Nieuws

06-04

Toen ik een maand geleden na de cruciale nederlaag tegen Mid Fryslan in De Sypel om me heen keek, zag ik dat alle energie uit de zaal was verdwenen: als een hopeloos lek en verschrompeld ballonnetje leek het seizoen leeg te lopen, en het publiek verliet teleurgesteld en gebutst de tribune. En kijk ons nu eens: trots en fier staan we toch maar weer in de finale.

Als je als laatste en op de valreep voor de play-offs bent geplaatst, lijkt het een verrassing dat je de finale haalt. De kenners weten echter beter: dat we van AW.DTV wonnen, had niets met geluk te maken. De Amsterdammers waren in het reguliere seizoen veruit de sterkste, en het is ook de ploeg van de lange adem. Als je 100 keer tegen ze speelt, verlies je er wellicht 90. Maar Unitas is een ploeg die heel goed geworden is in wedstrijden waarin ze één keer moeten vlammen. Het is ook niet voor niets dat we de halve finale wonnen: het tactisch strijdplan richtte zich vooral op strijd en conditie: Unitas is een team van de kórte adem: veel felle duels, en vooral elk duel willen winnen. Wat erna komt, zien we dan wel weer. Dat we het dan toch maar weer mooi flikten, is niet zozeer een opluchting, het is ook gewoon de beloning van een jaar lang buffelen.

Zo’n tactisch strijdplan gééft je ook lucht: iedereen weet waar hij mee bezig is, en we zijn gezegend met een selectie die zo breed is, dat er bij de heren en dames zonder kwaliteitsverlies wisselspelers ingebracht kunnen worden die het team een tweede adem geven. Bij veel ploegen met transferkorfballers ontbreekt dat aspect nog wel eens. De breedte van onze selectie en de vereniging met al haar vrijwilligers zijn de pijlers onder een heerlijk zaalseizoen. En de volgende lichting staat al geïnspireerd te trappelen van ongeduld!

Toch nog een leuk klein taalkundig weetje aan het eind - ik kan het niet laten, na dik twintig columns. Het woord inspiratie heeft óók met lucht te maken: het komt van het Latijnse ‘spirare’: ademen. In-spiratie heeft een direct verband met inademen. Kunstenaars en sporters (en die scheidslijn is dun, als je soms naar Noahs toverballen kijkt) kúnnen niet zonder zuurstof - letterlijk en figuurlijk. Het gevaarlijke van spiritualiën is echter dat ze nogal licht ontvlambaar zijn. Kijk vanavond maar eens naar de Orange Army. Forza Unitas!