Nieuws

10-12

De gasten uit Delft zullen de omgekeerde vlaggen bij Nijkerk boven de viaducten hebben zien hangen. De lokale agrariërs vinden de overheid onbetrouwbaar en protesteren op deze manier: ze laten zien dat het voor hen onacceptabel is dat de regering continu de regels verandert. Dat ene Frank de gelegenheid te baat neemt om middels de vlaggen reclame te maken voor zijn gerookte zalm, lijkt mij dan weer het overtreden van een ongeschreven regel: je kunt niet boos protesteren en schalks reclame maken tegelijk...

Nu is korfbal ook een spel van veel geschreven en ongeschreven regels. Misschien is dat wel de reden dat het weinig op straat gespeeld wordt: het is te veel gedoe om het spel aan leken goed uit te leggen. Erik van Muiswinkel zei ooit over cricket: ‘Geef me een veldje, tien kinderen en een bal en binnen twee minuten spelen we cricket.’ Nu is cricket ook niet helemaal straatfähig, dus ik weet niet of die vlieger helemaal op gaat.

Coach Marc stuurt onze jongens en meiden ook altijd met een duidelijk setje regels het veld in: de rebound is belangrijker dan het schot, aanvallen doe je ook in het derde en vierde kwadrant van het vak en inzet is alles. Als Unitas dat niet zou doen, zou elke club moeiteloos over ze heen lopen: dan werden we een zootje ongeregeld. Nu blijken voor elke ploeg tot nu toe een vervelende horzel die maar met moeite verjaagd kan worden. 

Maar met deze duidelijke tactiek zijn we, gezien de vorige wedstrijden, tegen geen enkele tegenstander kansloos. Natuurlijk zijn er verbeterpunten: in elke wedstrijd tot nu toe was er een fase van een minuut of tien waarin er niet mee gescoord werd: daar lag de basis van de nederlagen. Zonder die periode van droogte ging het gelijk op tegen elke opponent, ook tegen PKC en DOS. En als je dan in ogenschouw neemt dat we door het thuispubliek  in de regel 20% meer energie kunnen geven, weet ik zeker dat we dit seizoen geregeld punten zullen pakken. Zoals vanavond. HUP!