Nieuws

03-03

De eerste klap is een daalder waard, zeggen ze vaak. En wat een klap was dat zeg, vorige week in De Sypel. Gedoodverfd kampioen Nieuwerkerk kreeg klits klats klander van de ene bil op de ander van underdog Unitas. Je krijgt meteen zin in de wedstrijd van vanavond! Het is namelijk waar, een goede eerste wedstrijd kan zorgen voor een bepaalde flow die je welhaast onoverwinnelijk maakt. Vraag dat shorttrackster Suzanne Schulting maar eens!

Nu is er met die uitdrukking waarmee ik begon wel wat geks aan de hand. Wat een ‘daalder’ is, weet niet iedereen meer. Ik kwam daar vorige week bij het nakijken van een toets poëzie tot mijn schrik achter: ik had vwo 5 gevraagd eens goed te kijken naar het gedicht ‘Over Geld’ van Adriaan Jaeggi (‘De brandstof van je angst wordt steeds goedkoper.’), en daarin staan enkele verwijzingen naar de guldenbiljetten: Jaeggi spreekt over vogels en vuurtorens in je broekzak. En warempel, de pubers hadden werkelijk waar geen idee! Waar het voor mij overduidelijk was dat die stonden voor het biljet van 100 en 250 gulden, wisten de leerlingen niet wat ze met de metafoor aanmoesten.

Nu word ik wel vaker geconfronteerd met een gapende generatiekloof, maar deze opende zich wel heel onverwacht. En toch: toen ik de leerlingen naderhand liet googlen naar de guldenbiljetten, zeiden ze (terecht!) dat ze de vormgeving veel toffer vonden dan die van de euro. Ik weet ook niet welke socioloog dat ooit zei, maar ik herinner me de bewering dat de euro pas écht is ingeburgerd als de verschillende munten en biljetten ook breedgedragen bijnamen in de volkstaal hebben.

Wat de gulden betreft is het helaas terugkijken. Wat de daalder betreft: vanavond zien we wat die eerste klap nou precies waard was. Het kan natuurlijk zijn dat sommigen van jullie geen cent geven voor de overwinning van Unitas, of dat het een dubbeltje op zijn kant wordt, maar voor mij geldt vanavond: ik durf wel een geeltje te zetten op een uitmuntende overwinning van Unitas!


Webshop

Archief

Reclame