Nieuws

25-05

Voor het eerst dit jaar was het kamp met Pinksteren en dat is prima bevallen. Met maar liefst 112 kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 18 gingen we zaterdagmiddag op pad. Dit jaar mochten we naar Lelystad en waren we te gast bij Scouting Ascanen. Zij liggen diep verscholen in het belevenissenbos, een fantastische plek. Iedereen had er – na maanden voorbereiding – veel zin in!

Zaterdag.

De oudere jeugd sliep in tenten en gingen dit jaar daarom een uurtje eerder vanaf Harderwijk. Aanmelden, shirtje ophalen, aftekenen, bagage droppen en gaan! 

In Lelystad aangekomen kon het grote hoe-zet-ik-mijn-tent-op feest beginnen. Mede dankzij de hulp van veel ouders, de kinderen zelf en de begeleiders liep dit voorspoedig. De Kangoeroes, F en E sliepen binnen en kwamen een uurtje later. Lekker je plekje zoeken, je luchtbed (laten) oppompen, slaapzak uitrollen en de eerste zak snoep opentrekken. 

Het thema dit jaar is Landen & Culturen, dus… nadat de groepjes bekend werden gemaakt en de teamcaptains hun team hadden verzameld konden de vlaggen gemaakt worden. Elke activiteit konden de landen punten verzamelen om zo aan het einde een kampwinnaar aan te wijzen. Er werd gesmeerd, gekliederd, getekend en gekleurd en we zijn niet alleen sportief maar ook creatief. 

Na de nodige kampliedjes en het heerlijke eten (dat was dit jaar ook weer op en top geregeld door onze keukenploeg – wat een kanjers!) door naar het avondspel. Ook dit was met het hele team. In het thema van landen moesten de teams 11 spellen doen waaronder spijkerpoepen, met stokjes eten, wafels versieren (en op eten), kangoeroelopen en Chinese woorden ontcijferen. Er werd hard gewerkt, gelachen en gestreden voor de beste tijd.

Hierna was voor de E, F en Kangoeroes tijd voor het kampvuurverhaal en langzaamaan richting bed te vertrekken.  Het volgende spel voor de DC was in aantocht, zij moesten met teams proberen om een parcours af te leggen door het gebied en een paar witte sokken – wat continu aan de voeten zat van een teamlid – zo schoon mogelijk naar het eindparcours brengen. Best lastig als je bedenkt dat ze met 8 Unitassers op een half zinkend vlot naar de overkant moesten. Het was het ene team ook beduidend beter gelukt dan de ander. Hierna was het ook voor de DC tijd om het kampvuur op te zoeken voor wat lekkers en daarna de tent in (en te gaan slapen, tenminste dat hebben wij geprobeerd…). De mannen van de B vonden het nodig om niet al te goed te luisteren, dat leverde ze de volgende dag pleecorvee op.

Toen het goed donker was, tijd voor het laatste spel van de avond, voor de A en B. In een afgezet stuk loeidonker bos speelden we Belgisch verstoppertje. Een iemand gaat zich verstoppen en als je diegene vindt ga je er bijzitten. Conclusie, aan het einde 23 kids verstopt en nog eentje aan het zoeken. Een succes! Want ze wisten niet van ophouden. Credits naar Thomas Hoekstra die zijn verstopzaak dermate serieus nam (ingegraven onder boomstronk en bladeren) dat het wel even duurde voordat ze hem vonden.

Zondag

De kinderen hadden er zin in, de meesten stonden al vroeg ‘aan’ en klaar voor het ontbijt. ’s Ochtends speelden we een variëteit aan spellen waaronder kanobal, sponsrace, kubbs en mastermind. Wat een heerlijk weer en wat hebben we het getroffen dat we deze spellen in het water konden doen!

Zondag was een vol programma want na de lunch direct door met de Mudrun. Ieder land moest zijn vlag meenemen en had de volgende opdracht: houd je vlag schoon, en wordt zelf zo smerig mogelijk. Nou dat hebben we geweten. Van top tot teen zwart, gras of ander wier op het hoofd, we hebben eigenlijk alles wel voorbij zien komen. 

Leuk idee natuurlijk zo’n Mudrun, daarna de uitdaging om 112 smeerpoetsen gedoucht en weer in schone, droge kleren te krijgen (met 4 douches haha). Aan het einde bleven er natuurlijk de nodige vieze kleren en schoenen liggen, ondanks herhaaldelijke pogingen om goed te kijken wat je nog mist is er best wat blijven liggen. Wat nog definieerbaar en goed was hebben we mee naar Harderwijk genomen en ligt onder de trap in het clubhuis. 

