Nieuws

22-03

[HARDERWIJK] Guus Hiddink was zaterdagavond te gast op de sponsoravond van Unitas als afsluiting van het zaalseizoen. De gelouterde succescoach (76) woont tegenwoordig in Amsterdam en blikte terug op zijn rijke trainerscarrière.

Hem werd onder meer gevraagd naar zijn ervaringen met Zuid-Korea, het land dat hij in 2002 naar een onverwachte halve finaleplaats loodste door o.a. Portugal, Italië en Spanje te verslaan. „Ik kom nog een a twee keer per jaar in Zuid-Korea voor een sponsorproject voor gehandicapte kinderen.”

Hiddink stond bekend als people manager. Burak Yilmaz noemde hem ‘de liefste’ trainer in zijn periode als bondscoach van Turkije. Hiddink vindt er niks op tegen om ‘zachte kwaliteiten’ te hebben. „Elke week de boeman zijn, is snel uitgewerkt. Een speler als Theo Lucius, die het nu als trainer heel goed doet, was bij mij wisselspeler, maar hij is nu een goede vriend geworden.”

Hiddink houdt van atletische spelers en noemt o.a. Raul, Didier Drogba, Lampard en William op als beste spelers met wie hij gewerkt heeft. „Het liefst heb ik dat een voetballer de bal net zo aanneemt als een korfballer de bal vangt.” Hij lichtte ook Edgar Davids uit. „Op het EK van 1996 had ik een confrontatie met hem en stuurde hem weg nadat hij mij beschuldigde. Maar op het WK van 1998 had ik hem weer nodig. Na een gesprek van een halfuurtje zette ik hem de eerste wedstrijd nog op de bank. Maar in de achtste finale tegen Joegoslavië maakte hij de winnende en kwam hij als een gek naar mij toe gesprint.”

Momenteel geniet hij van de intensiteit van Feyenoord. „Zij spelen al weken volgens de internationale norm hoe voetbal gespeeld moet worden.”

Hiddink denkt niet dat hij als trainer zo’n lange reeks van nederlagen als Unitas dit seizoen had overleefd. „Dan was ik allang op straat gezet. In de top van Europa worden sneller rigoureuze beslissingen genomen. Drie keer is mij zelfs nog nooit gebeurd’’, zei hij stellig, waarna interviewer Chris Mulder van Perspectief hem erop wees dat hem dit bij Betis Sevilla toch echt is overkomen. Hiddink: „In alle eerlijkheid: als gebrek aan concurrerende kwaliteit de oorzaak is, dan is mijn advies goede spelers aantrekken.” De voetbalcoach voorspelde dat de eerste punten in Harderwijk zouden blijven en kreeg deels gelijk door het gelijkspel van Unitas tegen LDODK.

De circa 110 aanwezigen kregen ook nog kort gelegenheid om een vraag te stellen. Maurits Buis van Randmeer Makelaars vroeg of hij nog contact heeft met Abramovic. „Er zijn belangrijker dingen dan voetbal. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak heb ik in alle naïviteit aan zijn rechterhand gevraagd of Roman naar het Kremlin kon vliegen om Putin te laten ophouden. Ik heb vijf jaar in Rusland gewerkt en gewoond. De gewone Rus is een hartelijke en fijne man. Voor gevluchte stafleden en spelers die stelling namen tegen het regime heb ik veel respect.” 


Tekst: Marco Jansen
Foto: WVZ Fotografie