28-03

Na eindelijk het eerste punt te hebben behaald tegen playoff ploeg LDODK, weet Unitas/Perspectief haar laatste wedstrijd tegen KCC/CK Kozijnen om te zetten in overwinning. De wedstrijd in Capelle aan den IJssel had veel overeenkomsten met de wedstrijd van een week eerder tegen LDODK. Ook hier was de beginfase van Unitas moeizaam, had de thuisploeg veel over op de Harderwijkers, maar door omzettingen en strijdlust isde wedstrijd dit keer zelfs omgezet in een overwinning. Ook dit keer pakt de ploeg van Marc Houtman en Jelmer van der Beek op 16-12 het momentum en komt op 18-18 weer gelijk en eindigt het zelfs op een 22-23 overwinning.

Voor beide ploegen stond er qua uitkomst niet meer op het spel. KCC had zich al een aantal rondes knap veilig gespeeld in de Korfbal League en wilde met name de afscheid nemende speler(s) en het publiek een mooi einde van de competitie laten zien. Unitas had nog een mijlpaal te halen, een overwinning binnenslepen. De thuiswedstrijd ging in de laatste minuten verloren tegen KCC met daarin een uitblinkende Bo Oppe. De international zou uiteindelijk tegen Unitas zelfs nog topscorer worden van de Korfbal League met uiteindelijk nog 6 treffers.

Beide ploegen gingen goed van start. Aan de kant van KCC waren het Randy Oosting (met knappe en hele mooie goals) en Bo Oppe wie de doelpunten voor hun rekening namen. Bij Unitas werden de scores meer over de hele ploeg verdeeld. Na de 0-1 van Sabine Verhoef kwam KCC telkens gelijk tot 4-4. Daarna nam de thuisploeg het initiatief en liep het uit naar 2 verschil. Een doelpunt aan Harderwijkze zijde om op gelijke hoogte te komen werd telkens gecounterd. De Harderwijkers hadden in de eerste helft geen grip op het dynamische spel van het vak van Oosting en ook aanvallend was het nog zoeken. Hier wist KCC niet van te profiteren, dus was het verschil bij rust slechts 2 doelpunten, 11-9.

Voor de rust werd er al gekozen voor de vakomzettingen welke we tegen LDODK ook zagen. Mike van Boven kwam naast Noah Bijsterbosch te spelen om aanvallend meer opties te hebben. Voor Mike werd Mark Kreikamp naar de andere kant gebracht om de tot dan toe goed schietende Bo Oppe te gaan verdedigen. Ook Sabine Verhoef verhuisde mee wat KCC op haar beurt weer counterde om Demi van Oosten te laten verdedigen tegen Sabine. Al het schuiven pakte voor Unitas uiteindelijk het beste uit, want in de resterende 40 minuten wist Oppe nog maar 2 goals te maken voor zijn vak en begon het bij KCC steeds stroever te lopen. Daarnaast had het vak van Bijsterbosch en van Boven aanvallend veel over en kon de inhaalrace worden gestart bij een stand van 16-12 voor KCC. Met belangrijke goals van Lara Kreikamp, zij profiteerde van de ruimte welke zij van de KCC-dames kreeg wie de KCC-mannen probeerden te ondersteunen. Met de 16-15 van Jules Verweij (alweer een kopie uit de wedstrijd tegen LDODK...) was Unitas weer aangehaakt en door 2 goals van Sabine Verhoef was het bij 18-18 zelfs weer gelijk en rook Unitas de eerste overwinning.

Om-en-om scorend en met nog een buzzer-beater van Lara Kreikamp bij 21-21 kwam het via een mooie actie naar binnen via A-junior Sanne van der Velde op 22-22. Met nog 2:18 minuut te gaan was het Mike van Boven wie de eerste voorsprong sinds 3-4 op het scorebord bracht. Daarna ging KCC via Bo Oppe op zoek naar de gelijkmaker. De eerste aanval van KCC werd door een foute pass vroegtijdig afgebroken door goede verdedigende druk aan Unitas zijde. De daarop volgende aanval van Unitas ging door de schotklok heen en zo had KCC nog 1:20 om de gelijkmaker te forceren. Het laatste schot wat door Oppe van de zijlijn genomen moest worden draaide eruit en zo wist Unitas dat de eerste overwinning binnen was.

Het feest werd, dit keer met een kleinere groep supporters dan vorige week, gevierd in de zaal van KCC. Ondanks dat het qua stand niets meer uitmaakte, betekent zo'n overwinning toch heel veel voor de Harderwijkers. Er is 18 wedstrijden lang enorm hard gewerkt door de hele vereniging, supporters, vrijwilligers en de selectie. Iedere week wist Unitas het iedere topploeg weer heel lang lastig te maken, maar nét dat laatste beetje miste nog, en dat is er de laatste twee weken eindelijk wel.

Het gevoel en de gedachte: "het zat er wel in", is heel vaak ook uitgesproken. Maar zeker de eerste competitiehelft was het nog vooral wennen aan het niveau en pas op het einde kan de ploeg uit Harderwijk zich echt meten met de top van Nederland en laat het zien dat de potentie er zéker is om op het niveau te blijven spelen. De basis om dit te bereiken begint bij het samen keihard werken als hele selectie, iedere week weer dezelfde inzet en strijdlust, en deze mentaliteit, zit zeker in deze ploeg. Ondanks de jonge ploeg hebben alle spelers inmiddels een bak aan ervaring met het spelen van finales, kampioen worden, Korfbal League ervaring en helaas ook degradatie. Maar het gevoel van trots en de wilskracht om verder te bouwen overheerst toch wel na zo'n seizoen.

De selectie gaat zich klaarmaken voor de resterende 6 veldwedstrijden, waar het bij de "bovenste" 6 ploegen moet zitten om te promoveren naar de (nieuwe opzet) Ereklasse. We zien jullie dan ook graag weer terug bij onze prachtige vereniging.

Bedankt, iedereen!

Mark

Wedstrijdfoto’s van de afgelopen zaterdag gespeelde wedstrijden KCC/CK Kozijnen 2 - Unitas/Perspectief 2 en KCC/CK Kozijnen 1 - Unitas/Perspectief zijn te vinden via www.korfbalfoto.nl of rechtstreeks op https://www.oypo.nl/C9A155B151E1F4E4 en https://www.oypo.nl/2FD4C6B151E343AF.