Nieuws

16-04

NIEUW: scoutingsbeleid bij Unitas

Scouten betekent letterlijk: ‘op zoek zijn naar (nieuw) talent’. Dat is wat bij Unitas ook gebeurt; zie ook eerdere aankondigingen op de website van nieuwe talenten vanuit de regio, die bij Unitas komen spelen (waarbij opgemerkt dat spelers zich door de huidige uitstraling zèlf ook aanmelden bij de vereniging). Via dit nieuwsbericht willen de TC en de JTC wat meer achtergrond geven in het ‘hoe’ en ‘waarom’ van het door het bestuur vastgestelde scoutingsbeleid en wat dit betekent voor de eigen spelers...

Wat houdt het eigenlijk in...?

Scouten bij Unitas richt zich op twee activiteiten. De eerste is het in beeld hebben (van de ontwikkeling) van alle talenten in de regio. De tweede is het aantrekken van geschikt talent om hiaten in een bepaalde leeftijdsklasse op te vullen. Het scouten richt zich op de selectieteams van Unitas: C1, B1, A1 en selectie 1/2. Voor de jongere teams worden dus geen spelers van andere verenigingen actief benaderd om bij Unitas te komen spelen.


Waarom is het nodig...?

Unitas/Perspectief heeft zich tot doel gesteld om in de periode 2018-2021 hoofdklasse korfbal in Harderwijk te blijven realiseren en uitgroeien tot dé toonaangevende vereniging op de Veluwe. Daarom is in het technisch beleidsplan als belangrijk speerpunt opgenomen dat de genoemde teams op hoofdklasse niveau blijven spelen.

Om dat te bereiken zijn de TC en JTC druk bezig om de talentontwikkeling binnen de vereniging goed te organiseren en te faciliteren: een heldere en goede interne jeugdopleiding, goed selectiebeleid, aantrekken van goede trainers, ontwikkeling en begeleiding van eigen trainers, etc. En in al die zaken past ook de keuze voor scouting. Het komt immers ook voor dat op grond van diverse gegevens/ beoordelingen duidelijk wordt welk type speler(s) een bepaald team mist. Om dit hiaat op op te vullen wordt een zoektocht gestart om een speler met die specifieke kwaliteiten te scouten.

Het is goed te weten dat dit niet alleen bij Unitas gebeurt; ook andere korfbalverenigingen zijn (ook bij ons!) op zoek naar geschikte spelers. ‘Scouten en gescout worden...’, zullen we maar zeggen.


Hoe gaat dat dan in z’n werk...?

Scouting wordt alleen ingezet om een bestaande selectie te versterken; het is niet de bedoeling een bestaande selectie (bijna) geheel te vervangen voor een team van buiten. Als we overzicht willen hebben van spelers die mogelijk een aanvulling c.q. versterking kunnen zijn voor de club, moeten we inzicht hebben in het niveau en de ontwikkeling van spelers in de regio. Dit wordt bereikt door spelers en ploegen op meerdere momenten en eventueel door meerdere personen te beoordelen.


Het benaderen van spelers gaat volgens een helder en duidelijk vastgesteld stappenplan; ook de vereniging van de betreffende speler wordt bijvoorbeeld netjes geïnformeerd over de benadering door Unitas. Mocht er interesse zijn, dan volgt een oriënterend gesprek, kan er worden meegetraind en worden er nadere afspraken gemaakt. Het uitgangspunt is dat spelers besluiten bij Unitas/ Perspectief te komen spelen voordat de selectie periode is gestart. Dit geheel gaat gecoördineerd, begeleid en georganiseerd worden door een scoutingscommissie.


Wat betekent dat voor eigen spelers...?

Het uitgangspunt is en blijft om de eigen talenten zodanig op te leiden dat scouten niet nodig is om een hoofdklasse-waardig team samen te stellen. Alleen als dat naar het inzicht van de (J)TC met eigen spelers niet lukt, kan dat dus betekenen dat er talent van buiten plek krijgt in een selectieteam. En daarmee wordt dan een eigen speler in een ander team ingedeeld. Dat is niet altijd leuk, geeft soms teleurstelling of frustratie. Dat is begrijpelijk. Daarom besteed de (J)TC veel aandacht aan een zorgvuldige beoordeling van spelers en ploegen en heldere communicatie over keuzes. Ook als iemand daarover vragen heeft of toelichting gewenst is, kan altijd contact met de (J)TC worden opgenomen.


En laten we wel wezen; de komst van nieuwe spelers naar Unitas betekent echter ook dat we nieuw talent in de vereniging krijgen, nieuwe mensen leren kennen en nog beter van elkaar kunnen leren en kunnen ontwikkelen!


Bij wie kan je terecht met vragen...?

Mocht je meer willen weten, neem dan even contact op met Marc Houtman (tc@ckvunitas.nl) of Ceel Roozeboom (jtc@ckvunitas.nl).