Nadat iedereen weer (relatief) schoon was, was het tijd voor het avondeten, Grauwtje de Ezel en Tante Pie en Knettergekke Unitas, en direct door naar het avondspel voor het team: Party en Co. Tekenen en raden, uitbeelden en raden, liedjes neuriën, vlaggen op de goede volgorde hangen, toren van bekertjes maken en ga zo maar door. Ook nu werd er weer voor elk punt gestreden door de teams, wat een inzet en teamwork!

Tijd voor de EF en Kangoeroes om het tweede deel van het kampvuurverhaal aan te horen en richting slaapzaal te vertrekken, voor de DC startte de kompasloop. Best ingewikkeld maar het lukte ze goed om de verstopte vlaggen her en der over het terrein terug te vinden. De A en B mochten nog even wachten op hun activiteit, die stuurden we iets voor middernacht het bos in om een speurtocht te doen. Niet zomaar een speurtocht maar er liepen ook wat ongure karakters door het bos: van cokedealers, dronken zwervers tot lijkgravers, clowntjes en een gevallen engel. Laten we het erop houden dat links en rechts het schrikeffect er goed in zat.

Na de activiteiten standaard langs het kampvuur en dan je mandje in. Maar… kamp zou kamp niet zijn als we de oudere jeugd ook niet een klein extraatje geven. Dus rond 05.00 werd de A en B van het bed gelicht om aan hun conditie te werken, wat waren ze ons dankbaar…

Maandag  

De laatste dag alweer, wat vliegt het voorbij. Daar waar iedereen zondag al vroeg aan het ontbijt zat was dat maandag wel anders. We moesten bijna iedereen uit de slaapzak zingen/trommelen/kietelen om ze op tijd aan het ontbijt te krijgen. Na het gevarieerde ontbijt had iedereen de tijd om alvast zijn spullen op te ruimen en in te pakken. Dat is altijd een genietmomentje. Even een greep uit de meest gehoorde hulpvragen:

  • Ik krijg mijn slaapzak niet in de hoes
  • Ik kan mijn hoes niet meer vinden, hij lag hier ik weet het zeker
  • Ik krijg mijn luchtbed niet meer terug in de fabrieksdoos (dat lukt niemand!)
  • Ik mis een slipper
  • Ik mis twee slippers, twee schoenen en eigenlijk nog veel meer
  • Is er een nog een vuilniszak over, ik krijg niet al mijn kleren meer terug in de tas (vouwen werkt toch beter dan proppen)

Gelukkig was de kampleiding goed voorbereid om alle kids waar nodig een handje te helpen en zoveel mogelijk bagage voor het laatste spel ingepakt te krijgen.

Na het opruimen was het om 10 uur tijd voor het laatste spel: een vijfkamp. Met vijf verschillende spellen streden de landen om hun laatste kans hun positie op het scorebord nog te verbeteren. Limbodansen, korfballen en een eetproeverij waren onderdeel van dit gave spel.

Rond 12u was het tijd om van de laatste kamplunch te genieten. Met een broodje bal en/of knakworst achter de kiezen nog de laatste spullen opruimen, verder met tenten afbreken of nog even spelen in het Belevenissenbos. Natuurlijk wel even een gezamenlijke afsluiting, een dankwoord voor alle kids en de felicitaties aan team Canada, die van alle spellen uiteindelijk als kampwinnaar uit de bus is gekomen!

De eerste papa’s en mama’s waren inmiddels ook gearriveerd om te helpen met de tenten afbreken en schoonmaken (bedankt voor jullie hulp, echt top!). Rond 13.15 kwamen de eerste autorijders binnendruppelen om de eerste lading kids mee te nemen en kwam het kamp ten einde. Bij Unitas hereniging met het thuisfront, de spullen verzamelen en waarschijnlijk heel snel proberen weer wat slaap bij te halen.

Wat zijn we trots op de kinderen. Van jong tot oud. Ze hebben zoveel plezier gemaakt, gelachen, en er echt een topkamp van gemaakt. Toppers zijn het! En natuurlijk dank naar de kampstaf die het met hun inzet en energie allemaal mogelijk hebben gemaakt. Tot slot, speciaal dank aan Pos Zonweringen en Deuren, die al jaren trouwe hoofdsponsor van ons kamp is.

Op naar volgend jaar! Zien we jou dan ook (weer)? 

De kampstaf