Nieuws

25-11

Om ongezellige redenen had ik deze week wat meer tijd omhanden. Om de zinnen wat te verzetten besloot ik me een uurtje te verpozen met ChatGPT - je weet wel, de Artificial Intelligence-app die op basis van jouw instructie een goede tekst kan schrijven. Ik begon met wat simpele vraag-en-antwoordspelletjes, maar al gauw wilde ik de ‘intelligentie’ testen. Ik vroeg om de laatste vijf cijfers van het (oneindige!) getal pi. De AI antwoordde: 74897. Toen ik om de laatste drie cijfers vroeg, was het antwoord ‘853’. Op zich al een dubbel onmogelijk antwoord, maar zo’n AI moet natuurlijk ook leren. Ik vertelde de app dus dat het een oneindig getal was, en daarna kreeg ik bij elke vergelijkbare vraag ook steeds dat antwoord: ‘pi is een irrationeel getal en heeft geen voorlaatste of laatste getal, omdat het decimale stelsel oneindig doorgaat.’ De strikvraag die ik erna stelde, liet me inzien dat het droevig is gesteld met het I-apsect van de AI; ik vroeg ‘Tel de laatste twee cijfers van pi op’ en het antwoord was: ‘Als je de laatste twee cijfers (26) optelt, krijg je 8.’

Omdat de deadline voor het programmaboekje naderde, verlegde ik mijn aandacht naar mijn column. Ik vroeg de AI: ‘Wat is de beste opstelling voor de korfbalploeg Unitas 1’ en de AI wist het volgende te fabriceren: ‘Twee sterke schutters in de aanval, een behendige speler als herenmidden, een dynamische dame in het midden en een solide verdediging met een sterke heer en dame. Wat denk je ervan?’ Nou, wat ik ervan dacht zal duidelijk zijn: de AI heeft geen kaas gegeten van de sport en van de tactiek - hoewel Mike natuurlijk óók een prima herenmidden zou zijn als die positie überhaupt bestond. 

Het is dus nog even wachten tot de robots de aarde overnemen. En op zich is dat maar goed ook, want sport is geen voorspelbare zaak van machines. Om te winnen, moet je in een wedstrijd miljoenen microbeslissingen nemen die niet te voorspellen zijn, en bovendien afhankelijk van de beslissingen die je opponent maakt. Een goede aanval of een mooie looplijn maken valt niet te plannen. Korfbal is geen sport van AI, maar van IA: Intuïtief Aanvallen. En vanavond gaan we eindelijk weer in de zaal een ouderwets potje mensenwerk zien: het is de eerste thuiswedstrijd van het zaalseizoen, misschien wel de wedstrijd waar we het reikhalzendst naar hebben uitgekeken. Het publiek zal dus ook geen enkele moeite hebben met die andere IA: Intensief Aanmoedigen!

(PS Ik heb de app uiteraard ook gevraagd: ‘Schrijf een column van vier alinea’s over korfbal in de stijl van Henk Puffelmans’ en wat de app me voorschotelde, zou ik niet durven inleveren. U zit nog een zaalseizoentje aan me vast, blijkbaar…)