Nieuws

09-04

Een van de redenen dat we afgelopen week over twee wedstrijden terecht wonnen van Mid-Fryslân, en dinsdag ook van Arnemuiden is dat onze mannen en vrouwen bereid zijn een bizarre hoeveelheid verdedigende arbeid te leveren. Van meet af aan lijkt het wel of ze een touwtje spannen tussen zichzelf en de opponent, en dat touwtje mag niet slap hangen. Zowel in de ruimte als onder de korf vechten ze zich een weg naar de overwinning. De ogen blijven op de bal! En waar Unitas tegen bijvoorbeeld Wageningen aan het eind van de wedstrijd pudding in de armen leek te krijgen, was de wil om te blijven werken dinsdag tot de laatste microseconde aanwezig.

Vroeger was arbeiden nobel. Het kreeg een mooi bijvoeglijk naamwoord (‘noest’) en ook de spreekwoorden impliceerden dat arbeid iets moois was: arbeid adelt immers. Tegenwoordig zit arbeid een beetje in het verdomhoekje; kijk bijvoorbeeld naar ons belastingstelsel: hard werken loont minder dan bezit en kapitaal. Wie geld heeft, kan geld maken. Wie niets heeft, zal niet direct alleen door keihard werken goed in de slappe was komen te zitten.

Ook in andere domeinen lijkt het wel of arbeiden minder glans heeft. Neem de spreektaal: ‘je hebt werkpaarden en luxepaarden’ lijkt in te houden dat de echte sterren in een team niet degenen zijn die de meeste meters maken. In het onderwijs zie ik eenzelfde trend: de praktische opleidingen waar je vieze handen van krijgt zijn tegenwoordig veel minder populair dan vroeger. Mijn vaste garagist Jan staat bijvoorbeeld te springen om een goede monteur; de jeugd kiest simpelweg niet meer voor handwerk.

Als je Unitas een ploeg noemt die alleen maar kan werken, doe je het team echter enorm te kort. De schutters zijn technisch en messcherp, onze trainer is een meesterlijke tacticus en in elke wedstrijd valt je mond open van de meest fantastische acties. We weten alleen wel dat we alléén kunnen uitblinken als we beginnen met allemaal keihard werken en vechten voor elke bal. In deze best-of-threecompetitie kan Unitas zich bij winst plaatsen voor de hoofdklassefinale. Mijn verwachting? De Zeeuwen worstelen en komen af en toe boven, wij vechten als vanouds en hebben Van Boven! Oranje Boven zelfs!