Nieuws

04-03

Eind vorige eeuw werkte ik -net als half adolescent Harderwijk- in het Dolfinarium. Als ik dat tegenwoordig tegen mijn leerlingen vertel, zie ik ze altijd met dromerige ogen jaloers kijken: ze denken in eerste instantie dat ik in een hippe wetsuit zeezoogdieren door brandende hoepels liet springen, maar dat gevoel van jaloezie transformeert subiet in teleurstelling du moment dat ik vertel dat het in de praktijk erop neerkwam dat ik in een achenebbisj frituurtje (‘De Puntzak’) kleffe patatjes in grote hoeveelheden lauwwarm hield voor grotere groepen schoolreisjes. Een weinig spectaculair en tot de verbeelding sprekend bestaan, kan ik u verzekeren.

De pr-afdeling van het bedrijf had destijds twee gouden regels voor succes: ten eerste gold dat een dag succesvol was als elke negatieve ervaring kon worden weggepoetst door minstens acht positieve. Natuurlijk gaat niet alles in zo’n park zoals je wil, en een vervelende ervaring blijft nou eenmaal langer nagalmen dan een positieve. Zolang er voor elke chagrijnige gast echter minstens acht blije gezichten waren, waren we als personeel succesvol. 

De andere regel: succes is verwachting plus één. Anders gezegd: als je presteert boven verwachting, is de dag succesvol verlopen. Als we deze formule op ons Korfbal League-debuut loslaten, kunnen we niet anders concluderen dat het een heerlijk seizoen is. De verwachting was dat we elke wedstrijd zouden dienen als kanonnenvoer; dat is slechts bij één thuiswedstrijd gebeurd, en ook in de uitwedstrijden blijven we verrassend vaak ‘bij’. Een negatieveling zal betogen dat we puntloos onderaan staan, maar dat is niet per se anders dan verwacht. 

En och, dan zijn er misschien drie negatievelingen. Daartegenover staan elke thuiswedstrijd honderden supporters die elke week genieten van prima korfbal van de thuisclub, en geweldig korfbal van de tegenstanders. Elke thuiswedstrijd is het een ouderwets Sypelfeestje, en dat is meer dan we vooraf verwachtten. Of, zoals een neutrale twitteraar deze week meldde, toen de club tweette dat de plek op Teletekstpagina 6363 volgend jaar vacant is: Wow, sneu maar echt een prachtige tweet. Weer een degradant die ons hart heeft gestolen!!   Ik hoop dat jullie keihard voor de bovenste plekken strijden volgend jaar. En zo is het. Nul punten, maar een machtig succesvol seizoen.