Nieuws

30-03

Afgelopen vrijdagavond speelden we met half Unitas de door Funitas georganiseerde Pubquiz. Dat die vermaledijde Uilen van Minerva er weer met de hoofdprijs vandoor gingen, mag onderhand irritant genoemd worden, maar de meeste deelnemers zullen verder terugkijken op een heerlijke avond die verrekte goed in elkaar zat: jury, barpersoneel en presentatoren zorgden voor een fijne avond. Voor een deel van de obers werd het een latertje, maar dat heeft hen niet gehinderd de volgende dag tegen AW.DTV een machtige pot korfbal te laten zien.

Het bedenken van een goede quizvraag is overigens zo makkelijk nog niet: de vraag moet eenduidig zijn, niet te obscuur, maar ook geen weggevertje, het antwoord moet bondig zijn en vooral: er mag geen twijfel zijn over het goede antwoord - er zitten altijd experts onder de deelnemers. Of het nou over ornithologie gaat of Kolonisten van Catan: de quizschrijver weet nooit het méést van de bevraagde onderwerpen! Wat dat betreft hadden de schrijvers van deze quiz uitstekend werk geleverd.

Een voorbeeld van een simpele, prima vraag was deze: we zagen een foto van een bepaalde bloem, en we moesten noteren hoe de bloem heette. Het leuke van zo’n vraag is: we hebben ‘m allemaal al eens in het echt in een vaas in huis gehad, maar toch bleek de naam ervan best lastig - wie gaat er nou na wát er precies voor planten in je wekelijkse ruikertje zitten?. De wandelaars in de zaal hadden echter een voorsprong bij deze vraag: het was de bloem die traditioneel gegeven wordt aan degenen die de slotdag van de Nijmeegse Vierdaagse weten af te ronden: de gladiool.

Het is een bloem  die dan niet voor niets wordt uitgedeeld, omdat die symbool staat voor trots, kracht en een heroïsche overwinning. De naam is afgeleid van het Latijnse woord voor zwaard, gladius. En als je de vorm van de bloem zo ziet, weet je ook waarom. Wat dat betreft hadden we zaterdag ook best een bosje gladiolen mogen ontvangen: we hebben AW.DTV meer dan prima tegengas gegeven: na de wedstrijd lagen de Amsterdammers  op apegapen, en de uitslag had net zo goed andersom kunnen zijn - van hun favorietenrol was weinig meer over. Laten we vanavond hopen op nog zo’n pot. Vol gas erin, knokken tot het eind, en aan het eind zien we wel wat het waard was. Gewoon, wat Unitas altijd doet: álles of niets! De dood of de gladiolen, zeg maar...