas een zware kluif, ook de statistiek zal een taaie klus worden voor hen.

 

Is bovenstaand toeval? Velen zullen zeggen van niet. De Latijnse uitdrukking Post hoc ergo propter hoc is een bekende drogreden: dat iets ná elkaar gebeurt, betekent niet dat iets ook daardóór gebeurt. Een bekend voorbeeld is het verband tussen ijsverkoop en sterfgevallen door verdrinking: hoe meer ijsjes er in een jaar verkocht worden, hoe meer mensen verdrinken. Er is echter geen oorzakelijk verband tussen beide gevallen, hooguit een correlatie: als het warmer is, kopen mensen meer ijs. Tegelijkertijd gaan mensen uiteraard ook vaker zwemmen, met logischerwijs meer ongelukken tot gevolg. 

 

En toch… in de spreektaal kennen we ook de term ‘de vijfde colonne’, een begrip waarmee wordt bedoeld dat er in een oorlog of strijd bepaalde krachten spelen die niet direct zichtbaar zijn, maar op de achtergrond wel degelijk invloed uitoefenen. Dat kan een samenzwering zijn, maar ook krachten waar je niet direct je vinger op kunt leggen. Mensen die ineens de geest krijgen, mensen die bewust of onbewust invloed uitoefenen, of in ons geval: mensen die ontzettend fanatiek de tegenstander het leven moeilijk maken. Onze vijfde colonne bevindt zich op de tribune: in het oranje, en die zal er alles aan doen om de Friezen gedesillusioneerd in de bus te laten stappen. Op negen april gaat Unitas weer op pad. In colonne, uiteraard.