Nieuws

18-10

Zoals jullie eerder konden lezen, is Unitas dit seizoen actief begonnen met het begeleiden van trainers. Meer hierover kon je lezen op: https://www.ckvunitas-perspectief.nl/site/nieuws/bekijk/3964/trainersbegeleiding_2018-2019_meer_plezier_voor_trainers_en_spelers

Unitas heeft ervoor gekozen om dit seizoen in te steken op begeleiding van de trainers van de kangoeroes, F, E en D jeugd. Daarnaast is Jasper er voor vragen van de C, B en A trainers. De afgelopen weken zijn er een aantal ontwikkelingen geweest. Ontwikkelingen die niet direct zichtbaar zijn. Daarom hierbij een update over wat trainersbegeleiders nu eigenlijk doen en hoe wij de trainers van Unitas/Perspectief proberen te begeleiden. En hoe onze leden dus extra goed worden begeleid en opgeleid.

Alle trainers die onder een trainersbegeleider vallen, hebben begin dit seizoen een gesprek gehad met hun trainersbegeleider. De volgende vragen werden besproken:

  • Hoe ben je als trainer gestart?
  • Waarvoor is trainersbegeleiding opgestart denk je?
  • Wat kan ik als trainersbegeleider voor jou betekenen?

 

De trainers pakken dit erg goed op! De meeste trainers zijn gemotiveerd, staan open voor feedback en voor ontwikkeling. Een trainersbegeleider is er niet om te oordelen. Een TB (trainersbegeleider) is er ook niet om de training over te nemen. Een trainersbegeleider is er om de trainer te helpen. Soms door vragen vanuit de trainer zelf, en soms door vragen vanuit de trainersbegeleider. Hierdoor wordt er nagedacht over de gegeven training, over de inhoud, maar ook over het pedagogische stukje en de verantwoordelijke taak als trainer.

Daarnaast hebben de TB (Ante, Daphne, Anouk & Diana), Jasper & Mirjam ook samen gezeten voor een tussenevaluatie. Waar lopen de TB zelf tegenaan en hoe kunnen we zorgen dat we betere hulp bieden? We concludeerden dat er door veel teams wel tegelijkertijd getraind wordt, maar dit nog teveel apart van elkaar gebeurt. Hoe leuk zou het zijn als alle teams in 1 categorie (F, E, D, C, B, A) op 1 veld naast elkaar trainen hebben. Trainers kunnen op deze manier van elkaar leren door naar een andere training te kijken of samen met andere teams te trainen.

Daarnaast was er vorige week een cursus trainersbegeleiding vanuit het KNKV. Daphne, Ante & Mirjam waren hierbij aanwezig samen met zo'n 20 trainers uit de regio. Onder leiding van oud bondscoach Jan-Sjouke van den Bosch werd deze theoretische en praktische bijeenkomst geleid. Na een theoretisch introductie gingen we het veld op. 12 spelers stonden te wachten om van wel 2x zoveel trainers trainen en begeleiding te krijgen. 1 trainer gaf per 3-tal trainen, de andere trainersbegeleiders coachten de trainers. Onzettend leerzaam, want hoe geef je nu eigenlijk feedback aan een trainer? Opbouwend, positief, door middel van vragen stellen en niet te oordelen. Aan het einde van de avond zijn we weer bij elkaar gekomen. Wat heb je geleerd vanavond en wat neem je de komende tijd mee in het begeleiden van je trainers? Er kwamen van alle TB positieve antwoorden.

Wat gaan we de komende tijd doen?

  • Trainersbegeleiders gaan een praktische bijeenkomst organiseren voor hun trainers. Trainers gaan om en om trainen geven en de overige trainers gaan kijken hoe dit gedaan wordt. Vervolgens stellen we vragen aan de trainer om te kijken of het doel behaald is en hoe dit is gebeurd.
  • Er wordt een trainersbijeenkomst voor de C, B en A trainers georganiseerd door Lara en Mirjam.
  • Jasper zal de trainersbegeleiders blijven coachen op de meest effectieve manier van begeleiden.
  • Er blijft veel contact tussen de TB en trainers. Onder andere over: Wat leer je nu eigenlijk per categorie aan?

 

Wil jij ook trainersbegeleider worden?! Graag! Je hoeft hier geen diploma voor te hebben. Wel is het handig om een achtergrond in het onderwijs en/of sport te hebben? Enthousiast geworden en wil je meer weten? Neem contact op met Mirjam. mirjam1990@hotmail.com