Nieuws

07-01

Vorige week keek ik naar de livestream van DVO-Unitas, en het viel me op dat het de commentatoren opviel dat Unitas het door hen zo verfoeide achterverdedigen in de praktijk bracht. De meeste korfballiefhebbers prefereren voorverdedigen, omdat de aanvallende partij dan sneller tot een schot kan komen: spektakel gegarandeerd! Ik herinner me inderdaad ook een zaalfinale medio jaren 90 waar ik in Ahoy fanatiek meedeed met het uitfluiten van de tegenstander (ik meen Deetos, maar het kan ook hun opponent geweest zijn), die de aanvallende partij dwong heel lang te rommelen voor er een goede rebound stond. Wij wilden goals zien, en geen tactische trucjes die het spel enorm vertraagden! Ik snap overigens wel dat Unitas dit seizoen hoop put uit het achterverdedigen: tot nu toe schieten de tegenstanders beter dan wij, dus we zullen konijnen uit de hoge hoed moeten toveren. 

Vergeef me de grammaticale uitstap in deze column, maar voor, achter en uit zijn voorzetsels. Op school leert mijn kleine aap thuis dat het ‘kastwoorden’ zijn: de meeste voorzetsels kun je vóór het woord ‘kast’ zetten: op/over/door/uit/met de kast enz. Mijn taalkundehart huilt dan een beetje: leuk zo’n ezelsbruggetje, maar ook woorden als tijdens, per, vanwege en sinds worden gerekend tot de voorzetsels. Tijdens de kast? Per (de) kast? 

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ezelsbruggetjes die ik in de les hanteer ook niet altijd even consequent zijn: misschien herinnert u zich ‘t kofschip nog? De laatste letter vóór de uitgang -en in een werkwoord bepaalt of de persoonsvorm in de verleden tijd het suffix -te of -de krijgt, en ‘t kofschip helpt beginnende spellers bij die keuze. Er zit geen ‘j’ in ‘t kofschip, en toch is de verleden tijd van ‘roetsjen’ roetsjte. Tot zover dus het nut van ezelsbruggetjes; ook TV-TAS bleek een leugen, want de beginletter van Noorderhaaks, Rottumeroog en Rottumerplaat komen er niet in voor. 

Terug naar de voorzetsels, want ik wil het nog even over korfbal hebben - daarvoor zitten we hier tenslotte. Het vervelende is namelijk dat dit jaar iedereen in de League punten kan pakken van elkaar, behalve tot nu toe Unitas. Elke wedstrijd doen we goed mee, maar de Big Points worden altijd gescoord door de tegenstander. En dus zitten we nu in de fase dat we aan moeten gaan. We moeten erop en erover, anders is het over en uit. Ga er maar aan staan!