Nieuws

02-03

Bij ons op school zijn de examentrainingen voor mijn vak begonnen. Niet per se omdat we denken dat de jongens en meiden niet op niveau zijn, hoor: de ervaring leert dat ze er wel klaar voor zijn. En als ze er niet klaar voor zijn, dan zijn ze er wel klaar mee: die ene hobbel moet nog genomen worden, en dan wacht hun de langste vakantie die ze ooit in hun leven zullen krijgen: van eind mei tot en met eind augustus: niets moet, alles kan en vooral: het heeft geen enkele zin om alvast te beginnen aan wat achter de horizon wacht. Wat een weelde!

Alleen dat verdraaide examen nog. Het woord examen heeft overigens een mooie oorsprong: het tweede deel van het woord is afgeleid van het Griekse woord voor ‘wegen’, en het prefix ‘ex’ betekent ‘uit’ - we kennen veel woorden die hiermee beginnen: excrementen zijn uitwerpselen, een excursie is een uitstapje, export is uitvoer en het is uit met je ex-partner. Het woord examen betekent dus eigenlijk: je bent gewogen, en de meter is uitgeslagen: je hebt de proef doorstaan. De beloning: een diploma - en als we het dan toch over prefixen hebben: ‘di’ betekent ‘twee’, en een diploma was ooit zo waardevol, dat het tweemaal gevouwen werd voor het vervoerd of opgeborgen werd. Er mocht vlek noch scheur te zien zijn op het document! 

Nu staan er voor Unitas ook drie examens op het programma: vandaag de belangrijkste tegen de directe concurrent, maar voor beide ploegen volgen nog meer lastige potjes. In een poule waar zes ploegen aanspraak maken op een plek in de play-offs, speel je altijd wel een keer tegen een concurrent. Zij krijgen Dalto nog, en wij op de laatste speeldag Top thuis. Wat een heerlijk slot van deze korfbalrollercoaster: vooraf teken je als supporter voor zo’n seizoen. Je zou de korfbalwinter in deze context bijna geslaagd kunnen noemen. Bijna, want we moeten dus nog drie keer presteren. 

Het is vanavond dus een echt examen, en coach Marc heeft deze week de examentrainingen afgerond. Niet per se omdat hij denkt dat de jongens en meiden niet op niveau zijn, hoor: de ervaring leert dat ze er wel klaar voor zijn. En ik verwacht vanavond dus een extreme explosie van vernuft: na een excellente pot wijzen we de Friezen in extremis de exit: ze zullen geen excuus hebben tijdens hun exodus. En wij blijven extra extatisch achter: op naar de uitwedstrijd tegen Animo!