Nieuws

20-02

‘Nog veel rek in deze jonge groep’

Met de contractverlenging van Daniël van Munster heeft Unitas/Perspectief de trainersstaf van de selectie voor het komend seizoen rond. Hoofdtrainer Marc Houtman en assistent Jelmer van der Beek gaan na tussentijdse evaluatie ook door. Frans Aartsen is tijdens het seizoen aangesloten bij het tweede en blijft er ook komend jaar bij.

Gert-Jan van de Glind zegt blij te zijn dat het contract van Daniël van Munster is verlengd. „We hebben hem binnengehaald als trainer van het tweede team en de samenwerking met de andere trainers is goed. Daniël brengt fris elan en zijn aanpak wordt door de spelers van de selectie gewaardeerd. Hij kijkt tactisch, durft in te grijpen, kijkt veel wedstrijden en heeft een groot netwerk. Ook zijn inbreng bij het eerste is mooi om te zien. Hij geeft zijn analyse in de rust van de wedstrijd en zijn aandachtspunten worden door Marc en Jelmer meegenomen naar de kleedkamer.”

Hoewel Van Munster (31) al meerdere jeugdselecties leidde bij SKF, De Meeuwen en District Oost, is dit seizoen zijn eerste als trainer van een seniorenteam. „Ik ben op mijn 29ste gestopt als speler, toen ging het fysiek niet meer. Ik heb bij SKF afgesloten en na positieve gesprekken was vrij snel de keuze voor Unitas gemaakt. Ik heb het hartstikke naar mijn zin, het is een mooie club en alles wordt goed geregeld. De groep traint hard en er wordt positief over Unitas gepraat in de Korfbal League”, aldus de Veenendaler die recent zijn KT4-trainersdiploma heeft gehaald.

Van Munster had niet verwacht dat hij in de Reserve Korfbal League zou beginnen. „We hebben al zeven punten gehaald en hoewel we drie keer met een punt verschil verloren hebben, mogen we tevreden zijn. Op trainingen spelen we redelijk vaak tegen het eerste en winnen af en toe. Er zijn ook wat spelers die de concurrentie wel aan willen gaan. Wij moeten aan de hoofdtrainers laten zien wie ze op kunnen stellen.” 

Rechterhand
Van Munster heeft sinds de zaal Frans Aartsen als zijn rechterhand. „Op het veld waren 1 en 2 bij drie uitwedstrijden niet gekoppeld en vroeg ik Frans erbij. Vanaf de zaal is hij vast aangesloten. Ik ben beginnend trainer op seniorenniveau en dan is het fijn om met iemand te kunnen sparren die de club goed kent en een stuk ouder is dan ik. Daar worden we sterker van.”

Aartsen (59) vindt dat het groepsproces bovenaan staat en toen zijn zoons Youri en Jesse, spelers van het tweede, positief reageerden, was dat groen licht voor de ervaren oefenmeester. „Ik heb op donderdag wat inbreng bij de voorbespreking en wil vooral Daniël de credits geven. Maar vergeleken met vroeger gebeurt er door de schotklok en extra wissels zoveel in een wedstrijd dat je overal op moet letten.”

Continuïteit en stabiliteit
De technische commissie vindt continuïteit en stabiliteit belangrijk en daarom is er bij de lopende overeenkomst (tot 2026) tussentijds geëvalueerd met het duo Marc Houtman (37) en Jelmer van der Beek (39). „Het moet wel blijven werken, maar daar is iedereen tevreden over”, weet Van de Glind.

Van der Beek zegt hierover: „Het is heel helder besproken dat een seizoen als dit zou kunnen gebeuren en dat we de resultaten los proberen te zien van het spel. Een fase zijn we wel voor het resultaat gegaan en toen is het helaas niet gelukt. Maar het is niet moeilijk om ze te motiveren.”

Groot contrast
Het contrast met vorig seizoen is groot, ziet ook Marc Houtman. „Ik snap dat de waan van de dag regeert, maar drie jaar geleden zaten we nog in de overgangsklasse.  We moeten onze succesbeleving uit ontwikkelstappen halen en we spelen nu onder hoge druk beter samen. Helemaal bij een eerste team telt het resultaat ook mee. We scoren nu 22 keer en deed je dat vorig jaar, dan won je de wedstrijd ook. Maar we kunnen op dit niveau niet verdedigend wedstrijden winnen. Het team kan ondanks 13 nederlagen het publiek wel blijven vermaken. Iedereen geniet van de League, er wordt van alles georganiseerd en het sponsorhome is vol. Dat is ook een van onze doelen: dat we onszelf goed presenteren.”

Komend seizoen wordt het vierde jaar dat Houtman voor de groep staat. „Zolang je nog steeds kunt helpen in ontwikkeling, moet je je niet laten afleiden door onzekerheden. Er wordt altijd aan spelers getrokken en ook nu zijn er kapers op de kust.”

Groep bijeenhouden
Van de Glind: „Wij gaan komend seizoen naar de Korfbal League 2. Dat is een mooi niveau en we willen daar bovenin meedoen. Daar hebben we wel een stabiele basis voor nodig. We zijn nu als TC volop bezig om de groep bij elkaar te houden en proberen een kwaliteitsimpuls te geven. Als de groep stabiel is , zal een buitenstaander eerder instappen. Er zit nog rek in deze jonge groep en ook in professionaliteit willen we stappen zetten. Het is gaaf om te zien dat iedereen bereid is zijn handjes uit de mouwen te steken. De vereniging leeft enorm! De doelen zijn bijgesteld, dit smaakt naar meer. We willen in de toekomst graag weer terug naar de Korfbal League.”

Trainers 2023-2024
(vlnr): Marc Houtman, Jelmer van der Beek, Daniël van Munster, Frans Aartsen en tc-lid Gert-Jan van de Glind 

Tekst & foto’s: Marco Jansen